Haberler

‘Cennetimizi cehenneme çeviriyorlar’

Tarih: 16 Mayıs 2011 Kaynak: Evrensel
Rize İdare Mahkemesi, ülke genelinde ve özellikle de Doğu Karadeniz Bölgesi'nde çalışmaları yürütülen HES projelerine karşı önemli bir ‘Yürütmeyi Durdurma' kararına daha imza attı. Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı Senoz Vadisi'nde yapımı planlanan 2 ayrı HES projesi için verilen ‘Yürütmeyi Durdurma' kararının ardından Rize İdare Mahkemesi, bu kez de Rize merkeze bağlı Salarha Vadisi üzerinde yapılması planlanan Ambarlık 1-2 Regülatörü ve HES projesi için ikinci kez ‘Yürütmeyi Durdurma' kararı verdi.

Mahkeme kararının, HES projelerinin hukuksuzluğunun, yasa ve yönetmeliklere uygunsuzluğu ve ne kadar gelişigüzel yapıldığının ayrı bir göstergesi olduğunu vurgulayan Davanın Avukatı Remzi Kazmaz, HES projelerine karşı yerelde köylülerin başlattığı bu hukuksal sürecin görmezden gelinmesinin ise bu projeler konusunda iktidarın ve ilgili bakanlığın ne kadar gelişigüzel davrandığının açık bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Tek Başına HES firmalarına ve Bakanlığa karşı hem demokratik ve hem de hukuksal mücadelesini sürdüren Yurttaş Kazım lakaplı 66 yaşındaki Eski İmam Kazım Delal, duyarlı herkesi, HES mücadelesine destek olmaya çağırarak "HES projeleri hiçbir şekilde yatırım projesi olarak görülemez. HES projeleri adeta bir yıkım projesi. Çevreye ve doğal yaşam alanlarına verdiği geri dönüşümsüz zararlar mahkeme kararları ile gözler önüne serildi"dedi.

Rize İdare Mahkemesinin vermiş olduğu kararın HES projelerindeki sürecin ne denli hukuksuz, yasa ve yönetmeliklere aykırı olduğuna vurgu yapan Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise, HES projelerindeki amacın elektrik üretmek veya yatırım yapmak olmadığını, asıl amacın suyun kullanım hakkını alarak sulara el koymak olduğunu ileri sürdü.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.