Haberler

"İzmir'e çılgınlık, İzmir'e Gerdanlık"

Tarih: 12 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Erkin Usman
Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp bir yüksek mühendis ve aynı zamanda bir kent bilimci.

Alp'e göre, İzmir'e bir gerdanlık takılması, İzmir'in de bir çılgınlık yapması kaçınılmaz...

Ahmet Vefik Alp, 2006 yılında geliştirdiği Üçkuyular-Mavişehir arası 5 kilometrelik İzmir 'Oto-Ray Körfez Geçişi' projesinin İzmir ulaşımını uzun yıllar sorunsuz tutabilecek nitelikte olduğunu vurguluyor ve ekliyor:

"Güney'de Aydın, batıda Çeşme, doğuda Ankara ve kuzeydoğuda inşaatına yeni başlanan İstanbul Otoyolu'nu toplayarak İzmir'i dolaşan yeni çevreyolu kuzeyde de Çanakkale yoluna bağlanmakta, kent merkezini Karşıyaka'ya bağlayan Altınyol'un yükünü hafifletmeyi hedeflemektedir. Bu girişim faydalı ancak yeterli değildir. Çevreyolunun güney ve kuzey iki ucunun Körfez üzerinden deniz geçişiyle bağlanarak İzmir'i çevreleyen bir oto-ray 'Kuşakyol' oluşturması, böylece ulaşımı kökünden halletmesi gereklidir. Aksi halde çevreyolu kısa bir süre sonra aynen İstanbul TEM gibi tampon tampona bir cadde haline dönüşebilecektir."

Alp'e göre, "İzmir'in Gerdanlığı" güneyde Çeşme ve Aydın Otoyolu uzantılarının devamı şeklinde, Dünya EXPO Fuarı nın konuşlanması beklenen İnciraltı mevkiinde Güzelyalı sahil yolunun başladığı kesimden Körfez'e açılıyor.

Hareketlenmesi beklenilen Çiğli Havalimanı ve Organize Sanayi Bölgesi'nin de yer aldığı bu kesimde geçişin Mavişehir'in batısından karaya girerek Kipa-Atakent kavşağında çevreyolu ile buluşması alternatif bir güzergah olarak değerlendirilmektedir.

Proje çok amaçlıdır. Halen yapım halindeki İzmir Metrosu'nun güney Üçkuyular istasyonu ve kuzeydeki Çiğli hattından alınan çıkışlar Körfez Geçişi'nden geçmekte ve İzmir raylı toplu taşıma sisteminin de 'ring' sefer yapması hedeflenmektedir. Böylece, İzmir ulaşımı lastik tekerlekli araçlar ve raylı sistem için iki ayrı kuşak sistemine kavuşacaktır.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.