Haberler

Alman TerraSAR-X uydusu İstanbul'u fotoğrafladı

Tarih: 18 Mayıs 2011 Kaynak: Dipnot


Almanya'nın dünya gözlem uydusu TerraSAR-X, yaklaşık 500 kilometre yükseklikteki yörüngesinden İstanbul'un en detaylı fotoğraflarından birisini çekti. Alman Uzay ve Havacılık Merkezi (DLR), çekimi ‘ayın fotoğrafı' olarak yayınladı.

DLR uzmanları, ‘mega-şehir' şeklinde nitelendirdikleri İstanbul'un çevresindeki kentsel genişlemeye dikkat çekti.

DLR Uzaktan Algılama Veri Merkezi bilim adamlarından Hannes Taubenböck, yayınladığı açıklamada, "Nüfusu 15 milyon civarında olan İstanbul, 1800 kilometrekare'ye yakın bir alana yayıldı ve hızla bir mega-şehire dönüştü" dedi. İstanbul Boğazı üzerindeki iki köprüye vurgu yapan Taubenböck, "Şehrin Avrupa yakasındaki merkezine ulaşımı sağlayan bu bağlantılar, Asya tarafında inanılmaz bir büyümeye sebep oldu. İstanbul, son 35 yılda 3 kat yayıldı. Şehrin manzarası çok bölümlü ve aşırı heterojen" ifadelerini kullandı.

Fotoğrafta, nüfusun yoğun olduğu alanlar, uydu sinyallerinin binalardan yansıması sebebiyle sarı renkte görülüyor. Bu da, İstanbul'daki kentleşmenin ne kadar yayıldığı hakkında kesin veriler sunuyor.

"Veriler, pek çok soruya cevap bulabilir"

İstanbul'daki gibi değişikliklerin, en iyi dünya gözlem uyduları ile takip edilebileceğini kaydeden Hannes Taubenböck, "Elde ettiğimiz veriler, sadece nüfus yoğunluğunu göstermiyor. Şehir nasıl yapılandı? Binalar birbirlerine ne kadar yakın inşa edildi? Bunlar ne çeşit binalar? Ne kadar insan yaşıyor? Bu soruları yanıtlamamıza yardımcı olabilir" diye konuştu. Alman bilim adamı, TerraSAR-X'in farklı disiplinlerde önemli bir data kaynağı olduğunu aktardı.

15 Haziran 2007'de uzaya fırlatılan ve Ocak 2008'den bu yana gözlemlerini sürdüren TerraSAR-X'te, karanlıkta ya da bulutlu havalarda dahi kaliteli çekimler yapabilen hassas kameralar kullanılıyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.