Haberler

Türkiye'nin ilk fotoğraf müzesi açılıyor!

Tarih: 18 Mayıs 2011 Kaynak: Milliyet
Fatih Belediyesi ve Fotoğraf Dostları Derneğince, fotoğraf sanatının gelişimine destek olmak ve bir fotoğraf arşivi oluşturmak için yürütülen çalışmalar kapsamında, Tarihi Yarımada'da bulunan Kadırga semtinde "İstanbul Fotoğraf Müzesi" açılacak.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yaptığı açıklamada, kent kültürüne katkı sağlamak için çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

İstanbul'un, iki kıta üzerinde kurulu, içinden deniz geçen tek dünya kenti olduğunu aktaran Demir, 8 bin 500 yıllık Tarihi Yarımada'da Kadırga semtinde geçmişten geleceğe ışık tutmak üzere yeni bir kültür kurumunu hizmete sunacaklarını kaydetti.

Kadırga'nın, 1950'lilere kadar çok önemli bir meydan olduğunu vurgulayan Demir, "Bizans ve Osmanlı döneminde sarayların ve seçkin yerleşimin yer aldığı Sultanahmet tarihi çevresinde Kadırga semti, Marmara denizi kıyılarındaki, Bizans ve Osmanlı Donanmasının üstlendiği eski bir tarihi bölgedir. Burası, 1950'lere kadar başlıca bayram kutlamalarının, bütün etkinliklerin yapıldığı, Osmanlı döneminde saray erkanının nispeten oturduğu yerdi. Bizans döneminde keza öyle bir yer. Kadırga'nın eski önemini kazanmasını sağlanmak istiyoruz" diye konuştu.

"Türkiye'nin gerçek anlamdaki ilk Fotoğraf Müzesi açıyoruz"

Müzenin, 1000 metrekarelik bir alanda 5 fotoğraf galerisi, etkinlik salonları, kütüphane, arşiv ve koleksiyon bölümü ile hizmet vereceğini belirten Demir, şunları söyledi:

"Fotoğraf sanatının gelişimine destek olmak amacıyla Türkiye'nin gerçek anlamdaki ilk fotoğraf müzesini önümüzdeki ay açıyoruz. Amacımız, Türkiye'deki fotoğraf sanatının geçmişten bugüne ortaya konan çalışmalarını araştırmak, sanat ürünlerini edinmek ve güvence altına almak. Ayrıca akademik ve sanatsal araştırmalar yapmak isteyen kişilerin hizmetine sunulacak bir fotoğraf müzesi oluşturmak. Elimizde bulunan bütün fotoğrafların toplanacağı, korunacağı, arşivlenebileceği bir yer olacak. Türkiye'de bu anlamda sanatçıların eserlerini koyabilecekleri bir yer yok. Biz ilk defa bu eserleri muhafaza edecek bir adım atıyoruz. Bütün sanatkarların fotoğraflarıyla birlikte, Tarihi Yarımada'nın ve eski İstanbul fotoğraflarının da saklanmasını, sergilenmesini arzu ediyoruz."

Müzede, düzenleyecekleri eğitim programlarıyla çocukların ve gençlerin fotoğraf sanatı ile tanışmalarını planladıklarını dile getiren Demir, "Müze bünyesinde düzenlenen arşiv-koleksiyon bölümünde baskı ve dijital ortamda bulunan Cumhuriyet dönemi fotoğraf koleksiyonu özellikle fotoğraf kültürü üzerine araştırma yapmak isteyenler için eşi bulunmaz bir kaynak olarak hizmet verecek. Arşiv ve koleksiyon bölümüne destek olarak oluşturulan fotoğraf ve sanat kütüphanesi de yine fotoğraf meraklıları için oldukça yararlı bir kaynak olacak" şeklinde konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.