Haberler

İSKİ 2010'da 2 milyar lira harcayarak çok önemli çevre projelerine imza attı

Tarih: 13 Mayıs 2011 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ'nin 2010 Yılı Faaliyet Raporu'nu onayladı. İSKİ'nin geçen yıl 2 milyar 71 milyon 257 bin 729 lira harcayarak çok önemli su, atıksu ve çevre yatırımlarına imza attığını belirten Genel Müdür Demir, "Dev tünellerle Fatih Köprüsü'nden Beykoz'a kadar Boğaz'a akan atıksuları önledik. Türkiye'nin en büyük ileri biyolojik arıtma tesisini Ataköy'de hizmete aldık. Ambarlı'da da benzer bir tesisi bitirmek üzereyiz. Şu anda İstanbul'daki atıksuların yüzde 90'ı kontrol altında" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İSKİ'nin 2010 Yılı Faaliyet Raporu'nu onayladı. Saraçhane Belediye Sarayı'ndaki meclis salonunda gerçekleşen oturumda İSKİ'nin faaliyet raporu kabul edildi. Meclis Üyelerini yatırımlarla ilgili bilgilendiren İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir, geçen yıl 2 milyar 71 milyon 257 bin 729 lira harcayarak çok önemli su, atıksu ve çevre yatırımlarına imza attığını söyledi.

İstanbul il sınırları içerisinde bulunan en ücra noktalara kadar adil ve en iyi hizmeti sunmayı şiar edindiklerini, buna bağlı olarak proje ve faaliyetlerini gerçekleştirme yolunda bir faaliyet yılını daha başarıyla tamamlamış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Adem Demir, şöyle konuştu;

İstanbul'un suyu yeterli ve temiz...
Geride bıraktığımız iki yılda yaşadığımız yoğun yağışlar neticesinde barajlarımız yüzde 90 üzerinde doluluğunu muhafaza etmiş ve şehrimizde su sıkıntısı yaşanmamıştır. Ancak iklim değişikliğinin bir neticesi olan bu durum ve artan nüfusa bağlı su talebi bizleri bu alanda köklü önlemler almaya itmektedir. Bu bilinçle biz de İSKİ olarak artık gelecek planlarımızı çok yönlü düşünerek ve geçmişte yaşadığımız tecrübeleri göz önünde bulundurarak yapıyoruz. 2007 yılında acil olarak 1. aşamasını hayata geçirdiğimiz ve bu sayede yıllık 268 milyon metreküp ek su kaynağı sağladığımız Melen Projesi sayesinde 2040 yılına kadar susuzluk riski ile karşı karşıya kalmayacağız inşallah. Projenin 2. aşamasını da inşa etmeye devam ediyoruz. 2. Aşama kapsamında yapmayı planladığımız 130 km'lik isale hattının 49 kilometrelik kısmını da tamamlamış bulunmaktayız. 2. Aşama isale hattı tamamlandığında Melen'den aldığımız yıllık su miktarı toplam 575 milyon metreküpe ulaşacaktır."



"İstanbul'un su medeniyetinden güç alarak, su yönetiminde insanı ve çevreyi esas alan, hizmet kalitesi yüksek, sürekli gelişime açık lider kurum olmak" diyen Demir, kurumu gelişmiş teknoloji ve uygulamalar ile yenilemeye devam ettiklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü;

İSKİ teknolojiyi yakından takip ediyor
"Bu bağlamda Feriköy'de bulunan İSKİ içme suyu ve atıksu laboratuarımızı geçen yıl Kağıthane Genel Müdürlüğümüz biriminde yeni tesis ettiğimiz laboratuar binamıza taşıdık. Bu sayede gelişmiş en son teknolojilerle donattığımız laboratuarımız artık uluslararası standartlarda ölçümlerin yapılabileceği bir ortamda hizmet vermektedir. Topladığımız atıksuların çevreye zarar vermeden uzaklaştırılmasını sağlamak amacıyla 33 adet atıksu arıtma tesisimizle İstanbul'un atıksularının yüzde 90'nını arıtıyoruz. 2009 yılının sonunda hizmete aldığımız günlük 400 bin metreküp kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olan Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin ardından; yine 400 bin metreküp kapasiteli Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin de yüzde 70'i tamamlandı, seneye hizmete alacağız. İşletmeye alındığında 438 kilometrekarelik alana hizmet verecek olan tesis sayesinde Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü, Arnavutköy ve Başakşehir İlçelerinin atıksularına maruz kalan Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ni kirlilikten kurtarmış olacağız. Tüm bunlara ek olarak, önümüzdeki beş yıl içerisinde Büyükçekmece, Tuzla 3. Kademe, Çanta, Silivri, Selimpaşa, Küçükçekmece, Kilyos ve Çekmeköy Reşadiye olmak üzere toplamda 8 adet ileri biyolojik arıtma tesisini inşa ederek hizmete almayı, buna ilave olarak köylerdeki atıksu arıtma tesislerini de tamamlayarak istanbul'daki atıksuların yüzde 99'unu arıtabilecek duruma geleceğiz. Ayrıca, mevcut atıksu arıtma tesislerimizi de peyderpey ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerine dönüştürmeyi planlıyoruz."

Dev tüneller ve arıtma tesisleriyle denizler kurtuldu
Bir yandan da şehirden topladığımız atıksuları, arıtma tesislerine ulaştıran atıksu tünellerinin inşaatlarını da sürdürdüklerini anlatan Demir, "Örneğin, 8 bin 669 kilometre uzunluğundaki Kavacık- Paşabahçe- Beykoz atıksu tünellerini tamamladık. Bu sayede 2. Boğaz Köprüsü'nden Beykoz'a kadar olan sahil bölgesinden Boğaz'a kontrolsüz atıksu girişi önlendi" diye konuştu.

Yetersiz kalan mevcut Güney Haliç Tüneli'nin yerine 3 bin 600 milimetre çaplı 9 kilometre uzunluğunda yeni bir atıksu tüneli inşa ederek Gaziosmanpaşa, Eyüp, Alibeyköy ve Fatih İlçelerinden gelen atıksuları Yenikapı Atıksu Arıtma Tesisi'ne ulaştıracaklarını, 3,8 kilometresi tamamlanan tünelin 2012 yılında hizmete alınacağını aktaran Demir, şunları kaydetti;

Haliç 5 kilometrelik tünelle Boğaz'a bağlandı
"Altın Boynuz Haliç'te, Kağıthane Deresi'nde bilhassa yaz mevsiminde derede ve derenin Haliç'e döküldüğü noktada su sirkülasyonu olmadığından suda çözünmüş oksijen miktarı azalıyor ve canlı yaşamı olumsuz etkileniyor. Kağıthane Deresi'ne sürekli su akışının sağlanarak dere suyunun yenilenmesi ve Haliç'e sürekli temiz suyun girmesini sağlamak için Boğaz'ın suları, inşa edilen 5 kilometre uzunluğunda tünelle Kağıthane Deresi'ne taşınıyor. 2011 yılı yazında tamamlanacak olan proje ile günlük 260 bin metreküp deniz suyu Kağıthane Deresi'ne ulaştırılacak. Söz konusu tünelin kazısı bitmiş olup kaplama çalışmaları ise devam ediyor. Tünelin Boğaz'a bağlantısı boru itme yöntemiyle yapılmakta olan 40 metrelik kanalla sağlanacak."

Sel baskınlarını önlemek için Çinçin ve Ayamama Derelerindeki ıslah çalışmalarının büyük bir hızla sürdüğüne dikkat çeken Demir, "İçme suyu ve atıksu hizmetlerini çevre ve insan sağlığını esas alarak etkin, verimli ve kaliteli olarak yürütmeyi kendine misyon edinmiş olan İSKİ, İstanbulluların su faturalarından topladığı bedelleri yine su ve atıksu yatırımları olarak geri veriyor. Sadece 2010 yılında 847 milyon TL içme suyu ve atıksu yatırımı gerçekleştirdik. Gelişen ve değişen dünya ve buna bağlı olarak ilerleyen teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, çevreye ve insana saygılı, gelişime ve değişime açık, kaliteden ödün vermeyen, halkın güvenini sarsmayan, şeffaf, dürüst ve adaletli bir yönetim anlayışın her zaman ön planda tutuyoruz" şeklinde konuştu.

AK Parti Grubu adına konuşan Yahya Çelik de İSKİ'nin hizmet alanının 5216 sayılı kanunla İstanbul'un tamamına yayıldığını belirterek, "İSKİ'nin hizmet alanı tam 5 kat artarak 5 bin 453 kilometreye ulaştı. Ancak İSKİ dev yatırımlarla 14 milyon İstanbulluya temiz su, yaşanabilir bir çevre sunuyor. Havzalar da kaçak yapılardan çok iyi bir şekilde korunuyor. Bu çalışmaları gerçekleştiren İSKİ yöneticilerine ve çalışanlarına grubum adına çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan, CHP'li Meclis Üyesi Hakkı Sağlam ve Has Partili Meclis Üyesi Ahmet Sadıkaoğlu'nun da görüşlerini belirttiği toplantıda, İSKİ'nin 2010 Yılı Faaliyet Raporu 155 kabul 74 red oyuyla onaylandı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.