Haberler

Ortak kanaat: Rant projesi

Tarih: 10 Mayıs 2011 Kaynak: Birgün Yazan: Şule Yıldırım
Seçim dönemi ortaya atılan çılgın proje "Kanal İstanbul"da sular durulmuyor. Evvelki gün Taksim Hill Oteli'nde gerçekleştirilen 7 saatlik bir panelde, çılgın proje alanında bütün uzmanlarla enine boyuna tartışıldı. Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) ve www.istanbulgercegi.com sitesi işbirliğiyle hazırlanan panele konuşmacı oiarak eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklı, okyanus ve deniz araştırmaları uzmanı Prof. Bayram Öztürk, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği eski başkanı Aykut Erol, jeoloji mühendisi Prof. Hüseyin Öztürk, deprem uzmanı Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, şehir plancısı Tayfun Kahraman ve Mimar Ahmet Vefik Alp katıldı.Kanal İstanbul Projesi'nin bir rant projesi olup olmadığı sorusuna cevap arandı. Cevaplar, projenin rant amaçlı hazırlandığı ve uygulamadaki karşılaşılabilecek zorlukların devasa oluşu noktasında düğümlendi.

Enerji kaynağı hidrojen sülfür!

Açılışını SODEV Başkanı Erol Kızılelma'nın, "Bu projenin gündemi değiştirme ve olumsuzlukların üstünü örtme projesi olduğunu düşünüyoruz" diyerek başladığı panelde, Prof. Hüseyin Öztürk, "Toprak kaybı, kıyılarda tuzlanma, Marmara Denizi'nin altının çamurla örtülmesi, Bursa ve İstanbul'u besleyen doğalgaz hatları sorunlarını" ele aldı. Mimar Vefik Alp ise, "Bu, doğaya ciddi müdahale yapacak bir çalışma, ne kadar hesap yaparsak yapalım doğanın davranışını modelleyemiyoruz" diyerek Karadeniz'de tuzluluk oranının azalacağına dikkat çekti. Karadeniz'in dibindeki "Hidrojen Sülfür" (H2S) gazının ise doğru çıkarılırsa (H2S Madenciliği) Türkiye'nin enerji ihtiyacının uzun yıllar karşılanabileceğini söyledi.

Bu bir zihni sinir projesi
İstanbul Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Tayfun Kahraman ise "25 Nisan tarihli Aksiyon Dergisi'ndeki bir haberde, Çılgın Proje'yi bir emlakçıdan öğrendik" derken, projenin inşaat sektörünü ayağa kaldırma çalışması olduğuna ve ortaya çıkacak rantın kamuya dönüş mekanizmasının kurulmadığına da vurgu yaptı. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise, "Kanal İstanbul, bana Zihni Sinir Projelerini anımsattı. Gerçeklerle çok zıt" dedi."Projeye yönelik 7,5'lik bir deprem için 8 şiddetinde gibi tasarım depremi yapılması lazım. Tsunami açısından ciddi tehlike oluşturur. Susuzluk tehlikesi depremden beter. İstanbul her 10-11 yıllık periyotlarla susuzluk çeker. Kentsel dönüşüm yasaları bile 8 senedir çıkamadı. Yani bu, üstünde konuşulacak bir proje değil" diye ekledi.

"Geçiş süresi uzun ve masraflı"

Türk Kılavız Kaptanlar Derneği eski başkanı Aykut Erol ise gemilerin Kanal'dan daha uzun sürede geçeceğini, sürenin 7 saati bulacağını belirterek, mutlaka hem arka hem önde birer romorkör ve kılavuz eşliğinde geçmelerinin gerekeceğini duyurdu. Bu hizmetlerin de masrafı arttıracağını söyleyen Erol, aksi takdirde gemilerin kaza yapmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Gemilerin kanalın orta çizgisinden çıkması halinde de yine çarpmalar olacak. Erol, "Proje için yapılacak anlaşmanın Montrö'nün ana hatlarına aykırı olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Sözen: 4 yılda temeli atılmaz

İstanbul'un eski belediye başkanlarından Nurettin Sözen ise "Bunun 4 yıl içinde temeli dahi atılmayacak. Sırf siyasi gündemi etkilemek için ciddi konular yerine uçuk projeler tartışılıyor" diye konuştu.

Karadeniz'i Akdenizleştirir

Okyanus bilimi uzmanı Prof. Bayram Öztürk ise her tarafı denizlerle ve okyanusla çevrili Japonya'da bile böyle projelere girişilmediğini söyleyerek, "Karadeniz son 10 milyon yılda 7 defa Akdeniz'in istilasına uğradı. Yeni bir deney ekosistemi tahrip eder" dedi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.