Haberler

Tuhaf icatlar için de başvuruldu!

Tarih: 6 Mayıs 2011 Kaynak: Haber Türk
İcatlar tarihi mucitlerin 'tuhaf' buluşları için patent ofislerinin kapısını aşındırmasına da tanık oldu, işte birkaç örnek.

Özellikle yaklaşık 18. yüzyılın başlarından beri ABD'de bir patent furyası aldı başını gitti. ABD'nin üçüncü başkanı Thomas Jefferson da bir mucitti. O dönemden bu yana pek çok kişi icatlarını sağlama almak için ABD patent ofisine başvurdu. Bu başvurular içinde hayata geçirilenler kadar pek dikkate alınmayan uçuk icatlar da vardı.

Yine de zamanının ruhunu yansıtır örnekler çıktı ortaya, işte patent ofisinin resmi kayıtlarında yer alan bir kaç örnek;

"ÖLÜYÜ MUHAFAZA ETME YÖNTEMİ"



Patenti "Ölüyü muhafaza etme yöntemi" olarak Joseph Karwowski tarafından 29 Aralık 1908'de alınmış.

ABD patent ofisine kayıtlı olan buluşa dair bilgi dökümanında, Karwowski "sürecimi gerçekleştirirken ilk olarak cesedi sodyum silikat ya da su camı ile çevreliyorum, orada su camı içinde kısa bir süre için bir bölümde ya da haznede kuru sıcaklık derecesinde kalıyor, ergimiş cam istenilen kalınlığa ulaştıktan sonra, böylece suyun kaplı katmandan buharlaşması sağlanıyor. Bu dış cam dikdörtgen şeklinde ya da tercihen silindirik yahut diğer biçimlerde kalıba dökülebilir.

Cesedin başını şeffaf bir cam blok içine konulmuş gösterdim, bu kafa istenirse tek başına korunabilir." sözleri ile tanımlıyor.

"MEZAR ALARMI"



İcadın adı "Mezar alarmı". Patent ofisine mucidi August Lindquist tarafından 20 Haziran 1893 tarihinde kayıt ettirilmiş.

Lindquist buluşunu şu şekilde tanımlıyor;

Benim buluşum mezar alarmlarının geliştirilmesine yönelik. İnsanların canlı gömülmeleri durumunda faaliyete geçirilecek bir alarm, bu mekanizma ölü sanılarak gömülen kişi mezar yetkililerini uyarmasını sağlarken aynı zamanda gelişmiş yapısıyla canlı gömülen adamın temiz hava almasını sağlayan gelişmiş bir düzenek de sunuyor, kişinin yardım gelene kadar hayatta kalabilmesi için. Bu buluş'ta gömülen kişi düzenekteki ipi çekerek alarmı çalıştırıyor ve aynı esnada da dışarıyla bağlantılı tüplerden gömülen şahsa hava ulaşıyor.

"MEZAR EKLENTİSİ"



"Mezar eklentisi", mucit: Geobge H. Willems. Patent kayıt tarihi 20 Ekim 1908. Amaç ceset defnedildikten sonra onu gözlemleyebilmek

"İŞEYEN ERKEKLERİN DİKKATİNİ ODAKLAMAK İÇİN KLOZETE HEDEF TAHTASI"



"İşeyen erkeklerin dikkatini çekmek(odaklamak) için tasa ya da çiş kabına hedef tahtası". 30 Ağustos 1977 tarihinde Joel S. Kreiss tarafından icat edildi. İşeyen erkeklerin klozete ve çevresine dışkı sıçratmaması için klozetin içine yerleştirilen hedef tahtasıyla dikkatlerini odaklama maksadıyla.

"FAİLİN İTİRAFINI TESPİT ETME VE GÖRÜNTÜLÜ KAYIT"



"Failin itirafını tespit etme ve görüntülü olarak bu itirafları kayıt etme" aleti. Helens Adelaide Shelby 10 Ağustos 1927'de patent ofisine kayıt ettiriyor buluşunu.

Failin ya da bir suçtan sabıkalı olan birinin görüntüleri ile birlikte ses dalgaları şeklinde itirafları kayıt etme, failin her ifadesini ve duygusunu tasvir etme ve bunları kopyalayarak onlara karşı kanıt ileri sürmek. Bütün kayıt unsurları ise bir iskeletin içersine gizlenmiş olarak itirafı kayıt edecek kişiyi perdeliyor.

"KORKULUK"



"Korkuluk" 8 temmuz 1915. Hugh Huffman ve Ernst J. Peck mucitleri.

Düzenek vasıtasıyla yapay kedi harekete geçiriyor. Bu korkuluğu diğer korkuluklardan ayıran ise (mucitin iddiasına göre) düzeneği sayesinde rüzgarın hareketiyle tahıllara zarar verecek hayvanları korkutmak amacıyla kullanılan yapay hayvanın pek çok hareketi canlı kedi gibi yapabilmesi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.