Haberler

Belediye Meclisi İDO'nun özelleştirilmesini onayladı

Tarih: 13 Mayıs 2011 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İDO'nun özelleştirilmesine onay verdi. Belediye Meclisi'nde konuşan AK Parti Grup Başken Vekili Ergün Turan, Şehir Hatları vapurlarının belediye bünyesinde hizmet vermeye devam ettiğini belirterek, "İDO'dan gelecek kaynak öncelikli olarak ulaşım ve kentsel dönüşüm amacıyla kullanılacak" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) yüzde 100 hisselerinin satışına onay verdi. Saraçhane Belediye Sarayı'ndaki Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen oturumda görüşülen Belediye Meclisi Hukuk ve Plan Bütçe Komisyonu'nun 194 numaralı 'İDO A.Ş. Hisselerinin Özelleştirmesi' müşterek raporu, 157 kabul 74 ret oyuyla kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet'in yönettiği toplantıda konuşan AK Parti Grup Başken Vekili Ergün Turan, Şehir Hatları vapurlarının belediye bünyesinde hizmet vermeye devam ettiğini belirterek, belediyenin önceliğinin şehir içi ulaşım olduğunu söyledi. İDO'nun hatlarının ve eski araçlarının yenilenmesi gerektiğini ifade eden Ergün Turan, konuşmasını şöyle sürdürdü;

Şehir Hatları vapurları Büyükşehir bünyesinde...
"İDO halkımızın malıdır. Halkımızın önceliklerine göre bir karar veriyoruz. Bu gerekçeyle İDO'nun İstanbul'da yaptığı toplu taşıma ağırlıklı hizmetleri Şehir Hatları A.Ş ismi ile kurduğumuz yeni şirketimize devrettik. İstanbul şehir içi deniz ulaşımında Şehir Hatları AŞ 49 iskele, 7 motor ve 34 gemi ile vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Şehir Hatları AŞ günde 150 bin yolcu taşıyor. Özelleştirmeye konu olan İDO ise; şehir içi ile İstanbul-Bursa ve Bandırma arasında deniz otobüsü ve feribotlarla yolcu ve araç taşımacılığı yapıyor. Belediye olarak önceliğimiz şehir içi ulaşım sorununa çözüm üretmek olduğu için İDO'nun özelleştirilmesine karar verildi. İDO'dan gelecek kaynak ulaşım ve kentsel dönüşüm amacıyla kullanılacak."

İDO'nun parası ulaşım ve kentsel dönüşüme...
"Elinizdeki değeri halk adına yönetiyorsanız şirketlerinizle ilgili perspektifi de ona göre çizmeniz gerekiyor" diyen Ergün Turan, Marmaray'ın 2013 sonunda, iki ay önce temeli atılan ikinci boğaz tüp geçişinin de 3.5 yıl içinde ve İzmit Geçiş Projesi'nin de 5-6 yıl içinde devreye gireceğine dikkat çekerek, "Bu yatırımlarla İstanbul halkına hat çeşitliliği sağlayacağız. Metrobüsü de Beylikdüzü'ne kadar uzatıyoruz. Buraya 200 kadar yeni otobüs gerekiyor. İDO'yu satıp parasını denize savuracak değiliz. İDO'dan gelecek kaynak, Başkanımız Kadir Topbaş'ın da söylediği gibi ulaşım ve kentsel dönüşüm amacıyla kullanılacak Göreceksiniz satışını verdiğimiz İDO feribotları, bir anlamda denizden çıkıp otobüs olarak İstanbullulara geri dönecek" şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 8.Nisan 2011 tarihinde yaptığı ihale sonucunda İDO'yu 861 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu almıştı. Grup, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iskelelerini de 30 yılığına kiralamış oldu. Rekabet Kurulu da 4 Mayıs'ta aldığı kararla İDO'nun özelleştirilmesinde sakınca olmadığına karar verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin onayıyla İDO'nun ihaleyi kazanan gruba devrinde engel kalmadı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.