Haberler

Müteahhitler heyecanlı ama

Tarih: 16 Mayıs 2011 Kaynak: Vatan
Müteahhitler heyecanlı olmasına rağmen ‘Kanal'ın bilgi odaklı analizini istiyor...

Türkiye Müteahhitler Birliği, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı ‘Kanal İstanbul' ve ‘2 Yeni Uydu Kent' projelerini sektör açısından heyecan verici bulduğunu belirtti ama "İstanbul için önerilecek her türlü mega projenin yaratacağı etkilerin, kapsamlı, çok yönlü ve bilgi odaklı bir analize tabi tutulması vazgeçilmez bir zorunluluktur" uyarısında bulundu.

Türkiye Müteahhitler Birliği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul'a yönelik açıklanan Kanal İstanbul ve İki Yeni Uydu Kent projelerine ilişkin, "Türk müteahhitlik sektörünün dünyadaki elçileri olarak her iki projeden de en öncelikli beklentimiz, İstanbul'a göçü özendirici etkiler yaratmamaları ve yeterli analize dayalı olarak tasarlanıp uygulanmalarıdır" değerlendirmesini yaptı. Başkanlığını Emin Sazak'ın yaptığı Türkiye Müteahhitler Birliği'nin açıklamasında, projelerin inşaat sektörü bakımından ‘heyecan verici' olduğu belirtilerek, sektörel açıdan yaratacağı iş hacminin önemine de işaret edildi.

Projeler değerlendirilirken konuya sadece inşaat sektörünün penceresinden bakılamayacağı, detaylı proje ve etüd çalışmalarıyla desteklenmesi gereği vurgulanan açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Zengin tarihi ve kültürel mirasıyla benzersiz dünya kenti olan İstanbul için önerilecek her türlü mega projenin yaratacağı etkilerin kapsamlı, çok yönlü ve bilgi odaklı bir analize tabi tutulması vazgeçilmez bir zorunluluktur. Bu bağlamda, kente yönelen göç olgusunun nasıl etkileneceğinden başlayarak, metropoliten alan ve kent içindeki trafik akışlarına, kentin benzersiz zenginliklerinin korunmasına, doğal, tarihi, kültürel ve sosyal çevre üzerinde bozucu etkilerin ortaya çıkıp çıkmayacağına, bölgesel ve metropoliten planlama ilkeleri açısından rasyonelliğe ve ekonomik yapılabilirliğe uzanan geniş bir yelpazede pek çok konunun çok iyi irdelenmesi gerekmektedir. Türk müteahhitlik sektörünün dünyadaki elçileri olarak her iki projeden de en öncelikli beklentimiz, İstanbul'a göçü özendirici etkiler yaratmamaları ve yeterli analize dayalı olarak tasarlanıp uygulanmalarıdır. Türkiye Müteahhitler Birliği'nin geçmişten bugüne savunduğu görüş, bölgeler arası gelişmişlik farklarının giderilmesi, yatırımların ülke sathına yaygınlaşması ve insanlara doğdukları yerlerde iş yaratmak suretiyle büyük kentlerimize yönelik göç baskısının hafifletilmesidir."

Ortadoğu'da artık Türk işçisinin maliyeti artacak

Tunus'la başlayan Mısır ve Libya'yla devam eden ve Ortadoğu'yu etkisi altına alan siyasi krizler, yurtdışındaki Türk müteahhitleri kadar çalışanları da olumsuz etkiledi. Çıkan olaylarda bir Türk işçisinin de hayatını kaybettiği Libya'da iş yapan Kaya Grubu'nun Danışmanlık Birimi Müdürü Özgür Cengiz, önümüzdeki dönemde Türk işçilerinin Ortadoğu'da çalışma maliyetlerinin ciddi ölçüde yükseleceğini ve bunun da Türk müteahhitlerinin uluslararası arenadaki gücünü yitirmesine neden olacağını söyledi. Cengiz, Türk müteahhitleri ve çalışanlarının yeni rotasının Türkmenistan ve Arap Yarımadası'na çevirdiğini de belirtti.

Cengiz, Ortadoğu'daki karışıklıkların Türk işgücünün yurtdışına transferi açısından yeni bir dönem başlattığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Ortadoğu'da yaşanan iç savaşlardan olumsuz etkilenen Türk çalışanlarının toplam sayısı 28 bine yaklaştı. Ocak 2011'den bu yana en fazla Türk çalışanın bulunduğu Libya'dan 25 bin, Mısır'dan 2 bin 300, Tunus'tan ise 350 kişi tahliye edildi. ABD ve Çin'in ardından yurtdışında inşaat işi yapan üçüncü büyük ülkeyiz. Libya'da yaşananların ardından Türk işgücünün yurtdışına bakış açısı değişmeye başladı. Libya'da kaos sürecinin sonlanacağı ve Türk müteahhitlerinin Libya'ya döneceği öngörülse de, Türk işçileri Libya'da çalışma konusunda eskisi gibi istekli olmayacak."

Rekabet gücü azalır

Cengiz, daha önce yurtdışında çalışmanın en önemli dezavantajının iş süreksizliği ve ücretlerin geç ödenmesi olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Bugün ise iç savaş ortamına maruz kalarak hayati tehlike, açlık gibi riskler en büyük dezavantaj haline geldi. Bu önyargılar bu tür ülkelerde istihdam maliyetini artıracak, inşaat firmalarının kâr marjlarını azaltacak ve iş kaybetmelerine neden olabilecek. Hayatta kalma mücadelesinin yaşandığı her türlü ortam, Türk işgücünün yurt dışında çalışmaya bakışını değiştirerek, Türk müteahhitlerinin uluslararası arenadaki gücünü yitirmesine neden olacaktır."

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.