Haberler

Baraj gölü "çöp gölü" oldu

Tarih: 11 Mayıs 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Gümüşhaneliler Torul Baraj Gölü'ne atılan çöplerin sağlığı tehdit eder boyuta geldiğine dikkati çekerek, yetkililerden önlem alınmasını istediler.

Torul Belediye Başkanı Selami Bostan ise baraj gölünde yaşanan bu kirliliğin Harşit Çayı ve yan derelerine çöp atılmasından kaynaklandığını belirterek, ''Gölün sorumluluğu DSİ'ye ait. Ancak belediye olarak gölün temizliğinden kaçınma diye bir lüksümüz yok. Suların çekilmesinin ardından imkanlarımız ölçüsünde temizlik çalışması başlatacağız'' dedi.

Çamlıca Mahallesi sakinlerinden emekli öğretmen Sebahattin Kalaycıoğlu, Torul Baraj Gölü yapıldığında Köprübaşı Mahallesi sakinleri ile birlikte çok memnun olduklarını ifade ederek, ''Baraj gölü her iki mahalleye ayrı bir güzellik vereceği için mutlu oluyor, seviniyorduk'' diye konuştu.

Harşit Çayı üzerinde 4 yıl önce baraj gölünde su tutulmaya başlandığını anımsatan Kalaycıoğlu, şöyle devam etti:

''Ancak bu sevinç ve mutluluğumuz yarıda kaldı. Bizler, gölde balık üretilmesini, kayıklarla gezilmesini, bölgemize yerli ve yabancı çok sayıda turistin gelmesini beklerken 3 yıldır göl adeta çöp deryasına döndü. Bölgeye gelenler çöplerden bizleri sorumlu tutuyorlar ama bu kirlilikte asla bir payımız yok. İlkbahar yağışları sonucu Harşit Çayı'nın su debisinin yükselmesiyle birlikte kış boyunca çaya atılan çöpler sürüklenerek göle geliyor ve çok çirkin görüntü oluşturuyor.''

Köprübaşı Mahallesi sakinlerinden Gülten Bilgin ve Fatma Hacıalioğlu ise baraj gölünden büyük rahatsızlık duyduklarını dile getirerek, ''Kötü koku nedeniyle bahçelerimize çıkamıyoruz. Evlerimizin pencerelerini açamıyoruz. Çöpler çevreyi çok kirletiyor. Eğer bu çöpler temizlenmezse havaların biraz daha ısınmasıyla buraya sinekler doluşacak. Bu kirliliğe bir an önce son verilsin'' şeklinde görüşlerini ifade ettiler.

Torul Belediye Başkanı Selami Bostan ise Torul Baraj Gölü'ndeki kirlilikten büyük rahatsızlık duyduğunu, böyle bir güzelliğin çöple kirletilmesinin çok üzücü olduğunu söyledi.

Gölün, Torul ilçesine doğal bir güzellik kazandırdığını vurgulayan Bostan, şunları kaydetti:''Nisan ve mayıs aylarında gerek Harşit Çayı'nda gerekse Harşit Çayı'nı besleyen yan derelerde suların debisinin artması ile birlikte göl, tam doluluk oranına kavuşuyor. Kışın vatandaşların Harşit Çayı ile yan derelere attıkları çöpler, suyun debisinin artması ile baraj gölünde birikerek çok çirkin görüntü oluşturuyor. Geçen yıl da baraj gölünde böyle bir kirlilik oluşmuştu, belediyemiz imkanları ile gölde çalışma yapmıştık. Makine giren bölgeleri makineyle giremeyen bölümleri ise işçilerimizle birlikte kısmen de olsa temizledik. Şu anda bu temizliği yapacak ekibe sahip değiliz. Zira baraj gölünün suyu çok yükseldi. Ne bizde ne de başka bir belediyede bu temizliği yapacak ekip yok. Ancak suların çekilmesi ile birlikte temizlik yapabileceğiz.''Bostan, vatandaşların Harşit Çayı ve yan derelerine çöp atmamalarını da isteyerek, sözlerini ''Gölün sorumluluğu DSİ'ye ait. Ancak belediye olarak gölün temizliğinden kaçınma diye bir lüksümüz yok. Suların çekilmesinin ardından imkanlarımız ölçüsünde temizlik çalışması başlatacağız'' diye tamamladı.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.