Haberler

Bir İstanbul'u kurtarmadan..

Tarih: 12 Mayıs 2011 Kaynak: Vatan Yazan: Okay Gönensin
Başbakan, İstanbul'a iki İstanbul daha ekleme projesini de açıkladı. Bu, İstanbul'da yaşayanlara sorulmamış bir proje.

İki kentin daha İstanbul'un iki ucuna eklenmesinin, birinci sonucunun yeni "rant" alanları yaratılması olacağı bellidir. Şehrin iki yanına doğru araziler, binalar değer kazanacaktır.

Bu projenin sahipleri herhalde İstanbul'un diğer yörelerinde, merkezlerde yaşayanların bu yeni uydu kentlere taşınmasını öngörmüyordur.

Böyle bir ihtimal olmadığına göre, bu uydu kentlere yeni bir nüfus gelecektir.

Üçüncü köprü projesinin de, İstanbul'da yeni yerleşim alanları yaratmasının kaçınılmaz olduğu düşünülürse, bu projelerin tümünün gerçekleştirilmesi, İstanbul'un neredeyse iki kat daha büyümesi sonucunu getirecektir.

İstanbul'da su ve çöp sorunu kalmadı. Şu anda yok. Ama nüfusu fiilen 15 milyona dayanmış, dünyanın en önemli metropollerinden birinde trafik sorunu en ağır şekilde devam ediyor. İstanbul yerel yönetiminin yaptığı bütün tünellere, yeni yollara rağmen trafik sorunu çözülecek gibi de görünmüyor.

Bir İstanbul daha eklendiğinde su sorunu tekrar ortaya çıkabileceği gibi, trafiği kımıldamayan bir İstanbul'la karşı karşıya kalınması da çok kuvvetle muhtemeldir.
Şehirciler, üçüncü köprü ve son kanal projeleri dolayısıyla ortaya çıkabilecek yeni sıkıntılar ve şu anda olmasa de tekrar hortlayacak eski sıkıntılar konusunda uyarmayı sürdürüyor.

Bütün bunların ötesinde ve hepsinden daha önemli olan mesele depremdir. İstanbul'un beklenen kuvvetli depreme hazır olduğu çok kuşkuludur. Uzmanların muhtemel gördükleri kuvvette bir depreme İstanbul'daki binaların yarısı direnebilecek güçte değildir. Daha birkaç gün önce, Ali Sami Yen Stadı'nın yıkım çalışmaları sırasında, bu yapının güçsüzlüğü ortaya çıktı.

İstanbul'a birkaç İstanbul daha eklemenin, yeni yerleşim alanlarını teşvik etmenin "rant yaratmak" ve "para üretmek" gibi görece faydaları da o deprem gelip çattığında birer sıfırdan başka bir şey olmayacaktır.

İstanbul'a yapılacak bütün yatırımların deprem eksenli olması gerektiğini uzmanlar sürekli olarak belirtirken, hâlâ yüz binlerce kişi potansiyel deprem kurbanı olarak yaşarken İstanbul'u büyütme projelerini savunmak mümkün değildir.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.