Haberler

Antakya'yı büyükşehir heyecanı sardı

Tarih: 12 Mayıs 2011 Kaynak: Sabah Yazan: Pınar Çelik
İnançlar kavşağındaki kent, 750 bini aşan nüfusuyla Başbakan'ın sözünü verdiği 'büyükşehir' olmaya hazırlanıyor... Belediye şimdiden büyükşehir olduklarında hayata geçecek projeleri de ardı ardına sıralamış durumda...

Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanların yıllardır aynı çatı altında ve huzurla yaşadığı Hatay-Antakya'da şu sıralar ayrı bir heyecan var. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın nüfusu 750 binin üzerindeki kentlerin büyükşehir olması için kanun tasarısı hazırladıklarını açıklaması üzerine önünde ayrı bir kapı açılan Antakya'da, belediye şimdiden büyükşehir olduklarında hayata geçecek projeleri de ardı ardına sıralamış durumda. Antakya etrafında 21 beldenin çevrelendiğini dile getiren Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, beldelerin ayrı yönetim birimleri olduğu için ortak hareket etmekte güçlük çektiklerini bu sorunu ancak büyükşehir belediyesi olduklarında çözülebileceklerini söyledi.

SURİYE İLE TİCARET ARTAR
Antakya dört ana madde üzerinden büyümeye odaklanmış. İnanç turizmi, tarım, büyükşehir olma planları ve Suriye ile sınır ticareti. Bunların arasında Antakya'nın kalbini Suriye ile olan sınır ticareti oluşturuyor. Özellikle vizelerin kaldırılmasından sonra şehrin ticaretinin katlanarak arttığını dile getiren Savaş, Suriye'de yaşanan iç karışıklıkla işlerin bıçak gibi kesildiğini vurguluyor. Roma İmparatorluğu döneminde Suriye'ye başkentlik de yapan kentte yaklaşık 2 aydır kendi içlerine döndüklerini ifade eden Savaş, "Şu anda kendi yağımızla kavruluyoruz. Yani kârdan yiyoruz ama iç karışıklık dindikten sonra sınır ticareti vizelerin kalktığı dönemi aşacak. Suriye ile daha fazla iş yapacağız" diyor. Şehir aynı zamanda farklı ticaret kollarının da geçiş kapısı. Örneğin TIR ile taşımacılık, yaş sebze meyve ticareti bunların başında geliyor. Zaten şehir ticari becerisiyle de Türkiye ortalamasının üzerinde. Bu Uluslar arası Rekabet Araştırmaları Kurumu'nun (URAK) araştırmasıyla da ortaya kondu. URAK'ın İllerarası Rekabet Endeksi ve Üretim Potansiyeli Alt Endeksi'nde Antakya 5 büyük şehirden sonra 6'ncı sırada geliyor.

ŞEHRE DOĞALGAZ GELİYOR
Bölgede arazi sıkıntısı yaşandığını ve çarpık kentleşmenin ciddi bir sorun haline geldiğini dile getiren Savaş, "Büyükşehir olursak tek bir belediye çatısı altında hareket edip Asi Nehri'ni ıslah edeceğiz. Ölçek ekonomisi yaratıp, yatırımları çekeceğiz" dedi. Bunun yanında şehre doğalgaz getirmeye başladıklarının da altını çizen Savaş, "İlk doğalgazı 20 Mayıs'ta açıyoruz ama Hatay'a doğalgaz gelmesi için büyükşehir olmak çok önemli" dedi.

Mutfak müzesi yolda
Mobilyacılık ve oymacılık da şehrin unutulmaya yüz tutmuş meslekleri. Antakya Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, "Biz Ortadoğu'nun mobilya zevkini biliyoruz" diyor. Antakya'da iki tarihi evi restore ettiklerini ve Mutfak Müzesi'ne dönüştüreceklerini kaydeden Çinçin, buraya özellikle turistlerin ilgi göstermesini beklediklerini söyledi.

Hilton 'müze otel' kuruyor
Şehir koca bir tarihe şahitlik edince toprağının her karışından da tarih fışkırıyor. Mecazen değil durum gerçek haliyle böyle. Öyle ki Saint Pierre Kilisesi'nin karşısında yeni bir otel için hafriyat alan Hilton Grubu manzara karşısında şaşırmış. Her kazmada bir antik parçaya rastlayan grup şimdi bu alanı 'müze otel' haline getirmeye çalışıyor.

Suriye'de olaylar başlamasaydı 4x4'tü
Antakya dört ana madde üzerinden büyümeye stratejisi geliştirdi. İnanç turizmi, tarım, büyükşehir olma planları ve Suriye ile sınır ticareti. Suriye ile vizelerin kaldırılması hedeflere ulaşılmasında altın anahtar oldu. Hızlı büyüme süreciyle yatırımlar peş peşe geldi. Ancak Suriye'de patlak veren halk ayaklanmasıyla tüm canlılık bıçak gibi kesilmiş durumda.

İZLENİM...

Mustafa Kemal Üniversitesi şehre uzak olduğundan bağlantısını da koparmış. Bu yüzden şehirde çay içecek bir kafe bulmanız zor ama Antakyalıların doğal karşıladığı künefecileri şehrin her caddesinde ya da köşe başında görmek mümkün.

Şehirde sosyal hayat Asi Nehri'ni çevreleyen köprü etrafında yaşanıyor.

Sultanahmet Köftecisi de Antakya hayranı. Firma kabak tatlılarını ve nar ekşisini özel müşterileri için Antakya Sultan Sofrası'ndan kargoyla İstanbul'a getirtiyor.

Şehrin 4x4 yürüyüşü havaalanından başlamışa benziyor. Suriye'de çıkan olaylar sonrası Arap turistlerin boşalttığı yeri yeni havaalanıyla birlikte Avrupalı turistler doldurmuş.

Şehir bir çanak içinde yer aldığından havası çevresindeki diğer şehirlere göre daha kirli.

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.