Haberler

Siyanürlü su tartışması: İçmeyin ölürsünüz

Tarih: 10 Mayıs 2011 Kaynak: Hürriyet Yazan: Meltem Özgenç, Kemal Atlan, Oğuzhan Kılıç
Halk kesinlikle içme suyunu kullanmamalı. Aksi halde toplu ölümler meydana gelebilir. Bir litre içindeki 8 miligram siyanür dakikalar içinde insanın ölümüne sebep olabilir. Oysa bu havuzlarda 1000 miligram siyanür var. Siyanürün solunduğunda ve temas edildiğinde de ölüme neden olabileceği unutulmamalı. Köyler derhal boşaltılmalı.

ÇEVRE Mühendisleri Odası'nın, Kütahya'daki siyanürlü su atık barajındaki raporu, tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Oda Başkanı Murat Taşdemir, su atık barajındaki son setin güçlendirilmesi için hiçbir çalışma yapılmadığını, barajdaki sızdırmanın gözle görülür hale geldiğini söyledi. Taşdemir, "Vatandaşların artık içme suyunu kullanmamaları gerekiyor. Aksi halde toplu ölümler olabilir" uyarısında bulundu. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, Kütahya'nın Gümüş Köyü yakınındaki siyanürlü su atık barajında incelemelerde bulunduklarını belirterek, hazırlanan raporum vahim boyutu ortaya çıkardığını ifade etti. Taşdemir Hürriyet'e şunları söyledi:

Sızdırma çıplak gözle görülüyor
"İl Çevre Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapor tamamen tutarsız. Orada barajın 24 saat gözlenmesi ve setin desteklenmesi gerektiği yazıyor. Oysa şu anki belirlemelerimiz güçlendirme çalışması yapılmadığı yönünde. Son set ne yazık ki kayıyor ve sızdırmayı çıplak gözle görmek mümkün.

Asıl tehlike Bergama'da
Halk kesinlikle içme suyunu kullanmamalı. Aksi halde toplu ölümler meydana gelebilir. Bir litre içindeki 8 miligram siyanür dakikalar içinde insanın ölümüne sebep olabilir. Oysa bu havuzlarda 1000 miligram siyanür var. Siyanürün solunduğunda ve temas edildiğinde de ölüme neden olabileceği unutulmamalı. Köyler derhal boşaltılmalı.

İlk çığlık Kütahya'dan yükseldi ama asıl büyük tehlike Bergama'da. Çünkü barajlar artık ağzına kadar doldu. Bu konuda 2009'da dava açtık. Ancak ne yazık ki şirketler nedeniyle açtığımız davanın keşfini bile yaptıramadık."

Bir gram sızma yok
KÜTAHYA kent merkezine 34 kilometre uzaklıktaki Gümüş Köyü yakınlarında gümüş üretimi yapılan Eti Gümüş AŞ'ye ait tesisteki 4 kademeli siyanürlü su atık barajındaki setlerden birinin çökmesi, ikincisinin de zarar görmesinin ardından, iş makineleriyle yapılan çalışmalara hız verildi.

5 No'lu havuz
Üretimin durdurulduğu tesislerde bulunan 4'üncü setin 1.5 metre yükseltilerek siyanürlü suyun bir kısmının buraya verileceği, yapımına başlanan 5'inci barajın tamamlanmasının ardından da siyanürlü suların buraya aktarılacağı bildirildi. Kütahya'ya gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu şunları söyledi: "Şu anda tüm tedbirler alındı ve her şeyi planladık. Şu anda havuzların dışında hiçbir yerde ne bir sızıntı, ne siyanürlü atık karışması, ne de bir gram sızma söz konusu değildir. Havuzların arasında kendi içinde olan bir problemdir. Biz o civardaki tüm kuyulardan, yer altı sularından numuneler alıyoruz sürekli tahliller yapılıyor. Zaten bir sızıntı olmadığı için herhangi bir problem de yok. Teknik bütün tedbirler alındı. Orada inşaatı devam eden 5 No'lu havuz var. Herhangi bir sıkıntı olduğu zaman bu emniyet olarak kullanılacak. Bununla ilgili olarak da tedbirler alındı".

Yükseltilecek
Eti Gümüş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı Vahit Yıldız ise tehlikeli bir durumun olmadığının söyledi. Kütahya Valiliği'nden yapılan açıklamada da üretimin durdurulduğu tesislerde bulunan 4'üncü baraj setinin 1.5 metre yükseltilerek siyanürlü suyun bir kısmının buraya verileceği, 5'inci barajın tamamlanması halinde de siyanürlü suların buraya aktarılacağı bildirildi.

Tehlike geçmedi tesis tamamen kapansın
KÜTAHYA'ya gelerek köylülerle görüşen TMMOB Metalürji Mühendisleri Odası Başkanı Cemalettin Küçük ise konunun ciddiyetinin halen devam ettiğini söyledi. Küçük, tesisin tamamen kapatılmasını isteyerek şunları kaydetti: "Çok büyük tehlikeyle karşı karşıyayız. Sadece barajın çökmesi değil her hava sıcaklığında ve yağışta siyanür havaya karışmaktadır. Macaristan'da yaşanan felaketin kat kat üzerinde bir felaketle karşı karşıya kalabiliriz. Baraj, siyanürün yanısıra çok ağır metalleri barındırıyor. Çevreye yayıldığında insanlar ölebilir, besin zincirimizde de yüz yıllarca sürecek tehlikeler oluşabilir. Barajın taşması halinde ise Porsuk Çayı, ardından Sakarya Nehri'ne karışıp Karadeniz'i tehdit edebilir."

Yağışa dikkat
Meteoroloji yetkilileri de önümüzdeki çarşamba, perşembe ve cuma günleri bölgede yağış beklendiğini açıkladı. Yağışın siyanür havuzlarında tehlike yaratabileceği, setlerde yine çökmelerin oluşabileceği öne sürülüyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.