Haberler

Asıl çılgın proje 1 trilyon dolarlık ulusal planlama

Tarih: 9 Mayıs 2011 Kaynak: Akşam Yazan: Şenay Büyükköşdere
Ali Dumankaya'ya göre asıl 'çılgın proje', Kanal İstanbul değil, tüm Türkiye'yi kapsayacak 'Ulusal Planlama'... Dumankaya, 'Türkiye'nin 50 yılının planlandığı 1 trilyon dolarlık projeden bahsediliyor. Asıl çılgın proje bu' diyor.

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, inşaat sektörünün yıllardır beklediği 'şehircilik bakanlığı' ve 'ulusal planlama'nın, Başbakan tarafından telaffuz edilmesinden dolayı çok heyecanlı. Asıl çılgın projenin de İstanbul'da hayata geçirilmesi planlanan kanal projesinin değil, 'ulusal planlama' olduğunu düşünüyor. 'Yeni bir döneme başlıyoruz' diyen Ali Dumankaya ile sektörü ve Dumankaya'nın yeni dönem planlarını konuştuk.

- Son günlerde gündemde hep 'çılgın proje' var. Siz nasıl buldunuz Kanal İstanbul'u?

Çılgın proje, Türkiye'ye bir vizyon vermesi açısından önemli. İstanbul ciddi tehlike altında. Boğaz trafiğinin rahat olmadığını biliyoruz. Bu tarihi İstanbul'un rehabilite projesi gibi geliyor bana. Kanal projesinden çok tarihi İstanbul'u koruma projesi.

- Projeyi 'çılgın' buldunuz mu?

Aslında bu proje genel olarak değişimin bir parçası. Başbakan geçtiğimiz günlerde şehircilik bakanlığının kurulacağından ve Türkiye'nin ulusal planlamasının yapılacağından bahsetti. Bunlar bizim sektör olarak yıllardır beklediğimiz, istediğimiz şeyler. Bence asıl çılgın proje 'ulusal planlama'. Bununla birlikte çok büyük yatırımlar devreye girecek. Farklı bölgelerde yeni şehirler kurulacak. Bu 'ulusal planlama' projesinin ayrıntıları çok yakında açıklanacak.

ÇOK YAKINDA AÇIKLANACAK

- Biraz bahseder misiniz bu 'ulusal planlama' projesinden?
Türkiye'nin önümüzdeki 50 yılının planlandığı bir çalışmadan, 1 trilyon dolarlık projeden bahsediliyor. Sadece İstanbul değil, Türkiye odaklı bir çalışma yapıldı, bunu biliyoruz. Yeni limanların, yeni şehirlerin kurulacağı çok büyük bir proje söz konusu. İstanbul'daki 2 havalimanının toplam kapasitesinin iki katı kadar, 60 milyon kapasiteli bir havalimanından bahsediliyor. Dediğim gibi yakında bu projenin ayrıntıları açıklanacak, biz de bekliyoruz.

Yerel firmalar öne çıkacak

- Bu inşaat sektörü için yeni ve çok ciddi bir pazar anlamına geliyor sanırım..
Evet. Yeni bir dönem başlıyor diyebiliriz. Muhakkak sektör temsilcileri bu projenin içinde yer alacaktır. Hatta yabancılar da böyle bir pazarı göz ardı edemeyecekler.

- Pazara yeni oyuncular mı girecek?
Evet bu Türkiye pazarı bu yeni gelişmelerle birlikte dünyadaki büyük oyuncuları da cezbedecektir. Ama yerel firmalar ön planda olur.

Patlama 2013'ten sonra

- Bu projeler sektörün büyüme hızını nasıl etkiler?
Bu 1-2 yıl, dengeli bir büyüme olacağını, sonra da ciddi bir patlama olacağını düşünüyorum. 2013 sonrasında sektör ciddi bir çıkış yakalayacak. Aslında şu anda da hızlı bir büyüme var. Merkez Bankası bu hızlı büyümeyi soğutmaya çalışıyor. İnşaat sektörünün büyümesi her yıl yüzde 10 civarında olsa, 10 yılda yüzde 100'lük bir büyüme olur. Ancak yüzde 100'lük büyüme bile konuşulan projelerle birlikte çok küçük kalacak.

Yeni döneme GYO olarak gireceğiz

- Halka arz hazırlıklarınız ne aşamada?
Geleceğin en önemli, lokomotif sektörü inşaat olacak. Biz de bu yeni döneme hazırlıklı olmak için daha büyük düşünmek gerektiğine inanıyoruz. Finansman anlamında daha güçlü hale gelmek, büyük projelere daha rahat başlayabilmek için halka arz hazırlığı içindeyiz. GYO'yu da bu yüzden kuruyoruz. Bu sene sonunda ya da 2012 başında bu planımızı da hayata geçireceğiz.

Arı gibi çalışma dönemi

- Bu ay birkaç yeni projenin lansmanını yapacağınızı açıklamıştınız. İlk sırada hangisi var?
Biz bu yıl için 5 bin konut ve 1 milyon 350 bin TL'lik yatırım büyüklüğü planladık. Bu bizim en yoğun yılımız olacak. Bu hafta Tuzla-Aydınlı'da Gizlibahçe bölgesinde 3 projeye başlayacağız. Esenyurt-Bahçeşehir'de de Dumankaya Modern'in hemen yanında ikinci projemize başlayacağız. Maltepe'de Carrefour'un hemen yanında Adalar manzarasına hakim çok özel bir projemiz olacak. Bu sene bizim için arı gibi çalışma dönemi.

Süleyman Şah Üniversitesi kurduk

- Bir gününüz nasıl geçiyor?
Sabah 9'da ofiste oluyorum. Günümün dörtte biri toplantılarla geçiyor. Anadolu Yakası'nda Süleyman Şah Üniversitesi'ni kurduk. Ben de mütevelli heyet başkanıyım. Günümün belli bir zamanı da bu üniversite ile ilgilenmekle geçiyor.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.