Haberler

Değerleri 10 kat artacak

Tarih: 18 Mayıs 2011 Kaynak: Sabah
İstanbul'un iki yakasına 1'er milyonluk yeni kent projeleri, gözleri yapılması tahmin edilen bölgelere çevirdi.

Kanal İstanbul ve seçimlerden sonra başlanacağı açıklanan İstanbul'un iki yakasına 1'er milyonluk yeni kent projeleri, gözleri yapılması tahmin edilen bölgelere çevirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çatalca ve Silivri'den geçecek Kanal İstanbul projesinin ardından, geçen hafta içinde de İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakalarında yapılacak 1'er milyonluk iki yeni şehir projesini açıkladı.

Avrupa Yakası'nda inşa edileceği açıklanan 1 milyon nüfuslu yeni şehrin adresi net olarak belli oldu. Anadolu Yakası içinse farklı yerler işaret ediliyor. Kurtköy ile Sancaktepe arasını iddia eden de var, Ömerli Barajı ile Şile yolu arasını öne süren de... Para Dergisi'nden Bülent Ekimci kurulacak iki yeni şehir projesinin hangi köyleri ihya edeceğini araştırdı.

Sonuçta Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından anlaşılan kesin bir şey var ki o da Avrupa ve Anadolu yakalarında kurulacak iki şehrin de İstanbul'un kuzeyinden geçecek yeni otoyola yakın olacağı...

Avrupa Yakası

Avrupa Yakası'ndaki yeni şehrin kurulacağı eski kömür ocaklarının bulunduğu bölgede, Sarıyer'in Karadeniz kıyısındaki Kısırkaya, Gümüşdere ve Çiftalan köyleri yer alıyor. Sarıyer Bahçeköy'de emlakçilik yapan Osman Avcı, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından telefonlarının adeta hiç susmadığını söylüyor.

Kapanmış maden ocaklarının bulunduğu bölgelerde henüz imar izni yok. Köy imarı olan arazilerdeki yapılaşma oranı ise binde 6. Bölgenin yapılaşmaya açılabilmesi için 1/5000'Iik ve 1/1000'lik imar planlarının hazırlanması gerekiyor.

Bölgedeki emlakçıların bakir alan olarak tabir ettiği imarsız arazilerin şu anda metrekare fiyatı 100-200 lira arasında değişiyor. Araziler imara açıldığında ise metrekare fiyatlarının 200 ile bin dolar arasında değişmesi bekleniyor. Şu anda imarlı arazilerin metrekare fiyatı 500 dolara kadar çıkıyor. Osman Avcı, Kısırkaya, Gümüşdere ve Çiftalan Köyü yakınlarında 4 bin dönümlük hazine arazisi bulunduğunu söylüyor. Bölgede Kutman ailesine ait 2 bin dönüm civarında arazi bulunduğunu da hemen ekliyor.

Osman Avcı, Kısırkaya'da 600 dönümlük arazi üzerine 350 villalık proje yapan Tansu Çiller ve ailesine de adeta piyango vurduğunu düşünüyor. Avcı'ya göre, yeni şehirle ilgili kararlar netleştiğinde Çiller ailesinin inşa ettiği villa projesinin değeri en az 10 kat artacak.

Piyango tescillendi

Zekeriyaköy'de emlakçilik yapan VİS Emlak Hizmetleri'nin kurucusu Ulvi Mahmut, Zekeriyaköy'e zaten piyango vurmuştu. Şimdi Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıyla bu tescillenmiş oldu" diyor. Yeni şehirle ilgili haberlerin ardından bölgede arazi arayışlarının arttığını belirten Mahmut, ancak arazi sahiplerinin satmak yerine beklemeyi tercih ettiğini vurguluyor.

Halen Zekeriyaköy ve çevresinde metrekaresi 600 doların altında imarlı arazi bulmak mümkün değil. İmarsız arazilerin metrekaresi ise 150-200 dolar arasında değişiyor. Sarıyer'e bağlı 6-7 köyde de imarsız arazilerin metrekare fiyatı 150 dolar civarında. Ulvi Mahmut, imarsız arazilerin imara açılmasıyla metrekare fiyatlarının 500 dolara çıkacağını öngörüyor. Mahmut'un Zekeriyaköy için fiyat tahmini ise arazilerin metrekaresinin bin ile bin 500 dolara yükseleceği yönünde.

Anadolu Yakası

Başbakanın net bir bölgeyi işaret et-memesi nedeniyle herkes Anadolu Yakası'nda kurulacak 1 milyonluk yeni şehrin yerini merak ediyor. Aslında bu bölgede de böylesine büyük bir şehir kurmak için çok fazla alternatif yok. Yüksek olasılık olarak değerlendirilen Kurtköy ile Sancaktepe arasında eskiden beri yoğun bir yapılaşma var zaten.

Görüştüğümüz emlakçı ve yatırım uzmanları ise bir başka bölgeye daha işaret ediyorlar. Ömerli Barajının güneybatısı ile Şile Yolu arasında 600 bin dönümlük bir arazi olduğunu hatırlatan emlakçılar, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı 1 milyonluk yeni şehrin Anadolu Yakası'nda bu bölgede kurulacağını düşünüyorlar.

Emlakçılarm işaret ettiği Ömerli-Şile arasındaki arazilerin yüzde 70'i hazine, yüzde 30'u da şahıslara ait. Hazine'ye ve askeriyeye ait arazilerin bulunduğu bölgede yapılaşmanın Riva'ya kadar uzanacağı görüşü hakim.

Riva ve Beykoz'a bağlı köyler, imar sorunu bulunmayan tek bölge. Kalyon Emlak'tan Mehmet Selim Çelik, Riva'daki arazilerin hepsinin imarlı ve müstakil tapulu olduğunu vurguluyor. Ardından da bu bölgedeki arazilerin metrekare fiyatının 200-350 dolar arasında değiştiğini sözlerine ekliyor.

Silivri hareketli

Başbakan'ın birkaç hafta önce açıkladığı Kanal İstanbul projesi ise Silivri'yi canlandırdı. Bölgede arazi yatırımı yapmak isteyenler, emlakçıların kapısını aşındırıyor. Silivri'de de ne olacağını görmek isteyenler, arazilerini satmak istemiyor. Satanlarsa 3 dönümlük tarla vasfındaki araziye bile 40 bin lira istiyor.

Silivri'deki Efehan Emlak'tan Bülent Pehlivan, arazisi olanların "Fiyatlar daha da yükselecek, biraz daha bekleyelim" diyerek birbirlerini etkilediklerini söylüyor.

Öte yandan, bölgede artık kimse kaparo almadan arazi satışı yapmıyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.