Haberler

EXPO'da Sambacı ve Ruslarla kapışacağız

Tarih: 12 Mayıs 2011 Kaynak: Milliyet Yazan: Selim Türsen
EXPO 2020 içinh İzmir lehine çok önemli bir gelişme BIE (Uluslar arası Sergiler Bürosu)'nda oldu. Bir Türk, Necil Nedimoğlu artık BIE'nın Genel Başkan yardımcılarından biri.

Necil Nedimoğlu Genel Başkan Yardımcısı seçildikten sonra hangi komitenin başkanlığını yapmak istediğini soran Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Genel Sekreteri Vicente Gonzales Loscertales'e Nedimoğlu "Sizin öneriniz ne?" diye sormuş. Loscertales, Bütçe Komitesi olursa bizim için iyi, ama Usul ve Prensipler komitesi Başkanlığı İzmir için daha faydalı demiş. Nedimoğlu'nun hangi komiteyi seçtiğini söylemeye gerek yok..

Geçmiş deneyimlerden yola çıkarak Expo 2020'ye nasıl hazırlanılması gerektiğini Nedimoğlu'na sorduğumda "Öncelikle şunu öğrendik. Oy veren ülkelerin hiç biri İzmir'in ya da Milano'nun kara kaşına, kara gözüne oy vermedi. Her ülke bu işten kendi menfaatinin ne olacağına bakıyor. Fuarı düzenleyen ülkenin onlara verdiği pay seçim sonuçları belirliyor." dedi.

Aslında hatırlanacak olursa 2015 seçimlerinde İzmir'i destekleyenler arasında Türkiye'deki hızlı tren gibi yatırım projelerinden pay alan İspanya, ticari ilişkileri çok yoğun Almanya gibi çok sayıda Avrupa ülkesi vardı. Milano'nun son anda kazanmasında da eski sömürgesi olan Afrika ülkelerine okul, hastane gibi milyonlarca dolarlık vaatleri önemli rol oynamıştı.

Kimin kazanacağı 2013 yılı Mart ayı sonunda belli olacak Expo 2020 yarışında İzmir'in en güçlü rakiplerinin kim olduğunu sorduğumda Brezilya Sao Paolo ve Rusya'yı işaret etti Necil Nedimoğlu.

Ancak Brezilya'nın 2020'ye kadar bir Olimpiyat'a ve bir de Dünya Kupası'na da ev sahipliği yapacak olmasının Sao Paolo için dezavantaj olması bekleniyor. Sao Paolo için bir başka dezavantaj ise iklim ve uzaklık olacak olacak. Brezilya güney yarım kürede olduğu için ABD, Avrupa gibi ülkelerde yaz iken orada kış olacak olacak Expo sergisi altı ay sürdüğü için bunun bir dezavantaj yaratması bekleniyor. Ayrıca İzmir'in Avrupa- Asya arasında tom ortada olması ulaşımda büyük avantaj yaratacak.
Rusya'nın adayı ise bugüne kadar adı sanı duyulmamış bir kent. Seçecekleri temalar belli olduktan sonra orası için ayrı bir değerlendirme gerekecek. Kanada gibi adaylık için adı geçen birkaç ülke ise şu anda pek ciddiye alınmıyor..

Son olarak Nedimoğlu'nun işaret ettiği bir konu var ki bence çok önemli. Hatırlanırsa Expo 2015 seçimlerinde son güne kadar yeni ülkeler BIE üyesi yapılabiliyor ve genel kurulda oy kullanabiliyordu. Milano'nun seçimleri kazanmasında bu son dakika üyelerinin de hayli katkısı olmuştu.

Yeni alınan karara göre artık üyelik süresi altı aydan az olanlar artık BIE genel kurulunda oy kullanamayacak.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.