Haberler

Bu evleri emlakçılarda bulamazsınız

Tarih: 11 Mayıs 2011 Kaynak: Dipnot Yazan: Ece Esmer
Ruhunuzu besleyecek yapılar da var!
Bir ev düşünün yaşayan, nefes alan...öyle bir ev ki, iklimlere göre kendi doğal ısısını muhafaza eden, suyunu toplayan, atıklarını yöneten, enerjisini üreten, becerikli eller ve doğal malzemelerle, içinde yaşayanların sağlığı ve refahı için sevgiyle yapılmış bir ev...

İnşaat sektörü kaynakların temini, yapı materyallerinin üretim süreçleri ve nakliyesi ile ekosistemleri ciddi anlamda yıkıma uğratıyor. Modern ,teknoloji harikası binaları inşa ederken, kaynakları hiç bitmeyecekmiş gibi harcıyor, fosil yakıt kullanılan, yüksek enerji girdili üretim süreçlerinde sera gazlarını atmosfere salarak iklim değişikliğine katkı vermiş oluyoruz. Mesela çimento üretiminin ve nakliyesinin global karbondioksit salımının % 5 - 10'unu oluşturduğunu biliyor musunuz? Üstüne üstlük yapı malzemelerinde kullanılan toksik kimyasallar ve estetik yoksunu beton binalar hem fiziksel hem psikolojik sağlığımızı tehdit ediyor.

Ekolojik bir yapı demek sadece doğal materyallerle (kil, kum, ahşap, taş, bambu, saman gibi) yapılmış bir yapı demek değil. Bir yapı bütüncül olarak, yani o alanda yaşayacak ve/veya çalışacak canlıların temel (doğal ışık, su, gıda, sağlıklı solunum, estetik) ve spesifik ihtiyaçlarını, verimli ve üretken doğal bir ekosistem gibi, döngüsel ve sürdürülebilir bir şekilde karşılayabilmeli. Az enerji tüketmeli ve bu enerjiyi de güneş ya da rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan elde etmeli .

Eskilerin dediği gibi tek bir dünyamız var ve gelecek nesillere bırakacağımız dünyanın temellerini bugünden atıyorsak neden dünyaya dost bir temel atmayalım ki? Yeni ev yaptırmayı düşünüyorsanız bir Hobbit evine benzeyen yukarıdaki tasarımlardan neden feyz almayasınız ki? Kazdağlarının Yüzüklerin Efendisini aratmayan doğasında düzenlenecek olan Ekolojik Mimari atölyesi işte tam bu söylediklerimizden dem vurarak size çevre dostu yapıları anlatacak tatlı bir dille. 4- 11 Haziran arasında yapılacak atölye hakkında daha detaylı bilgiyi http://surdurulebiliryasam.wordpress.com adresinden alabilirsiniz. Betonu unutun, ruhunuz doğadan gelene yani kendi gerçek tabiatına dönsün!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.