Haberler

Gaziantep-Halep arası 30 dakikaya düşecek

Tarih: 17 Mayıs 2011 Kaynak: Haber Türk Yazan: Yusuf Kılıç
Gaziray, günde 100 bin yolcu taşıyacak.

Ulaştırma Bakanı Habip Soluk, GAP projesi kapsamında Gaziantep-Halep arasının hızlı trenle 30 dakikaya düşüreceklerini belirtti. Bakan Soluk, Gaziantep'te Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Demir Yolları ve Büyükşehir Belediyesi arasında, günde yaklaşık 100 bin kişinin taşınmasını öngören ve ?Organize Sanayi-Gatem Raylı Sistem Hattı' adı verilen Gaziray Projesi protokolü imza töreninde yaptığı konuşmada, "Şu anda trenle 4 ya da 5 saat olan Gaziantep-Halep arası hızlı trenle 30 dakikaya düşecek" dedi.

Ulaştırma Bakanı Habip Soluk, Konya'dan Gaziantep'e ulaşacak yüksek hızlı tren hattı hakkında da bilgi verirken, "Konya'dan, Karaman'dan, Ulukışla'dan, Mersin bağlantılı olarak Adana'dan, Osmaniye'den, Nurdağı'ndan, Gaziantep'e bir gidiş bir geliş olmak üzere, yüksek hızlı tren hattı yapılacak. Ancak Ulukışla'da ve Osmaniye-Gaziantep arasındaki coğrafi nedenlerden dolayı belki bunların tamamı yüksek hızlı tren değil ancak hızlı tren hattıyla bütünleşecek" diye konuştu. Gaziantep-Halep arasında düşünülen GAP adı verilen proje ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Soluk, "Gaziantep'ten sonra Mürşitpınar'dan, Şanlıurfa'yı da güzergâha bağlayarak GAP diye adlandırabileceğimiz bir projeyi Halep'le buluşturacağız. Yani Şanlıurfa, Mürşitpınar, Karkamış güzergâhından Halep'e bu bağlantıyı yapacağız. Bugün Gaziantep-Halep arasındaki yolculuk trenle 4,5-5 saat. Bu hattı bağladığımızda 30 dakika sonra Halepli Gaziantep'te, Gaziantepli de Halep'te olacak" diye konuştu.

ÇELİK YİNE MUHALEFETE ÇATTI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise, Türkiye'nin, dünyada hızlı treni olan 8 ülkeden birisi olduğunu ifade etti. Bunun bir iftihar meselesi olduğunu dile getiren Çelik, Gaziantep'teki raylı sistemin daha önce muhalefet tarafından mahkemeye götürüldüğünü hatırlatarak şunları söyledi: "Bir raylı sistem yapıldı. 45 milyon dolara mal oldu. Emsalleriyle mukayese ettiğinizde neredeyse 10'da bir fiyatına mal edildi. Muhalefete mensup bir grup arkadaşımız mahkemeye götürdü. Şimdi birazdan bir protokol imzalanacak. Ben o arkadaşlarımıza buradan medyamız aracılığıyla haber gönderiyorum. Dosyanızı hazırlayın. Hemen bunun için de mahkemeye gidin. Çünkü siz mahkeme kolik oldunuz. Bu hizmetlere mani olmanın kime ne faydası var" şeklinde konuştu.

GAZİRAY'LA GÜNDE 100 BİN YOLCU TAŞINACAK
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da, proje ile ilgili bilgiler verdi. Gaziray'ın da İzmir'de olduğu gibi Ulaştırma Bakanlığı, TCDD ve Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklığında gerçekleştirileceğini anlatan Karaman "Gaziray Banliyo Hattı Gaziantep'te yolcu yoğunluğunun yaşandığı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Başpınar İstasyonu'ndan başlayıp Gaziantep merkezinden geçerek küçük sanayi bölgesindeki Mustafa Yavuz'a kadar uzanacak. Proje 22 kilometre uzunluğuna sahip, 15 istasyondan oluşmakta. En az 4 hattan oluşacak demiryolu inşaatı TCDD tarafından, istasyonlar ve geçitler Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak. Mevcut ve planlanan demiryolu hatlarıyla ve diğer ulaşım modlarıyla entegre olacak. Gaziray'da ilk etapta günde 100 bin yolcu taşınacak. İstanbul, İzmir ve Ankara'da da olduğu gibi her türlü konfora sahip modern banliyö hizmetinin verileceği Gaziray, nüfusu 1,5 milyona ulaşan ve nüfusun yüzde 80'inin merkezde yaşadığı Gaziantep'in kent içi ulaşım sorununa çağdaş bir çözüm sunacak ve kentin yaşanılırlık düzeyini yükseltecektir" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de, Gaziantep'in vizyon projesi olan Gaziray'la çevre problemi ve zaman kaybı gibi sorunların önüne geçileceğine vurgu yaptı. Konuşmaların ardından, Gaziray Projesi'nin protokolü imzalandı.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.