Haberler

MVRDV, Çin'deki Karikatür ve Animasyon Müzesi Yarışmasını Kazandı

Tarih: 10 Mayıs 2011 Kaynak: Dezeen Çeviren: Bahar Bayhan


Alman firma MVRDV, 8 adet dev balon biçimindeki tasarımı ile Çin, Hongzhou'da Karikatür ve Animasyon Müzesi tasarımı yarışmasını kazandı.



Karikatürleri, animasyonları ve çizgi filmlerinin sergilendiği iki sergi alanı bulunduran müzede her balonun farklı bir işlevi var.



Kalıcı sergi alanı, üç oditoryuma ve karikatür kitapları kütüphanesine bağlanmak için binanın etrafında dolanıyor.



Balonların birleşme noktasında yaratılan alanlar, mekanların arasından manzaranın izlenmesini sağlıyor.



Mimarlar Hakkında:
Hangzhou kentsel planlama bürosu, MVRDV'nin, uluslararası tasarım yarışması olan Karikatür ve Animasyon Müzesi yarışmasını kazandığını duyurdu. MVRDV konuşma balonunu andıran bir tasarım ile bu yarışmayı kazandı: 8 balon dizisi ile 30.000 m²'lik büyük bir müze kompleksi oluşturdu.



Proje aynı zamanda bir park dizisi, bir kamusal alan ve 13.000 m²'lik fuar merkezi oluşturuyor. İnşaatın başlama tarihi 2012 olarak belirlendi, projenin toplam bütçesi ise 92 milyon Euro.



Karikatür ve Animasyon Müzesi, bir eğlence mekanı olarak genç neslin dikatini çekiyor fakat giderek entelektüel bir sanat merkezi haline geliyor. Müze için gerçekleştirilen bu girişim dünya sanatını ve eğlencesini bir araya getirecek bir platform oluşturuyor. Çizgi filmlerin baş karakterleri kullanılarak bina, çizgi filmlerin, karikatürlerin ve animasyonların yeri olarak tanınacak. Renksiz balon ise 3d olacak.



30.000 m²'lik alan, müzede dairesel bir tur gerçekleştirilebilecek biçimde birbirine bağlı 8 parçaya bölündü. Giriş salonu, eğitim, 1111 kişi kapasiteli üç tiyatro ve sinema salonu ve bir karikatür kitabı kütüphanesi gibi hizmetlerin kendilerine ait balonları bulunuyor. Balon biçimi, çok amaçlı sergiler, kronolojik sırada düzenlenen kalıcı koleksiyonlar için kullanışlı bir alan sunuyor. Amsterdamlı mimarlar Kossman deJong alanı test etti, farklı yaş gruplarına hitap eden ve kalabalık grupların sergiyi gezmelerine olanak sağlayan sergi düzenlemelerini tasarladı.



Stopmotion, blue screen, çizim, duygu yaratımı gibi birçok animasyon tekniği ile ziyaretçilerin deneyimleyebileceği alanın merkezi, dev bir 3D zoetrope ile cazibe kazandı.



Müze rotası, kısa veya uzun gezilerin gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. Müzenin cephesi çizgi film rölyefleri ile kaplandı. Tek renkli beyaz cephe sayesinde çeşitli yazılar projeksiyon ile duvara yansıtılabiliyor. Rölyefler Amsterdamlı grafik tasarımcılar Jonge Meesters tarafından tasarlandı.



13.7 hektar alanın büyük kısmını, White Horse Gölü'ndeki adalar dizisinde bulunan yeni bir park alanı kaplıyor. Sazlıklar su kalitesini arttırmak çin kullanılıyor. Bot gezisi ise ayrı bir eğlence sunuyor. 25.000 m²'lik ayrı bir fuar binası büyük pazarlara ve her yıl düzenlenen Çin Uluslararası Karikatür ve Animasyon Festivali'ne (CICAF) ev sahipliği yapacak. Fuar ve CCAM arasındaki kamusal alan, 2005 yılından beri düzenlenen ve ülkenin en büyük çizgi film ve animasyon etkinliği olan festivalin merkezi olacak.

Hangzhou, 6.4 milyon sakini ile Şangay'ın 180 km. Güneybatısındaki bir metropol. Müze, Qiantang Nehri'nde bir merkez yaratacak. CCAM, kentin, Çin'in animasyon endüstrisinde başı çeken rolünü öne çıkaracak. Yeni müze, büyük gelişmenin bir kanıtı olacak. Karikatür ve Animasyon Merkezi, içinde ofisler, bir otel ve bir konferans salonu olan tepe biçimindeki binalar dizisini de bulunduruyor.

 

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.