Haberler

İnsanı temel alan tasarımlar

Tarih: 12 Mayıs 2011 Kaynak: Sabah Emlak Yazan: Dilek Taş
İnsanı temel alan mimariler bugüne kadar çok dikkat çekti ancak insanlık tarihine hiç bu kadar inilmedi.

Temasını mitoz bölünmeden alan hastaneden, yeryüzü kabuğunu tasvir eden galeriye kadar farklı projeler mimarların yeni ilham kaynağı...

Sputnik

Karadeniz'in yeni gözdesi
Moskova merkezli Ginzburg Mimarlık ile Mc Adam Mimarlık'ın Sochi'de planlanan karma proje 40 bin metrekare kulanım alanından oluşuyor. 'Sputnik' adını taşıyan ve 75 milyon Euro yatırımla yapılacak proje Karadeniz sahillerinin en lüks projelerinden biri olacak. Soçi'nin en merkezi yerlerinden birinde planlanan projenin giriş katlarında perakende ve eğlence, en üst 19 katında ise rezidanslar yer alacak. 90 ile 360 metrekare arasında 220 dairenin yer alacağı proje Karadeniz'in en hareketli şehirlerinden biri olacak.

Irak meclis binası

Mezopotamya temalı meclis
Yeniden yapılanmakta olan Irak'ta hayata geçirilen bu proje Meclis binası olarak tasarlanıyor. Temasını Mezopotamya Uygarlığı'ndan alan proje Zaha Hadid ve 30 uluslararası mimarın katıldığı bir yarışma ile belirlendi. Projeyi ise Iraklı mimar Manhal al Habbobi kazandı. Üç aşamadan oluşan projede Irak'ın geçmişi bugüne be geleceği teması işleniyor. Al Habbobi "Eğer binanın önünde durursanız özgür Iraklıları bu bina anlatacak " diyor.

Museo Soumaya

Meksika'nın 'yeryüzü kabuğu'
Dünyanın ve Meksika'nın en zengin işadamlarından biri olan Carlos Slim tarafından kurulan Slim Fonu tarafından hayata geçirilen Museo Soumaya ilginç mimarisiyle dikkat çekiyor. Proje bir sosyal sorumluluk projesi olmasının yanı sıra mimari çevrelere de ilham uyandırıyor. 60 bin metrekare sergi alanı ile dikkat çeken Museo soumaya "yeryüzünün kabuğu" temasından yola çıkıyor. Organik alüminyum malzeme ve asimetrik şekillerin dış cepheyi oluşturduğu projede iç mimarisinde ise her ziyaretçinin farklı bir algısına hitap eden mimarisiyle dikkat çekiyor. 350 koltuklu oditoryumu, kütüphanesi, ofis ve resrotanların yer aldığı proje ayrıca Meksika mimarisi ve avant garde mimariden de izler taşıyor.

Suzhou Hastanesi

Suzhou hastanesi, tasarımını mitoz bölünmeden aldı
Çin'in Yangtze delta bölgesidne hayata geçirilen bu proje aslında Suzhou Çocuk Hastanesi. İnsan vücudunun şekillenmesinden temasını alan proje mitoz bölünmeyi de temsil ederek tasarlandı. İnsan vücudunun en hızlı büyüdüğü telofaz dönemden esinlenen tasarım doğal ışık ve iklimlendirme ile desteklenecek. Özellikle pediatri alanında hizmet verecek olan Suzhou Çocuk Hastanesi yuvarlak hücreleri temsil eden binalardan meydana geliyor. Projenin doktor, bilim adamlarının da görüşünün alınarak yapılması tasarıma verilen önemi gösteriyor.

Knokke Heist

Sahil şehrinin hastanesi böyle olur
Belçika'nın sahil kentlerinden Knokke Heist'te yapılan hastane projesi 20 hektar alan üzerinde inşa ediliyor. İçinde hastane, rehabilitasyon merkezi, sağlık oteli ve hasta yakınlarının kalabileceği rezidansların bulunduğu proje bir helikopter pistine de sahip. Projenin mimarları tasarımı "gelecek odaklı" olarak tanımlarken projenin doğanın içinde yer alması ise hem tasarımı hem de hastane konseptine daha çok vurgu yapılmasını sağladı. Geleceğin mimarisi konseptinin en önemli örneklerinden birini ise projenin kullanılmış materyallerden meydana gelmesi ve sağlayacağı enerji tasarruflu teknolojiler oluşturuyor.

Çiçekli hastane

Vietnam'ın çiçek temalı hastanesi
Vietnam Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen bu proje çiçek benzeri formuyla hastane tasarımında fark yaratacak. 1000 yatak kapasitesine sahip proje 104 bin metrekare kullanım alanına sahip. Mimari ve mühendisliğin en uyumlu çalıştığı projelerden birini temsil edecek bu hastane projesi oval mimarinin en iyi örneklerinden birini temsil ediyor. Mimarinin insan hayatını kolaylaştıran en önemli unsurlarından birini ise devasa hastane içindeki kısa yürüme mesafeleri oluşturuyor. Servisler birbirine geçmeli olarak tasarlanırken hastanenin bir ucundan diğer ucuna ise yürüyen merdivenler vasıtasıyla gidilebiliyor. Proje günde 6 bin hastaya hizmet verecek şekilde planlandı.

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.