Haberler

Ege'de "Büyük" heyecan

Tarih: 10 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Zafer Şahin, Rıdvan Körpe, İhsan Karataş, Osman Akça, Devrim Derin
2014'teki yerel seçimlerden önce büyükşehir yapılacak iller arasında öncelik, merkez nüfusu 750 binin üzerindeki Manisa ve Denizli'ye verilecek, ardından Aydın, Muğla ve Balıkesir gelecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kilis'te "Nüfusu 750 binin üzerinde olan 11 il Büyükşehir yapılacak" açıklaması, Ege'deki 5 ilde büyük heyecanla karşılandı. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ve seçim sonrası hayata geçirilecek projeye göre, 2014 yılında yapılacak yerel seçimler öncesinde Türkiye'deki büyükşehir sayısı 16'dan 27'ye yükseltilecek. Öncelikle merkez nüfusu 750 binin üzerindeki Manisa ve Denizli'nin de aralarında bulunduğu 5 il 'büyükşehir' statüsüne yükseltilecek. Bu illeri daha sonra Aydın, Muğla ve Balıkesir'in de içinde bulunduğu 7 il takip edecek.

Muhalefet desteği

Başbakan Erdoğan, Kahramanmaraş'taki miting sırasında, "Ulusal Planlama Projesi" adıyla çalışma yaptıklarını belirterek, hazırladıkları bir kanun tasarısı ile nüfusu 750 bini geçen illerin seçimden sonra büyükşehir olacağı müjdesini vermişti. Hükümetin büyükşehirlerin sayısını artırma projesine muhalefet de destek veriyor. MHP'nin TBMM kapanmadan önce Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifinde nüfusu 400 binin üzerinde olan illerin büyükşehir statüsüne yükseltilmesi isteniyor. Son nüfus sayımına göre Türkiye'de merkez nüfusu 400 binin üzerinde olan 16 il bulunuyor. Büyükşehir için aranan nüfus kriterinin 750 binden 400 bine düşürülmesi durumunda halen 16 olan büyükşehir sayısı 32'ye yükselecek. Aydın, Balıkesir, Denizli, Elazığ, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Ordu, Sakarya, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van'ın merkez nüfusları 400 binin üzerinde. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2010 yılı sonuçlarına göre bu illerin tamamının toplam nüfusu 750 bini geçiyor. Ancak sadece Manisa ve Şanlıurfa'nın merkez nüfusu 750 bin kriterini karşılayabiliyor. Bu nedenle büyükşehir sayısını artıracak düzenlemede nüfus kriterinin değiştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Nüfus dışında illerin gelişmişlik düzeyi, fiziki yerleşme, turizm ve sanayi potansiyelleri de büyükşehir olmalarında belirleyici rol oynuyor.

Manisa
"Sıcak bakıyoruz"


Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün: "Seçim öncesi manidar bulsak da, kazanan Manisa olacağından sıcak bakıyoruz. Bu bizi memnun ediyor. Manisa'nın büyümesine katkı sağlayacak her hizmete varız. İnşallah seçim vaadi olarak kalmaz."

MHP İl Başkanı Uğur Üncü: "Elbette Manisa'nın büyükşehir olmasını isteriz ama altyapılar hazırlanmadan böyle bir projeyi yürürlüğe koymak yıkım olur."

AK Parti İl Başkanı Murat Baybatur: "Marka şehirler diye bir projemiz var. Manisa'nın büyükşehir olmasının pekçok yararı var. Başbakanımız cuma günü bu konunun da içinde bulunduğu detaylı açıklamalar yapacak."

CHP İl Başkanı Turgay Koç: "Manisa'nın büyükşehir olmasına karşı çıkmayız. Bu projeler bana göre seçim yatırımı, bir ay sonra seçim olacak. Bu şehir merkezlerinin çoğu iktidar partisine oy vermeyen kentlerden oluşuyor."

Kent planlamacısı Atilla Efendioğulları:
"Manisa, verimli ovası ile tam bir büyükşehir olmayı hak ediyor. Belediye sınırlarının genişletilmesi, iyi planlama ve doğru yatırım Manisa'yı ayağa kaldırır."

Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan: "Başbakanımız düşündü ise iyi düşünmüştür. İnşallah hayırlı olur. Marka kentler kapsamında bir proje olarak gündeme geleceğini düşünüyorum."

Manise eski Belediye Başkanı Mimar Zafer Ünal:
"Manisa açısından büyük avantajlar sağlanır. Hizmet anlayışını hızlandırır, diğer belediyeler için de iyi olur. İlleri merkezi hükümetin bağımlılığından kurtarır, köye mahalleye beldeyle ilçelere daha kolay hizmet gider."

Denizli
"Zaten bekliyorduk"


Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan: "Biz Denizli olarak her türlü altyapımızı tamamlayarak, zaten büyükşehir olmayı bekliyorduk. İnşallah en kısa zamanda Denizli ve diğer illerimizi büyükşehir olarak görürüz. Bundan dolayı siyaset yapılmasını şık bulmuyorum. Kazanan Denizli olsun. Herkes sağduyu göstererek destek olmalı."

Denizli eski Belediye Başkanı, AK Parti milletvekili adayı Nihat Zeybekci: "Başkanlığım döneminde Denizli'nin büyükşehir olabilmesi için amansız bir mücadele başlattık. Büyükşehir, kentimize ve bölgemize büyük farklılıklar getirecek. Belediyelerin alacağı pay yüzde 5 daha fazla olacak. Bu, daha çok hizmet daha çok kaynak ve kente bir bütünlük getirecek."

AK Parti Denizli İl Başkanı Avni Örki: "Ülkenin topyekün kalkınmasıyla ilgili bir planın içerisinde alınan bu karar çok yerinde. Muhalefet, 'seçim yatırımı' diyor. Muhalefet memlekette vatandaşın lehine olan ne varsa 'seçim yatırımı' diyerek karalamaya çalışıyor."

AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel: "Büyükşehir statüsüne geçilmesi kentin önünü açar. Sanayisi, tarımı, turizmi daha gelişir."

Denizli Belediyesi eski Başkanı Ali Aygören: "Denizli büyükşehir olmayı daha önceden hak etmeliydi. Denizli'nin yıllardan bu yana mücadele ettiği büyükşehir olma hayali sonunda gerçekleşiyor."

CHP Denizli Merkez İlçe Başkanı Ömer Yurtseven:
"AK Parti büyükşehir konusunu oy devşirme aracı olarak görüyor. Yerel seçimde ve referandum da bu konu gündemi getirildi. Ancak görüldü ki Denizli halkı, büyükşehir vaatlerine kanmadı. Bu açıklamalar seçim vaadi."

Pamukkale Üniversitesi Toplumsal, Ekonomik ve Siyasal Araştırmalar ve Uygulama Merkezi (TESAUM) Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Özgür:
"Büyükşehir olmak kent için bir prestij. Esas getirisi genel bütçe gelirlerinden alınacak yüzde 5'lik puan. Bu da iyi bir gelir."

Balıkesir
"Mutlu etti ama samimi gelmedi"


Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok: "Balıkesir büyükşehir olmayı hak ediyor. Başbakanın bu açıklamları bizi mutlu etti. Ancak bu açıklamanın seçim alanlarında ve seçim vaadi gibi yapılması bize samimi gelmedi."

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Recep Şeker: "Büyükşehir çalışması, toplumun tüm kesimlerine eşit bir hizmet. Siyasi bir girişim olarak görmek yanlış. Balıkesir'in gelişmesi için tek şansı büyükşehir olması."

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz:
"Yıllardır büyükşehir olmayı hak eden Balıkesir, göç alan, sanayisi gelişen bir il. Ekonomik hacmi de bir çok ile göre büyük."

Aydın
"Kabuğunu daha hızlı kıracak"


Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu:
"Büyükşehir, büyük imkanlar demek. Aydın'ın daha fazla gelişmesi, altyapı ve üst yapıyı tek elden yaparak, daha sağlıklı bir şehir oluşturmamızı sağlar. Ayrıca şehrimizin büyükşehir belediyesi olması, daha hızlı ve ahenkli gelişmesini sağlar ve yatırım da 3-4 kat artar. İlimiz büyükşehir statüsüne dahil olmakla kabuğunu çok daha hızlı kıracak."

AK Parti Aydın İl Başkanı Sadık Atay:
Hükümet son yıllarda Aydın'a büyük yatırımlar yaptı. Büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla tüm bölge kazançlı çıkacak. Bir Aydınlı ve iktidar partisinin il başkanı olarak Aydınımızın büyükşehir olmasını canı gönülden isterim."

CHP Aydın İl Başkanı Hulisi Şahinci: "Aydın'ın büyükşehir statüsüne dahil olmasını memnuniyet verici gelişme olarak değerlendiriyorum. Eğer Aydın büyükşehir olursa Aydın Belediye Başkanı da Büyükşehir Belediye Başkanı olur. Böylelikle de bu Aydın'a büyük katkılar sağlar. Aydın'ın önü açılır ve istihdam artar."

MHP Aydın İl Bakanı Hasan Muti: "Aydın, büyükşehir olmadan önce sanayi, fiziki konum, havaalanı, jeotermal enerjiden faydalanma, işsizliğin azalması ile ilgili bütün problemlerin çözülmesi lazım. Aydın'ın büyükşehir olması sorunlar çözülmeden bir fayda sağlamaz."

Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel: "Büyükşehir olmak elbetteki büyük bir avantaj. Fakat köyler bu kapsamın içinde olmamalı. Bunu İstanbul ve Kocaeli örnekleriyle görüyoruz. Aydın bu şehirler gibi metropol bir şehir değil."
Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu: "Büyükşehir olmak markalaşmaktır. Büyükşehir etiketini üzerinde taşıyan iller, kalkınmada daima önde ve öncü olmuştur."

Muğla
"Yapılırsa teşekkür ederiz"


Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün:
"Türkiye Belediyeler Birliği Encümen üyesi olarak da söylüyorum: 11 ili büyükşehir yapmakla sorun çözülmez. Bu çok da adil değil. Ancak Muğla'nın büyükşehir olmasını istemiyorum gibi bir anlam çıkmasın. Muğla büyükşehir yapılırsa teşekkür ederiz."

AK Parti Muğla İl Başkanı Nihat Öztürk:
İller bankasından gelen ödenek de artacak ve vatandaşa hizmet olarak yansıyacak. 21. yüzyılın Muğla'sında artık vidanjörle temizlik yapılan manzara görmek istemiyoruz."

Ege İllerinin Nüfusu

İzmir: 3 milyon 868 bin
Manisa: 1 milyon 331 bin
Balıkesir: 1 milyon 140 bin
Aydın: 979 bin 155
Denizli: 926 bin 362
Muğla: 802 bin 381
Çanakkale: 477 bin 735
Uşak: 335 bin 860

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.