Haberler

Ulubey halkı HES’i pes ettirdi

Tarih: 16 Mayıs 2011 Kaynak: Evrensel Yazan: Coşkun Özbucak
Ordu'nun Ulubey ilçesi Durak köyü ve çevresini yakından ilgilendiren Hidro Elektirk Santrali (HES) yapımı için yerlerini vermek istemeyen köylüler ile Melet Enerji AŞ. arasında tartışma ve sürtüşme büyüyerek devam ediyor.

Köylünün ağaçlarını ve fındıklarını kesen şirket elemanlarına Durak köylülerinin tepki göstermesi üzerine jandarma komutanı köylülerle şirketi bir araya getirdi. Ulubey Ziraat Odası toplantı salonunda yapılan toplantıya 50 köylü, iki şirket elamanı ve Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyeleri katıldı.

Gazetemizde de haber yaptığımız köylüden izin alınmadan arazide yapılan ağaç kesimi üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunan Dursun Ali Şendere tepkisini yapılan toplantıda da sürdürdü.

TOPLANTININ AÇILIŞINI JANDARMA YAPTI
Toplantıya platform üyeleriyle giren köylüler, salona şirket elemanlarının geç ve jandarmayla gelmesine tepki gösterdi. Köylülerden biri, şirket elamanına, ‘cebinden elini çıkar ve bize geç gelmenizin nedenini açıklayın" diye tepki gösterdi.

Toplantıyı Jandarma Komutanı Yüzbaşı konuşarak başlattı. Kendilerinin konunun dışında olduklarını, kavgayı önlemekle yükümlü olduklarını söyledi. Köylüler de ağaçlar kesilirken jandarma kimi koruyordu. Şirketin arabasıyla gelip gitmek ne anlama geliyor, diye tepki gösterdi.

KAMULAŞTIRMAYI DEVLET YAPIYORMUŞ!
Toplantıda konuşan Melet Enerji AŞ.'nin mühendisi Ali Durdu, Kamulaştırmayı Enerji Bakanlığı'nın yaptığını söyledi. Kamulaştırma kararı çıktığını iddia ederek paraların bankaya yatırıldığını, bu nedenle de muhtarlara haber vererek işleme başladıklarını belirtti. Ayrıca köylülere dava açabileceklerini söyledi. Bunun üzerine Hakan Sapmaz, "Ne için dava açacağız. Bize bir bildirimde bulunmadınız. Şu an suç işliyorsunuz. Bize haber vermeden arazimize nasıl giriyorsunuz?" diyerek tepki gösterdi.

Şirket Mühendisi Ali Durdu konuşması sırasında köylüler sorular yöneltti ama sorular karşısında mühendisin "bu konularda bilgi sahibi değilim" demesi üzerine köylüler de, ‘bir şey bilmiyorsan buraya neden geldin' diye tepkilerini sürdürdüler.

GÖSTERİLEN KAMULAŞTIRMA KARARI DEĞİL
Toplantıda söz alan Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu Üyesi Ertuğrul Gönül, Gösterilen mahkeme kararının kamulaştırma kararı olmadığını belirterek, "Bu mahkeme kararı toprakların bedelinin belirlenmesiyle ilgili bir karar. Bununla topraklarınızı alamazlar. Sizlere bildirim yapılması gerekir. Bu yok. Bildirim yapılsa da arazinize giremezler. İtiraz hakkınız var. Şirket yalan söylüyor. Kandırmaya çalışıyor. Kamulaştırma olağanüstü durumlarda devlet tarafından yapılır ve kamu yararı gözetilir. Burada özel şirketin çıkarı var. Kamu çıkarı yok. Yerinizi sattığınızda suyunuz olmayacak, dereler kuruyacak. Göç etmek zorunda kalacaksınız." dedi. Platform üyesinin konuşmasını alkışlarla destekleyen köylüler tepkilerini sürdürdüler.

SANA 1 YIL BEKLE DİYEN OLDU MU?
Şirket sözcüsünün ‘1 yıl kamulaştırma için bekledik.' Sözüne tepki gösteren Muhsin Şendere, "Sana 1 yıl bekle diyen oldu mu? Beklemeseydin." yanıtını vererek topraklarını satmayacaklarını, parayı çekmeyeceklerini söyledi.

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILMADI
Bilgilendirme toplantısı yapılmadığını dile getiren Osman Kutupoğlu, "Bize çok uzak olan Kabadüz ilçesinde bir toplantı yapmışlar. Bu bizi bağlamaz. Kendileri karar verip uyguluyorlar. Yer satmayacağız" dedi.

Kıranyağmuru Muhtarı Salih Aktaş da halk toplantısı yapmadan, insanların bilgisizliklerinden yararlanıldığını vurgulayarak uzak yerlerde toplantı yapıldığını söyledi.

SATILACAK TOPRAĞIMIZ YOK
Toplantıda sert tepki gösteren köylüler, şirketin kamulaştırmanın mahkeme kararı dile gösterdiği kâğıdı sallayarak, "Gel benim bahçemi yar. Geldiğinde ben mi seni yararım, sen mi beni yararsın görüşürüz. Jandarma da burada açık söylüyorum. Bu kâğıda güvenerek gel de bahçemi yarmaya kalkış. Ölürüm de izin vermem. Satılık toprağımız yok" diyerek kararlılıklarını gösterdiler.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.