Haberler

"Bir gram dahi siyanür yok"

Tarih: 10 Mayıs 2011 Kaynak: Cumhuriyet
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kütahya'da gümüş üretilip işlenen tesisin siyanürlü su bulunan barajında meydana gelen çökmeye ilişkin, ''Araziye, yer altına, akarsulara hiçbir şekilde 1 gram dahi atık su, siyanürlü su veya malzeme taşmamış, atılmamıştır'' dedi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kütahya Valiliğinde il yöneticileri ve DSİ Genel Müdürlüğü uzmanlarıyla düzenlediği toplantının ardından yaptığı açıklamada, 7 Mayıs'ta olayın ardından Vali Kenan Çiftçi'nin kendisini telefonla arayarak bilgi verdiğini ve talimatıyla Bakanlık uzmanlarından oluşan heyetin Eti Gümüş A.Ş'ye ait tesiste incelemelerde bulunduğunu bildirdi.

Toplam 21 milyon metreküp atık su bulunan havuzlarda tüm önlemlerin acilen belirlenip, alınmaya başlandığını belirten Eroğlu, şöyle devam etti:

''Bu tedbirlerin tamamı bitirilinceye kadar işletmede çalışma durduruldu. Şu anda işletmede bir çalışma yok. İşçiler temizlik, boyama, onarım gibi işlerde çalışmaya devam edecek. Problem fabrikanın kendi içerisinde değil havuzların arasındaki setlerde oluştu. Dışarıya hiçbir şekilde bir sızıntı olmamıştır. Araziye, yer altına, akarsulara hiçbir şekilde, 1 gram dahi atık su, siyanürlü su veya malzeme taşmamış, atılmamıştır. Bunu özellikle vurguluyorum.

Biz o civardaki tüm kuyulardan, yer altı sularından numuneler alıyoruz ve sürekli tahliller yapılıyor. Zaten bir sızıntı olmadığı için herhangi bir problem de yok. Teknik bütün tedbirler alındı. Bir heyet tarafından günün 24 saati olay takip ediliyor. Oradaki heyet, her gün düzenli olarak Valimize ve bizlere gerekli bilgileri aktaracak. Güvenlik tedbirlerini de Jandarma Komutanlığımız aldı. Vatandaşlarımızın endişe etmesine gerek yok. Sakin olsunlar. Biz duruma müdahale ettik.''

Eroğlu, ''yedeğin de yedeği'' olması bakımından mevcut 4 havuza ilave olarak 5'inci havuzun hazırlandığını ifade ederek, bir sorun oluştuğunda bu havuzun kullanılacağını söyledi. Bölgedeki vatandaşlar arasında, setlerin tamamen patladığı, dışarıya siyanürlü su ve malzemelerin sızdığı yönünde bir kanaat oluştuğunu dile getiren Eroğlu, bunun doğru olmadığını kaydetti.

Su numuneleri laboratuvarlarda analiz ediliyor
Muhalefete mensup bazı kişilerin çeşitli açıklamalarda bulunup vatandaşları endişelendirdiğini söyleyen Eroğlu, ''Muhalefete buradan cevap veriyorum. Konuyu tam incelemeden vatandaşları politik maksatlarla tahrik etmeleri, propaganda unsuru olarak kullanmaları fevkalade yanlıştır. Şu anda problem, havuzların kendi aralarındaki problemdir. Dışarıya 1 gram malzeme atılmış veya sızmış değildir'' şeklinde konuştu. Çevredeki köylülerin rahat olmasını isteyen Eroğlu, hayvanların derelerden sulanmasında bir sorun bulunmadığını anlattı.

Herhangi bir risk olmaması için bütün tedbirleri aldıklarına işaret eden Eroğlu, şöyle konuştu:

''Şu anda bir sızma yok ki muhalefet neden bahsediyor. Bu çok ayıptır. Maalesef bu gibi işlerde o kadar çok balon uçuruluyor ki herkes her şeyi söylüyor. Devlet neyi söylüyorsa doğru söyler. Orada çalışan yüzlerce kişi var, konuyu da biliyorlar. Bunun garantisini veriyoruz. Biz hiçbir şekilde bir problem olmasın diye geleceğe yönelik birtakım tedbirler alıyoruz. Bunu da konuyu bilen birisi, bu işin uzmanı olarak söylüyorum. Çevredeki derelerden ve içme sularından alınan numunelerin ilk analiz neticeleri geldi. Tekrar Eskişehir'e tetkik için gönderdik. Derede, arazide, yer altı sularında bir kirlenme söz konusu değil.''

''Problem kökünden çözüldü, rahat bir şekilde buradan ayrılıyorum"
Eroğlu, Afyonkarahisar'a hareketinden önce uğradığı bir dinlenme tesisinde, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Tesiste sonraki süreçte herhangi bir sorun yaşanmaması amacıyla belirledikleri 11 maddelik tedbirler paketini uygulamaya başlayacaklarını anlatan Eroğlu, şöyle dedi:

''Bunlar ileriye dönük, yani ileride bir kaza olmaması için alınan kapsamlı tedbirlerdir. Burada vatandaşlarımızdan rahat olmalarını rica ediyorum. Her türlü tedbir alınmıştır. Özellikle izleme ve takip heyeti, onların denetimi için ise Vali Yardımcısı başkanlığında bir üst denetim heyeti teşkil edilmiştir. Devletimiz tarafından bu konu, günün 24 saati izleniyor, takip ediliyor.

Bazı insanlar gidiyor, orada şehir efsaneleriyle birtakım balonlar uçurmak suretiyle 'şu kadar koyun öldü', 'kuşlar öldü', 'çevre kirlendi', 'zehirleneceğiz' şeklinde iddialar ortaya atıyor. Bunların hiçbirinin aslı astarı yoktur. Yağmur yağınca da havuzlara herhangi bir sel suyu gelmesin diye gerekli tedbirler alındı, drenajlar tekrar kontrol edilecek. Fabrika işçilerinin en azından bu tedbirlerin tamamı alınıncaya kadar boya, badana, tamir, bakım, temizlik işlerinde kullanılmasının yararlı olacağı ifade edildi. Böylece problem kökünden çözüldü, rahat bir şekilde buradan ayrılıyorum.''

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.