Haberler

Yazlık yapabilmek için 21 yıldır izin bekliyorlar

Tarih: 18 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Murat Şahin
Karaburun'da yazlık yapmak üzere aldıkları arazi Yunanistan ve Türkiye arasında çıkan Kardak Krizi'nin ardından askeri bölge ilan edilince mağdur olan Türk-İş üyesi işçiler, yetkililerden çözüm bulmalarını istedi.

Karaburun Karareis mevkiinde 21 yıl önce yaz tatillerini geçirecekleri yazlık inşa etmek için arazi satın alan Türk-İş Sendikası üyesi işçiler, 1996 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında çıkan "Kardak Krizi"nin mağduru oldu. Krizin ardından iki ülke arasında savaş rüzgarlarının esmesiyle Sakız Adası'na bakan Karareis mevkii, Genelkurmay Başkanlığı'nın talebiyle askeri yasak bölge ilan edilince, 15 yıldır tek çivi bile çakamayan işçiler bugüne kadar yaptıkları girişimlerden sonuç alamadı. Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan 1/5 binlik imar planının tamamlanmasını bekleyen işçiler bu planın ardından arazilerinin bir bölümünü kullanmayı ümit ediyor.

Çivi bile çakılmadı

1990 yılında İzmir'de Türk-İş'e bağlı kamu kurumlarında çalışan işçiler, yaz tatillerini geçirmek için 1990 yılında bir araya gelerek yaklaşık bin 500 üye ile Ege Örnek Arsa Yapı Kooperatifi'ni kurdu. Daha sonra Karaburun Karareis mevkiinde 611 dönüm araziyi o dönemin rakamıyla 9 milyar liraya satın alan Kooperatif, bu bölgenin SİT alanı olduğunu gördü. SİT engelini aşmak için uzun yıllar mücadele veren Kooperatif, 1996'da yaşanan Kardak Krizi'nin ardından Sakız Adası'nı gören bölgede yer alan arazilerinin askeri yasak bölge ilan edilmesi ile bir şok daha yaşadı. O dönemdeki işçilerin büyük bir bölümü emekli oldu, bazıları da hayata veda etti. İşçiler 21 yıldır arazileri üzerine tek çivi bile çakamadı.

Plandan ümitliler

Ege Örnek Arsa Yapı Kooperatifi'nin başkanlığını yapan Türk-İş'in Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, keyifli tatil hayallerinin 21 yıldır eziyete dönüştüğünü söyledi. Kundakçı, 1990 yılında satın alınan arazide önce SİT şoku ile karşılaştıklarını, 1996 yılında yaşanan Kardak Krizi'nin ardından ise 611 dönümlük arazilerinin askeri yasak bölge ilan edildiğini vurguladı. Kundakçı, "Bugüne kadar birçok girişim yaptık. Milli Savunma Bakanlığı'na yazılar yazdık. Ancak hiç sonuç alamadık. O günden bugüne kooperatif üye sayımız bin 500'lerden 400'lere geriledi. Kooperatifin şu anda faizlerle büyüyen 1.5 milyon TL hazır parası var ama biz arazi üzerine çivi bile çakamıyoruz. Genelkurmay Başkanlığı bize en son 1/5 binlik mevzi imar planların Büyükşehir Belediyesi ve Özel İdare tarafından hazırlanmasının ardından bir sonuç elde edilebileceğine dair yazı gönderdi. Bizde halen 1/25 binlik planların tamamlanmasını, ardından 1/5 binlik planların yapılmasını bekliyoruz. 21 yıl bekledik 2-3 yıl daha bekleriz. Umarız ondan sonra mutlu sona ulaşabiliriz" diye konuştu.

"Yeni parlamento artık bu sorunumuzu çözmeli"

Seçim öncesi dönemde sorunlarına daha duyarlılık gösteren politikacılara seslendiklerini dile getiren Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, yeni yasama döneminde Ankara ve İzmir'in işbirliği ile bu sorunun çözülmesini istediklerini kaydetti. Kundakçı, "İşçilerimizin 21 yıldır süren mağduriyetinin bitirilmesini bekliyoruz" dedi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.