Haberler

Çandarlı Ege Limanı'nın temeli bugün atılıyor

Tarih: 16 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Murat Şahin
Dünyanın en büyük 10 limanı arasında yer alacak olan liman demiryolu, havayolu, karayolu ve denizyolu birlikteliğini sağlayarak, bölge ve ülke ekonomisine can verecek.

Çandarlı'da kurulacak olan ve dünyanın 10 büyük limanı arasında yer alması hedeflenen Ege Limanı'nın temeli bugün atılıyor. Ulaştırma Bakanı Habip Soluk, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım ile birlikte çok sayıda bakan ve milletvekili adayının katılmasının planlandığı temel atma töreni bugün saat 14.00'de Çandarlı Zeytindağ'da yapılacak. Dünyanın en büyük 10 limanından biri olacak Ege Limanı, demiryolu, havayolu, karayolu ve denizyolu birlikteliğini sağlayarak, bölge ve ülke ekonomisine can verecek.

15 bin kişi çalışacak

Liman 3 aşamada inşaa edilirken bugün DLH tarafından yatırımı yapılan mendirek inşaatının temeli atılacak. İlk etapta ana ve tali mendireklerin yapımı için 400 milyon liralık bir yatırımı DLH yapacak. Limanın diğer bölümleri de yıl sonuna kadar yap-işlet-devret modeli ile ihale edilecek. Toplam yatırım tutarının 5 milyar lirayı bulması bekleniyor. Ege Limanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıldönümü olan 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefleyen Türkiye'nin lojistik gücü açısından önemli rol oynayacak. Liman inşaatında 15 bin kişinin çalışması beklenirken, inşaat İzmir ve çevresinde önemli bir ekonomik hareketlilik yaratacak.

İlk gemi 2013'te gelecek

Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olma özelliğini de taşıyacak Ege Limanı'na ilk geminin 2013 yılında yanaşması planlanıyor. Liman inşaatında kullanılacak 250 bin metreküp hazır betonun İzmir, Aliağa ve Bergama'daki fabrikalardan temin edilmesi planlanıyor. Su derinliği 40 metre olacak Çandarlı Limanı'na 200 bin tonun üzerindeki gemiler de yanaşabilecek. Ana yük Limanı olarak planlanan liman, transit yükler açısından da Yunanistan'ın Pire Limanı'na rakip olacak. Pire'den 4 kat daha büyük olacak limanın ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Kamu, özel sektör ortak

Ege Limanı'nın Avrupa'nın sayılı, dünyanın ilk 10 limanından birisi olacağını dile getiren Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, limanın ana ve tali mendireklerinin yatırımının Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılacağını, ikinci ve üçüncü aşamalarının da kamu ve özel sektör ortaklığı ile gerçekleştirileceğini vurguladı. Yıldırım, Liman için 5 milyar TL'nin üzerinde bir yatırım yapılacağına dikkat çekti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.