Haberler

Süleymaniye Mahallesi yeniden hayat bulacak

Tarih: 10 Mayıs 2011 Kaynak: Türkiye


Gümüşhane'de geçmişte Türkler, Ermeniler ve Rumların birlikte yaşadıkları 3 bin yıllık geçmişe sahip Süleymaniye Mahallesi, uygulanacak proje ile yeniden hayat bulacak.

Gümüşhane'de geçmişte Türkler, Ermeniler ve Rumların birlikte yaşadıkları 3 bin yıllık geçmişe sahip Süleymaniye Mahallesi, uygulanacak proje ile yeniden hayat bulacak.
Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, kentin tarihi açıdan en önemli mekanları arasında, Süleymaniye Mahallesi'nin önde geldiğini belirterek, "Süleymaniye Mahallesi 3 bin yıllık tarihe sahip. Yapılacak çalışmalarla Türkler, Ermeniler ve Rumların birlikte yaşadıkları, çalıştıkları, sevgi, hoşgörü ve barış sembolü olan Süleymaniye Mahallesi'nin, tarihsel kimliği günümüze taşınacak" dedi.
Kayıp geçmişi yakalamak, canlandırmak, gelecek kuşaklara nasıl bir medeniyete, geçmişe ve tarihsel kişiliğe sahip olunduğunu hatırlatmak için Süleymaniye Mahallesi'nde çok önemli bir çalışma başlattıklarını ifade eden Yalçın, "Bu mahallemizde 7 konak, 4 hamam, 5 cami, 7 kilise, 1 cezaevi ve 1 hükümet konağı ile 32 tarihi bina bulunuyor. Bir dönem mescit olarak kullanılan eski ilkokul binası 'Gümüşhane Evi Projesi' kapsamında bu yıl restore edilerek, il turizmine kazandırılacak" diye konuştu.

Yalçın, bu yerleşimde, kamunun restorasyonlarının arkasından gerçek kişilerin de tescilli olan evlerine restorasyon yapmaları gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bakanlığımız, 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik' çerçevesinde mülkiyetinde tescilli kültür varlığı bulunduran özel mülkiyete proje ve proje uygulama yardımı vermektedir. Bu yerleşim yerinde kendilerine tescilli mülkiyeti bulunanlar, başvuruları halinde uygulama yardımı yapılmaktadır."

TARİHİ MAHALLE İÇİN 5 MİLYON LİRALIK YOL PROJESİ
Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Gümüşhane'nin ilk yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi'ne giden yolun, tarihsel yapısına uygun olarak yenilenmesi için hazırlanan 5 milyon liralık projenin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kenti ziyareti sırasında sunduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın destek vermesi halinde tarihi yolun, proje ile modern bir yapıya kavuşturulacağını belirten Canlı, "Yol, olmazsa olmazımızdır. Şu anda mevcut olan yoldan daha modern, çağdaş ve turizme açık bir çalışma yapacağız. Tretuvarlı olarak yapılacak yaklaşık 3 kilometrelik yol tamamıyla taş döşeme olarak planlandı" dedi.
Belediye Başkanı Canlı, Süleymani'ye Mahallesi'nde bulunan ve mirasçılarından alınarak mülkiyeti belediyeye kazandırılan Zeki Kadirbeyoğlu Konağı'nın yıkılarak tarihsel yapısına uygun olarak yeniden yapılacağını ifade ederek, "Özel İdare'den konağın yapımı için 100 bin lira aldık. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'na konağın yapımıyla ilgili proje sunduk. Projemizin kabul edileceğini düşünüyorum. Böylece finans sorununu çözeceğiz. Konağı bir yıl içerisinde bitirerek hizmete açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.