Haberler

"Manhattan planları"na meclisten onay çıktı

Tarih: 16 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Ertan Gürcaner
Büyükşehir Belediye Meclisi, Liman'dan Turan'a kadar olan 471 hektarlık alanın, Konak'ta kalan 315 hektarlık bölümünde yüksek yapılaşmanın önünü açtı.

Alsancak liman gerisinden başlayıp, Bayraklı Turan'a kadar olan 471 hektarlık alanı kapsayan yeni kent merkezinin, Konak sınırlarında kalan 1000 ölçekli uygulama imar planları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde oy birliğiyle kabul edildi. Yeni kent merkezi, öngörülen yapılaşması ile Amerikanın gökdelenleri ile ünlü Newyork'un Manhattan bölgesine benzeyecek. Daha önce iki kez mahkeme kararı ile iptal edilmesinin ardından geçen Mart ayında Konak Belediye Meclisi'nce onaylanan ve bölgenin 315 hektarlık bölümünü kapsayan uygulama imar planı, AK Partili ve CHP'li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Böylece bölgeye yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırım öngören yatırımcının da önü 8 yıllık bir aradan sonra açıldı.

Ne değişecek

Kuzeyde Liman Caddesi ile Çınarlı adliyeye kadar sahil kesimi, batıda Alsancak Garı'yla noktalanan demiryolu, güneyde Yenişehir, doğuda ise Bornova sınırına kadar uzanan bölgede gerçekleştirilecek proje ile İzmir'de yeni bir yaşam merkezi oluşturulacak. Bölge, yüksek yapılaşmaya açılacak. Yüksek yapılar beraberinde yeni iş imkanları da sağlayacak ve bölgeye yapılacak yatırımlar İzmir'in gelişmesinde lokomotif etkisi yapacak. Yeni Kent Merkezi'nin planlarını, İş Bankası Gayrimenkul Ortaklığı, Vakıflar Bankası, Rönans Yatırımcılık, Ahmet Zorlu, Özgörkey, Nail Özkardeş, Tariş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Vadeli İşlemler Borsası, Hollandalı ve Kuveytli iki büyük yatırım şirketi gibi birçok yerli ve yabancı yatırımcı bekliyordu. Aralarında İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Yüksel Çakmur'un da bulunduğu 12 kişi, 'Yeni Kent Merkezi' projesinin 1/1000 ölçekli uygulama imar planının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açmıştı. Mahkeme, planın yürütmesini durdurmuştu. Büyükşehir, mahkemenin iptal gerekçelerini de dikkate alarak 471 hektarlık alanın tamamında zemin etüdlerini yaptırmıştı. Değerleri plana işledi ve eski planın esasına bağlı kalarak yeniden 5 bin ölçekli nazım imar planlarını hazırladı. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında bu planlar Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edildi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.