Haberler

Antalya'nın "Güneş evi"

Tarih: 17 Mayıs 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Enerjisi güneşten, rüzgârdan; suyu yeraltından, yağmurdan, yandaki dereden. Sebzesi, meyvesi kendi serasından; yemeği güneş fırınından. Yapı malzemeleri ne doğaya zarar veriyor, ne size. Karbon salınımı yok, fatura yok.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan güneş enerjisinin kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla yaptırılan Güneşev Ekolojik Eğitim Merkezi, düzenlenen kokteyl ile tanıtıldı.

Açılışı bir süre önce Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yapılan Güneşev Ekolojik Eğitim Merkezi'nin tanıtım kokteyline Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya'nın eski Belediye Başkanı Selahattin Tonguç, Baro Başkanı Zafer Köken ve Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörü Erdem Armen ile çok sayıda davetli katıldı.

Kokteylde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, eski Belediye Başkanı Selahattin Tonguç'un Antalya'ya 35-40 yıl önce güneş teknolojisini getiren belediye başkanı olduğunu söyledi. Akaydın, kendisinin de güneşten direk elektrik enerjisi üreten projeyi Antalya'ya getirdiğini anlatarak, ''Tesadüfe bakın ki iki belediye başkanı da sosyal demokrat belediye başkanı. Güneşev projesi Selahattin Tonguç'un projesinin tamamlayıcısıdır'' dedi.

İki sene önce seçim kampanyasında Antalya'ya ne vaat ettiyse gerçekleştirdiğini anlatan Akaydın, şöyle konuştu:

''İlk bir yılımızı borç ödemek nedeniyle sıkıntılı geçirdik. Ancak ne vaat ettiysek hemen hemen her şeyi Antalya'ya getirdik. Bazen bunu anlamayan insanlar dedikodu yapıyorlar. 'Bedava elektrik vaat etmişti. Nerede?' diyenlere 'İşte bedava elektrik' diyorum. Çünkü bir aydır cam piramide buradan elde edilen elektriği veriyoruz.''

Antalyalılara güneş enerjisinden üretilen elektriği kullanmaya davet eden Akaydın, ''Hükümetin destekleyici yasaları ile bu teknoloji çok daha ucuza evlerde uygulanabilir. Ancak iktidar dünyadaki maliyetinin dört katı pahalısına Rusya'nın nükleer enerji santralini kurmanın peşinde koşuyor. Bunlar yanlış şeyler'' diye konuştu.

Belediye başkanı olarak 25 yatırım projesi yaptığını belirten Akaydın, bu projelerin en ucuzunun 1 milyon liraya, en pahalısının ise 83 milyon liraya mal olduğunu vurguladı. Yaptığı projelerin hepsinin çevreci olduğuna değinen Akaydın, şöyle konuştu:

''Ben 1 milyon liranın altında hiçbir tesisi sizlerle açmadım. Kendi aramızda kurdele kestik. Duyduğuma göre Başbakan yarın burada toplam 134 milyon liraya mal olan 126 tesisin açılışını yapacakmış. Bu tesislerin bir çoğunluğu da Başbakan Erdoğan'ın emri altındaki kuruluşların yatırımları değil. Çoğunu özel idare yaptı. Bir önceki gelişlerinde dediler ki, 'Teknoparkı ben kurdum. Doğalgazı getirdik', hayır teknoparkı ben kurdum, doğalgazın da önünü açtım. İnşallah seneye doğalgaz gelecek. Yani bunun gibi nice projeler. Bir Başbakan bu kadar ucuz projelerin kurdelesini kesmez. Bir Başbakan öyle en az 5-10 milyon liralık adam gibi projelerin kurdelesini keser. Muhtemelen yarın bize saldıracak. Çünkü Antalya'daki genel seçim strateji içinde tek hedef Antalya Büyükşehir Belediyesi'ni eleştirmek. Bunların hepsi kompleksin ürünüdür. Antalya'ya geçmişte yapılan teknolojik yanlışların, Antalya'ya verilmiş hasarların, ayıpların ezginliği içinde yapılan suçlamalardır.''

Vizyon üreten politikanın takipçisi olduğunu anlatan Akaydın, ''Ülke, vatan böyle sevilir. Öyle uçuk kaçık projeler ile yok İstanbul boğazının kenarından kanal geçireceksin, ekolojiye ihanet etmektir bu proje. Öyle şeylerle çözülmez bunlar'' şeklinde konuştu.

Kokteylin sonunda, Güneşev Ekolojik Eğitim Merkezi'ne sponsor olan şirket ve kurumlara plaketleri verildi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.