Haberler

AKPM'den 'ağır metal' uyarısı

Tarih: 18 Mayıs 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ağır metallerin sağlık açısından ciddi tehdit oluşturduğuna dair yankı uyandıracak yeni bir rapor hazırladı.

Başkanlığı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yürütülen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), okullarda cep telefonları ve WIFI'nin yasaklanmasını isteyen raporunun ardından, ağır metallerin sağlık açısından ciddi tehdit oluşturduğuna dair yankı uyandıracak yeni bir rapor daha hazırladı.

Alüminyum, arsenik, nikel, cıva, kadmiyum, çinko ve kurşun gibi ağır metallerin en yaygın organik, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklara neden olduğunun vurgulandığı raporda, bunların başında kalp-damar hastalıkları, bağışıklıkla ilgili hastalıklar, satürnizm, üreme sistemlerinde bozulma, Parkinson ve Alzheimer'ın geldiği not ediliyor. Raporda özellikle diş dolgusunda cıvalı malgama kullanımından vazgeçilmesi isteniyor. Danimarka, Norveç ve İsveç'in bu tür malgama kullanımından vazgeçtiği, Almanya, Avusturya ve Rusya'nın ise kullanımı kısıtladığı hatırlatılıyor.

Lüksemburglu parlamenter Jean Huss tarafından hazırlanan rapora ek karar tasarısında, Avrupa ülkelerinden, ağır metalleri özellikle tarım, sanayi ve tıp alanlarında yasaklamaları isteniyor. Taslak karar metninde, sağlık ve temiz çevre haklarının "temel insan hakları" olarak kabul edilmesi ve bu amaçla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ek bir protokol hazırlanması önerisinde de bulunuluyor.

Rapor ve beraberindeki karar tasarısının AKPM'nin Haziran ayında Strasbourg'da düzenlenecek genel kurul toplantılarında oylanması bekleniyor.

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.