Haberler

İki yeni şehir uzmanları ikiye böldü

Tarih: 12 Mayıs 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Mimar Sinan Genim maden ocaklarının bulunduğu bölgenin doğru seçim olduğunu söylerken, Şehir Plancısı Murat Yalçıntan bunun İstanbul'un intiharı olduğunu savunuyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Kanal İstanbul'dan sonra bu kez de iki yeni şehir projesini açıkladı.

Erdoğan şehirlerden birinin Avrupa'da maden ocaklarının olduğu bölgeye, diğerininse Anadolu'ya yapılacağını söyledi.

Mimar Sinan Genim Avrupa yakasına yapılacak şehrin yerinin doğru seçildiğini söyledi.

Genim şöyle konuştu: "Meslektaşlar arasında da konuşulan bir bölgeydi. İyi seçilmiş bir bölgedir. Kilyos'u geçtikten sonra Uskumruköy'den Yalıköy'e kadar uzanan kıyı şeridinin gerisi. Bu bölgeler rehabilite edilmeye çalışılıyor. İstanbul'un kömür ihtiyacını sağlamak için yüzyıldır ocaklar orada. Bombalanmış bir alan, kraterlerden oluşan bir alan gibi. Genelde makiliktir. O bölgenin rehabilite edilmesi için iyi bir fırsat.

'BU ALANLAR YEŞİL DEĞİL'
Buradaki alanlar yeşil değil. Buralar geçen yüzyılda ve 1950'lere kadar yakacak ve mangal kömürü ihtiyacını karşılıyordu. İstanbul'un tek ormanı vardır o da Belgrad ormanıdır. Buradaki ağaçlara bakınca, 100 yılı geçen ağaçları bulamazsınız. Oradakiler odun kömürü yapmaya uygun ağaçlardır. Orası bence asıl amaca ulaşır ve insanlar gider.

Bunu dünya da yaptı. 1960'da Fransa da yaptı. Başka şehirler başka kurallar çerçevesinde İstanbul'a bakılmamalıdır. Bir tek Roma. İstanbul 1950'lere kadar suriçi dışında hep boş alandı. Bağcılar ve Esenler'de kesintisiz bir yerleşim oldu.

Ben uzun süredir bir liderin toplumun ileriye bakması gerektiğini söylediğini gördüm. Atatürk'ten beri ilk defa gibi. Atina, Kahire ve Beyrut cazibe merkezi olma ihtimalini kaçırdı. İstanbul Orta Doğu'nun yeni cazibe merkezi olabilir.

YALÇINTAN: İSTANBUL'UN İNTİHARI OLUR
Şehir Plancısı Murat Yalçıntan ise iki şehir projesine karşı olduğunu belirtti. Yalçıntan şunları söyledi: "Anadolu'da Kartal ile bağlantılı bir şey düşünülüyor olabilir. Beklemek lazım. Üçüncü köprüye karşı çıktığım için iki şehre de karşı çıkıyorum. Küçük bir yoğunluğun karşılığı bile 1 milyonun üzerine çıkacak gibi görünüyor. Bunun kontrollü büyüyemeyeceğini düşünüyorum. Kuzey alanların, orman ve su havzalarının yok edilmesi anlamına geliyor. Biz bu yıl baharı yaşayamadık. Neden? Çünkü ekolojik krizin içine girdik.

Bütün dünyanın yaptığı hataları tekrarlamaya gerek yok. Kuzeye yapılacak her proje İstanbul'un intiharı olacaktır. Deprem meselesinin de hakiki gerekçe olduğunu düşünmüyorum. Bunun arkasında ekonomik büyümeyle ilişkili bir durum var. Bu da krize gebe.

'GÖNÜLLÜ TAŞINMA OLMAZ'
Gönüllü taşınmanın olacağını çok düşünmüyorum. Gecekondu mahalleleri yerlerinde kalmak istiyorlar. Şehirle olan ilişkileri kopmaya başlıyor. İnsanların çok mutlu olacağını düşünmüyorum. Yeni ekonomiye uyum sağlayamayan insanların İstanbul'un dışına taşındığı görülüyor."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.