Haberler

Şehir kültüründen partilere kırık not

Tarih: 12 Mayıs 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Ali Koca


Meclis'te grubu bulunan üç siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen 'Kültür Mirası ve Kentsel Gelişim' panelinde meydanlardaki seçim atmosferi Pera Müzesi'nin konferans salonuna da yansıdı. Panele katılan hocalar Doğan Kuban ve Zekai Görgülü siyasi partilere 'kırık not' verdi.

12 Haziran genel seçimlerine bir ay kala, siyasi partilerin 'meydan muharebeleri' hız kesmeden devam ediyor. Liderler meydanlarda seçmenlerin karşısına çıkadursun, parti temsilcileri geçtiğimiz pazartesi günü İstanbul'da 'sessiz sedasız' bir panele imza attı. Avrupa Kültürel Miras Kurumu Europa Nostra'nın Türkiye temsilcisi Bizim Avrupa Derneği, 9 Mayıs Avrupa Günü'nü fırsat bilerek Meclis'te grubu bulunan üç siyasi parti temsilcisini bir panelde buluşturdu. Bizim Avrupa Derneği'nin kültür politikalarında partiler arasında ortak yaklaşımlar ve projeler üretilmesi amacıyla düzenlediği 'Kültür Mirası ve Kentsel Gelişme' başlıklı panel, meydanlardaki seçim atmosferinin Pera Müzesi'nin konferans salonuna yansıması şeklinde geçti.

Vecdi Sayar'ın yönettiği panele Adalet ve Kalkınma Partisi, yerel yönetimlerdeki başarılı uygulamalarıyla bilinen İdris Güllüce ve Avrupa Birliği (AB) eski genel sekreteri büyükelçi Volkan Bozkır ile katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi adına Binnaz Toprak, Milliyetçi Hareket Partisi adına da Ahmet Turgut paneldeydi. Volkan Bozkır, müktesebatı gereği, olaya 'dışarıdan' bir bakışla AB ile müzakerelerde kültür faslına değindi. İdris Güllüce ise kültürel miras ve kentsel gelişme konusuna 'genel' bir açıdan yaklaştı. Kültür mirasına çok geç uyandığımızı ifade eden Güllüce, bunun tarihsel gelişim sürecindeki sebeplerini de kendi kültürüne yabancılaşan 'seçkinler'in tutumunda aramak gerektiğini söyledi.

Bu ifadenin salondaki 'seçkin' dinleyici topluluğunu nasıl rahatsız ettiği ise söz Binnaz Toprak'a geçince ortaya çıktı. Toprak, 'bu konulardan pek anlamadığını', hatır için geldiğini söylese de iktidar partisinin bazı icraatlarına yüklenerek, aslında nereden 'vuracağını' iyi bildiğini göstermiş oldu. Güllüce'nin 'seçkinler' ifadesinden girip 'çanak çömlek, Allianoi, Hasankeyf, Sümela'nın restorasyonu, Tarlabaşı ve Sulukule dönüşüm çalışmaları' gibi güncel konularla iktidar partisine yüklendi. Ahmet Turgut, panelin en 'hazırlıklı' konuşmacısıydı. Sinevizyondan sunumlarla iktidarı eleştiren Turgut, kendi ifadesiyle bir 'teknik eleman' olarak şehir planlaması konusunda 'top çevirdi.'

İki saat boyunca parti temsilcilerini dinleyen Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Zekai Görgülü, partili ayırt etmeksizin üç temsilciye de kırık not verdi. Görgülü, "Partilerin seçim beyannameleri tehlikeli bir popülizmin etkisi altında." derken "Şehirlerimizin en öncelikli sorunu herkesin istediği yere istediği binayı yapabilmesidir." tespitinde bulundu. Doğan Kuban ise, "Partiler burada kendi meselelerini konuştu. Biz kültürel mirası ve korumayı konuşamadık." diyerek paneli özetlemiş oldu. Türkiye'de 1951'den bu yana İstanbul için planlar yapıldığını, ancak hiçbir parti döneminde uygulanmadığını söyleyerek noktayı koydu: "Politikacıların a partisi b partisi fark etmez, hepsi aynıdır. Müteahhitleri değil 'varsa' uzmanları bulacaksınız."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.