Haberler

Myanmar'daki Türk şehitliği "arazi" olmuş

Tarih: 12 Mayıs 2011 Kaynak: Zaman


Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizlere esir düşen 12 bin 500 Türk askerinden bin 500'ü çalıştırılmak üzere götürüldükleri Myanmar'da şehit düşer. Kahraman Türk askerleri için yapılan şehitliğin durumu bugün içler acısı. TRT Haber'de yayınlanan 'Uçuyo-rum' programının gündeme taşıdığı şehitlik bir araziyi andırıyor. Mezar taşlarının bile olmadığı şehitlikte inekler otluyor.

Türkiye'den binlerce kilometre uzaklıktaki Türk şehitlikleri, senelerden beri süren ilgisizlik ve sahipsizlik nedeniyle yürekleri sızlatır hale geldi. Bunun bir örneği de Güneydoğu Asya'da bulunan Myanmar'daki (eski adı Burma) Türk şehitliği. Boş bir araziyi andıran şehitlikteki mezar taşlarının çok azı sağlamken pek çoğu da dağınık halde bulunuyor. Dahası şehitlerimizin yattığı yerler tam olarak belli olmuyor.

Myanmar'daki Türk şehitliğinin içler acısı hali TRT Haber kanalında yayınlanan uçuş ve seyahat progamı 'Uçuyorum'da ekrana geldi. Programda şehitliğin hikâyesi şöyle anlatılıyor: Birinci Dünya Savaşı'nda Irak, Filistin ve Arabistan cephelerinde savaşırken İngilizlere esir düşen 12 bin 500 Türk askeri, çalıştırılmak üzere o dönemde İngiliz sömürgesi altında olan Myanmar'a götürülür. Bu askerlerden yaklaşık bin 500'ü ağır çalışma şartlarına dayanamayarak burada şehit düşer. Askerlerden kaçının döndüğü, kaçının ise oralarda kaldığı tam olarak bilinmiyor. Ancak, Myanmar'ın Meiktila şehrindeki şehitlikte 770, Shwebo'da 100, Aungban'da 20 ve Thayet'te 330'dan fazla Türk askeri yatıyor.

Meiktila'daki şehitlikte inekler otlatılırken, Shwebo'da artık mezarlık görüntüsünü andıran hiçbir iz yok. Thayet'teki Türk şehitliği ise diğerlerine nazaran ayakta durabilmiş. 1996 yılında Dakka büyükelçiliğimizin girişimleri ile buraya bir kitabe yapılmış. Şehitlik kitabesinin üstünde "Birinci Dünya Savaşı'nda Irak, Suriye, Filistin ve Arabistan cephelerinde savaştığı sırada İngilizlere tutsak düşerek Myanmar'a getirilen ve burada vefat eden Türk askerlerinin anısına" şeklinde bir ifade yer alıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.