Haberler

Menderes'in evi müze olabilir

Tarih: 18 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Erhan Seven
Anayasa Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın "Adnan Menderes'in Ankara'daki evini 'Demokrasi Müzesi' yapalım" önerisi kabul gördü. Şu anda başka şahısların mülkiyetinde olan ev için girişim başlatıldığı belirtildi.

Adnan Menderes'in Ankara'daki Şili Meydanı'nda yıllarca oturduğu evin 'demokrasi müzesi' olması için girişim başlatıldı. AK Parti Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Adnan Menderes'in uzun süre oturduğu, şu anda başka şahısların elinde bulunan evin 'demokrasi müzesi' yapılması gerektiğini belirtti. İyimaya'nın bu teklifi, Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes tarafından da büyük kabul gördü. Menderes, "Bu konu hükümet nezdinde çözülecek bir konudur. İyimaya'ya teşekkür ediyorum. Demokrasi için simge olacaktır" dedi. TV Net'te yayımlanan, Abdulkadir Selvi ile Melek Baripoğlu'nun hazırlayıp sunduğu Başkent Programı'na konuk olan İyimaya, bu önerisini programda dile getirdi. Yapılan bu teklifi televizyon programında izleyen Menderes duygulanarak telefonla İyimaya'yı arayarak teşekkürlerini iletti. Teklif konusundaki görüşlerini Yeni Şafak'a değerlendiren Aydın Menderes, Ahmet İyimaya'nın teklifinin çok yerinde olduğunu dile getirerek, "Kendisini hemen arayarak en içten teşekkürlerimi ifade ettim. Bu evin mülkiyeti 35 senedir Menderes'lerin üzerinde değildir. Ancak yine de bu konular kolaylıkla halledilebilir. Böyle bir girişim yeni anayasa hazırlıkları sözkonusu olacağı bir dönemde demokrasimiz için bir dönüm noktasını simgeler" diye konuştu.

BİNA 1953'TE RESTORE EDİLDİ

Bu sorunun halledilmesi için hükümetin girişimlerde bulunması gerektiğini ifade eden Menderes, "Sayın İyimaya tuttuğu işin sonunu getirecek aziz bir dostumuzdur. Bu işin mutlaka önünü ve arkasını düşünerek düşüncesini ortaya koymuştur. Hükümet nezdinde çözülecek bir konudur, zor bir iş değildir" ifadelerini kullandı. Menderes, babasının oturduğu evin 1953'te restore edildiğini ve yaklaşık 35 yıl önce de Menderes ailesinin mülkiyetinden çıktığını belirtti. Şili Meydanı'ndaki üç katlı bina şu anda Bilgiç ailesinin avukatlık bürosu olarak kullanılıyor. Ahmet İyimaya, programda Menderes'in demokrasiye yaptığı katkıyı dile getirerek evin demokrasi müzesi haline getirilmesini dile getirdi. İyimaya konuyla ilgili şunları söyledi: "Adnan Menderes noktasında siyasi haleflerinin ahlakın icaplarını ve milli iradenin beklentilerini yerine getirmediklerini düşünüyorum. Ne demek istiyorum? Bugün derhal bence rahmetli Menderes'in siyasal yaşamanın geçtiği Ankara'daki Şili meydanındaki o evin son malikinden satın alınması veya kamulaştırılması ve Adnan Menderes demokrasi müzesi kurulması lazım".

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.