Haberler

Mardin'de 2'si butik 8 otel yatırımı yapılıyor

Tarih: 12 Mayıs 2011 Kaynak: Dünya Yazan: İbrahim Ekinci
2010'da 90 bini yabancı 1.1 milyon turist geldi, bu yıl 1.3 milyon kişi bekleniyor.

Mardin'de önemli gelişmeler var. TEB'in toplantısı için bulunduğumuz iki gün içinde fırsat buldukça dolaştığımız kentte, son bir-iki yıl içinde, özellikle turizmde dikkat çekici gelişmeler olduğu gözlemlenebiliyor. Caddeler yerli - yabancı turist kafileleriyle dolu.

Bu konuda çok çarpıcı rakamlar verdi Turizm İl Müdürü Davut Beliktay "2000 yılında Mardin'e gelen yerli ve yabancı turist sayısı 120 bindi.

2007 yılında 420 bindi. 2008'de 680, 2009'da 913 bin, 2010'da 1 milyon 100 bin kişi oldu. 2010'da gelenlerin 90 bini yabancıdır" dedi.

Bu rakamlara göre Mardin'de turizm, yıldan yıla yüzde 30, yüzde 50 gibi çok yüksek oranlı büyümeler gösteriyor. Bu gelişme otel yatırımlarını tetiklemiş. Mardin'de 6 otel yatırım belgesi almış. Bu yatırımlar yükseliyor. Kaldığımız otel, Erdoba, Mardin'in ilk beş yıldızılı oteli olarak kapılarını daha yeni açmıştı. Davut Beliktay'ın ifadelerine göre Mardin'de (ilçeler dahil) özel belgeli, belediye belgeli ve kamu misafirhanesi olarak 20 tesis var. 8 tane de 2, 3 ve 4 yıldızlı otel var.

Bunların yatak kapasitesi 3 bin 129. Yeni 6 otelden Hilton ve Pamuk Otel de önümüzdeki ekim ayında kapılarını açacak. Yeditepe İnşaat'ın yaptığı (AVM'li, aquaparklı) otel de bu yıl sonu veya 2012 başında açılacak. Proje aşamasında iki otel daha var: Airport Otel ve 5 yıldızlı Alibaba... İki de butik otel yatırımı yapılıyor; "Ulucami'nin altında Ensariler 80 yataklı bir butik otel yapıyor. Yine Ağıldaylar butik otel yapıyorlar, bitirdiler" dedi.

Beliktay. Tarihi PTT binasının da butik tarzda uygulama oteli yapılacağı söylendi. Bir başka önemli duyum; "Dedeman ve Rixos da yatırım düşünüyor." Dedeman'ın patronu Murat Dedeman, turizm yatırımcılarıyla birlikte ilde incelemeler yapmış. Beliktay,"Murat Dedeman'ın geldiği heyette Nafi Güral Bey de vardı. Onlar da önemli bir otel yatırımcısı. 20 yatırımcı Mardin'le ilgili olarak incelemeler yaptı" dedi.

İlde konuşulanlara göre Süryani bir girişimci de Midyat'ta önemli bir otel yatırımı planlıyor. Bu yatırım Milli Emlak'tan arazi tahsisi çıktığı takdirde gerçekleşebilecek. Otel yatırımlarının butikler hariç 120 milyon lira olduğunu belirten Beliktay, "Bu yıl turist sayısında 1.3 milyon bekliyoruz" dedi. 2012'de bu büyüme oranları devam ederbe Mardin, gelen turist sayısında 1.5 milyonu geçmiş olacak.

Civil: Büyük potansiyel var
TEB KOBİ Akademi toplantısı için kentte bulunan Genel Müdür Varol Civil de Mardin'in turizm açısından çok büyük potansiyel taşıdığını, ilin çok önemli bir turizm destinasyonu olarak planlanması gerektiğini söyledi. İyi gelişmeler var ama çok daha fazlasını yapmak gerekiyor. Turizm İl Müdürlüğü'nun tanıtım yazısındaki ifadelerle "zamanın durduğu izlenimini veren (bu) şiirsel kent" gerçek bir açık müze. Tarihin ve ticaretin (İpekyolu'nun canlı zamanlarında kurulmuş 5 han ve Kervansaray var!) görkemli yapılarının her birinin etkileyici hikayelerini anlatıyor rehberler.

Bu açık müzede en büyük varlık elbetteki (eski) Mardin! Asur, Pers, Roma, Bizans, Artuklu ve takip eden daha birçok medeniyetin izlerini taşıyor. Ayakta kalmış görkemli eserlerin önemli bir kısmı Süryani: Deyrülzeferan, Mor Gabriel gibi çok önemli tarihi yapılar, manastırlar, onlarca kilise... Tarassut Kulesi Şahkullubey Kümbeti, Harzem Harabeleri, Dermetinan Kalesi, Pir Hattap Türbeleri, Zambırhan ve Asrihan mağaraları, Deyrulumur, Gınnavas Höyüğü, Morin Kalesi, Dimitros Kalesi, Mor Yakup Kilisesi , Selman-i Pak, Şeyh Ali Tepesi, Pir Kemal Türbesi, Arap Kışla, Tak-ı Zaferin, Zeynel Abidin Camisi; Ömerli'de Fafah Kalesi, Beşikkaya e Göllü Harabeleri; Yeşilli'de Romalılar'dan kalma su kanalları, çeşmeler, bentler... Batman'a da bağlı olsa, Batman kadar Mardin'in de sayılan Hasan Keyf!..

90 yatırım yer bekliyor
TEB'in Erdoba Otel'deki toplantısında karşılaştığımız süt işleme tesisi yatırımcısı ortaklar Mürsel Korhan ve Bünyamin Vural, turizm dışında endüstriyel yatırımlarda da önemli gelişmeler olduğunu belirtti. OSB Müdürü Abdullah Ensari'nin verdiği bilgiler de çok çarpıcı. Ensari'nin anlattığına göre Mardin'e yatırım yapmak için onlarca yatırımcı bekliyor, sırada.

Ensari, "Eskiden gelin yatırım yapın, arazi verelim, şunu verelim, bunu verelim diye yalvarırdık. Şimdi yer bulamıyoruz. Birinci OSB tamamen dolu. 90 müracaat var. Bir genişleme bölgesi bulduk 412 dönüm ama orada da sadece 38 parsel var. İkinci OSB için başvurduk, işlemleri sürüyor. Yeni yatırımlar devam ediyor.

Bir Alman şirketi kozmetik yatırımı yapıyor. 48 çeşit ürün üretecek. Geçen yıl başladı yatırım. İstanbul merkezli bir firma kot üretecek, tekstil yatırımı yapıyor. Nişasta fabrikası yatırımı bitti, faaliyete geçti. Duyan Grup yapı kimyasalları yatırımı yapıyor. Sırada tahsis bekleyenler içinde yabancı yatırımcılar var. Almanya'dan, Romanya'dan yerel ortaklı girişimler yer bekliyor. Suriye'den, Irak'tan büyük talep var. Yabancı yatırım çekiyoruz. OSB'de Çinli yatırımcı bile var. Kapı kilidi üretiyorlar" dedi.

Abdullah Ensari'nin yatırımlar konusunda verdiği haberler olumluydu ama "Bir de tatsız haberim var" diyerek anlattı: "Çanakkale Seramik burada önemli bir yatırım yapacaktı. Aylarca çalıştılar, fizibilite yaptılar. Gaz tedariki konusunda burada her türlü kolaylık konusunda anlaştık. 'Size gaz veririz' dediler. Konu Ankara'ya TPAO'ya gitti. Bu kez 'Size gaz veremiyoruz' demişler. Yatırım durdu. Yapılsaydı çok önemliydi."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.