Haberler

Bayındırlık-Çevre birleşecek, çarpık kentleşme bitecek

Tarih: 9 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Cahit Saraçoğlu
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı birleştiriliyor. İki bakanlığın birleşmesiyle, çarpık yapılaşma gibi sorunların çözümü için şehircilik ağırlıklı bir yapılanmaya gidilecek.

Türkiye'de uzun yıllardır siyasilerin yatırımları yanlış yönlendirmesi ve bölgecilik yapması sonucu ortaya çıkan hızlı ve kontrolsüz göçler, kentlerin kimliklerini bozarken, ciddi sorunları da bugüne taşıdı. Hükümet, bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için bazı bakanlıkları birleştirme kararı aldı. Bunun başında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın Çevre ve Orman Bakanlığı ile birleştirilmesi geliyor. İki bakanlığın birleştirilmesiyle, göçler nedeniyle kentlerde ortaya çıkan çarpık yapılaşma gibi sorunların çözümü için şehircilik ağırlıklı bir yapılanmaya gidilecek.

GECEKONDULARA SON!

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkilileri, "Yeni yapılandırmada, şehircilik ve çevre birbirinin ayrılmaz bir boyutu olacak. Yerel yönetimlere, kentlerin çevre altyapılarına ve kentlerin kimlik yapılarına önem verilecek. Gecekonduların dönüşüm noktasında projeler üretilecek" dediler.

TAKBİS 2012'DE

Öte yandan Bakanlık bünyesindeki Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne bağlı ilçe kadastro müdürlüklerinin de kapatıldığını hatırlatan yetkililer, bu birimlerin yaptığı aplikasyon, sınır tespiti, birleştirme, cins değişikliğ gibi kadastro işlemlerinin artık yasa ile oluşturulan özel "Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendislik Büroları-LİHKAB" bürolarca yapılacağını kaydettiler. Türkiye'deki bütün kadarsto ve tapu işlemlerini elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak olan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) 2012'de yürürlüğe girecek.

Kayıpların azalması hedefleniyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yılda ortalama 7 milyon işlem gerçekleştirerek yaklaşık 20 milyon vatandaşa hizmet veriyor. Türkiye'de taşınmaza ilişkin bir işlem yapılabilmesi için her gün binlerce insanın seyahat etmek veya notere giderek vekaletname vermek zorunda kalması zaman ve işgücü kayıplarına neden oluyordu. Başka tapu dairesinden işlem yaptırılmasıyla bu kayıpların azalması bekleniyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.