Haberler

İstanbul'dan Selanik'e ulaşım ve atık yönetimi desteği...

Tarih: 18 Mayıs 2011 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris'i makamında ağırlayan Başkan Kadir Topbaş, "Selanik Aziz Atatürk'ün de doğduğu, büyüdüğü şehir olması münasebetiyle milletimiz için çok önem arz ediyor. Özellikle planlama, ulaşım, katı atık yönetimi, şehir hizmetleri gibi konularda kendilerine destek vereceğiz" dedi.
Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris, beraberindeki heyetle birlikte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı ziyaret etti. Saraçhane Belediye Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede konuşan Başkan Kadir Topbaş, "Türk dostu olarak bildiğimiz Selanik şehrinin sayın başkanı Yannis Boutaris, beraberindeki heyetle birlikte nazik bir ziyarette bulundu. Kendilerine İstanbul'a hoş geldiniz diyorum" dedi.

İstanbul birikimlerini Selanik'e aktaracak
Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin giderek geliştiğini, bu arada İstanbul ile Selanik arasındaki ilişkileri de daha da geliştirmek arzusunda olduklarını belirten Kadir Topbaş, "Farklı kültürlerden insanların yaşadığı Selanik Aziz Atatürk'ün de doğduğu büyüdüğü şehir olması münasebetiyle milletimiz için çok önem arz ediyor" diye konuştu.

Karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımıyla İstanbul ve Selanik ile iki ülkenin gelişmesine önemli katkılar sağlayacaklarına inandığını vurgulayan Başkan Topbaş, "Özellikle planlama, ulaşım, katı atık yönetimi, şehir hizmetleri gibi konularda bizden destek istediler. İşbirliği arzu ettiler. Ben de kendilerine ‘teknik adamlarınızı bize gönderin. Birimlerimizden bilgi alsınlar' dedim. Sayın Başkanın hassasiyetiyle güzel bir işbirliğine imza atacağımıza inanıyorum. Görüşmede Sayın Başkan ayrıca beni Selanik'te görmek istediğini söyledi. 12 Haziran seçimlerindeki bir zaman dilimi içinde Selanik'i ziyaret etmeyi düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Selanik Belediye Başkanı Yannis Boutaris de İstanbul'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Selanik tarih boyunca İstanbul ile birlikteydi. Ayrıca şehrimizin Atatürk'ün şehri olmasından şeref duyuyoruz. Biz şu anda ilgilendiren konulardan biri şehir yönetimi ve Sayın Başkan'ın bahsettiği teknik işler. Bu konuda İstanbul ile bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmak istiyoruz" dedi.

Öğrenci alışverişi ve turizmin geliştirilmesi de görüşüldü
Buna paralel olarak vatandaşlarımızın İstanbul ve Selanik'i tanımalarını ve Türklerin Selanik'teki Osmanlı geçmişlerini görebilmelerini istediklerini aktaran Boutaris, "Tabi Türkiye'den öğrencilerin gelmesi, üniversitelerin açılması da ilişkileri geliştirecektir. Önemli olan Yunanlıların İstanbul'a geldiklerini kendilerini evlerinde hissettikleri gibi Türkiye'den Selanik'e gelenlerin de kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamak. Türk Hava Yolları'nın 27 Mayıs'ta İstanbul ile Selanik arasında sefer başlatması ilişkilerin gelişimine ve karşılıklı ziyaretlerin artmasına önemli katkı sağlayacak" diye konuştu.

Başkan Kadir Topbaş, bir gazetecinin, "İki şehir arasındaki karşılıklı öğrenci alışverişinden bahsedildi. Bu konuda vize kolaylığı sağlanabilir mi?" şeklindeki sorusuna ise, "Sayın Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu, 1.5 ay önce Selanik Belediye Başkanı Boutaris'i ziyaret etmişler. Karşılıklı ilişkileri geliştirmek ve öğrenci değişimi konusundan da bahsetmişler. Biz de belediye olarak bu konuda çalışmalar yapacağız" şeklinde cevapladı.

Başkan Topbaş, görüşmenin sonunda konuk belediye başkanına fotoğraflarla İstanbul'u tanıtan bir kitap ile İSMEK kursiyerleri tarafından hazırlanan el işiyle işlenmiş cam vazo hediye etti. Boutaris de Kadir Topbaş'a Büyük İskender'in Selanik yakınlarında bulunan lahitinin maketini hediye etti.

 

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.