Haberler

Beş medeniyet bir şehir

Tarih: 12 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Murat Palavar
Dünyaya hükmetmiş imparatorların gönlünde taht kuran İstanbul, onların yaptırdığı eserlere ev sahipliği ediyor. 'İmparatorlar İstanbul'da: Hitit'ten Osmanlı'ya' sergisinde 210 kadim eser sergileniyor.

İstanbul, dünyaya hükmeden hükümdarların arkeolojik sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi kapsamında Oscar ödüllü Gladyatör filmine konu olan Roma İmparatoru Marcus Aurelius'a ait eser İstanbul'a getirildi. Hitit döneminden Osmanlı İmparatorluğu'na 'Anadolu ve çevresinde hüküm sürmüş imparatorlukları simgeleyen eserlerin bulunduğu 'İmparatorlar İstanbul'da: Hitit'ten Osmanlı'ya' sergisinde, Anadolu'nun değişik müzelerinden seçilmiş dev mermer heykellerden sikkelere, el yazmalarından mühürlere birçok eser meraklılarına sunuluyor.

5 İMPARATORLUK 210 ESER

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle İstanbul Arkeoloji Müzeleri Ek Bina Assos Salonu'nda açılan sergi, Hitit, Pers, Makedonyalı İskender, Roma ve Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere birbirini izleyen beş bölümden oluşuyor. Sergide, 14'ü bakanlığa 2'si Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı toplam 16 müzeden gelen 210 eser bulunuyor.

ANADOLU MEDENİYETLERİNİN İHTİŞAMI

M.Ö 2000'de Anadolu'nun büyük bölümünde hüküm süren Hitit İmparatorluğu'nun iz bırakan imparatorları, onları betimleyen kabartmalar ve temsil eden eserler, çeşitli mulaj ve fotoğraflarla desteklenerek sergileniyor. Doğu'dan gelerek M.Ö 6-4. yüzyıllar arasında Anadolu'yu egemenliği altına alan ve Yunanistan'a uzanan Pers İmparatorluğu ile batıdan gelerek M.Ö 4-1. yüzyıllar arasında Anadolu'dan Hindistan'a kadar uzanan coğrafyaya hükmeden Büyük İskender'in kurduğu imparatorluğa ait eserler de dönemin ihtişamını yansıtıyor. Anadolu'nun çeşitli müzelerinden seçilmiş Büyük Kral betimli mühür, Tyran başı, Büyük İskender heykeli ve başı I. Seleukos başı gibi eserler bilgi panolarıyla anlatılıyor.

Altın kapaklı Kur'an, 22 ayar ibrik

Osmanlı kültürü ve sanatını yansıtan eşyaların bulunduğu bölümde en çok altın kablı Kur'an ve 22 ayar ibrik dikkat çekiyor. Diğer çarpıçı eser ise yeşil yakutlar ve mücevherlerle süslü kutu. Paha biçilmez eserin yanında yine aynı taşlarla işlenmiş bir de su kabı bulunuyor. Anadolu'da kurulan medeniyetlerden izler taşıyan serginin, Osmanlı bölümü adeta sanatta ulaşılan doruk noktayı gösteriyor.

Gladyatör filmine konu olmuştu

Sergi kapsamında Oscar ödüllü Gladyatör filmine konu olan Roma İmparatoru Marcus Aurelius'a ait eser İstanbul'a getirildi. Film gişe rekorları kırmış ve Roma İmparatorluğu'nda yaşanan olaylara işaret etmişti. Marcus Aurelius, Anadolu coğrafyasını en iyi bilen ve bu coğrafyada en çok bulunan Roma İmparatoru olarak biliniyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.