Haberler

Beş milyon liralık "atıl otopark"

Tarih: 18 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Asır Yazan: İlker Çoban
Viraj-şerit genişliği hatalı inşa edildiği için hiçbir aracın giremediği Gıda Çarşısı'ndaki atıl otoparkı, bölgede faaliyet gösteren bir esnaf depo yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce 1999 yılında yapılan ve hatalı inşa edildiği için kullanılamayan Gıda Çarşısı'ndaki 5 katlı otopark, 12 yıldır atıl kaldı. Yeni Asır'ın 5 yıl önce gündeme getirdiği otoparka, geçen sürede hiçbir çözüm bulunamadı. Şeriti ve virajlarının dar yapılması nedeniyle araçların girip, katlarına çıkamadığı otopark, kaderine terk edildi. Bugünün rakamlarıyla yaklaşık 5 milyon lira harcandığı tahmin edilen yatırım, atıl kalırken, bin 50 araçlık otoparkı sadece bir esnafın kullandığıyor. Binanın giriş kısmını depo olarak kullanan esnafın panelvan tipi aracı otoparka girebiliyor.

1994'te planlandı

Gıda Çarşısı'nın otopark sorununu çözmek için 1994 yılında otopark yapılması planlandı. Çarşıda, bin 100 metrekarelik bir alan belirlendi. Büyükşehir, otoparkın ihalesini yaptı. İhaleyi kazanan firma, bu alana zemin ve 2 kattan oluşan 30 işyeri yapma ve üzerine 5 katlı otopark inşa etme kararı aldı. İşyerlerinin satışından elde edilecek gelirle otoparkın maliyetinin düşürülmesi amaçlandı. Otoparkın temeli 1998'de atıldı ve inşaat 1999 seçimlerine 23 gün kala bitirilerek açılışı yapıldı. Ancak bin 50 araç kapasiteli otopark, projesinde yapılan hatalar nedeniyle 12 yıldır kullanılamadı.

Yapılan incelemede otoparkın projesinde "dönüş kulbu" olarak adlandırılan viraj-şerit genişliğinin hatalı ve dar inşa edildiği anlaşıldı. Otoparka giren bir araç için özellikle iniş yaparken bırakılan manevra alanının son dereçe kısıtlı tutulduğu tespit edildi. Otoparka deneme amacıyla girmeye çalışan araçların duvarla çarpması milyonluk tesisin kapanmasına neden oldu. 3.65 metre olması gereken rampa şerit genişliğinin 3.27 santimetre yapıldığı, 4.90 metre olması gereken iç helezon bölümlerinin ise 2.60 metre inşa edildiği tespit edildi. Konak Belediyesi, hatalı imalatlar nedeniyle binaya oturma ruhsatı vermedi. İnşaat, 1997'de, Konak Belediyesi'nden alınan inşaat ruhsatı ile yapıldı. Otoparkın yapımında hata olmadığını iddia eden dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura, "Otoparktan neden istifade edilmediğini anlamak mümkün değil. Kullanılırsa hatalı olmadığı görülecektir" dedi.

Kocaoğlu: Düzeltemeyiz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 5 yıl önce Gıda Çarşısı'ndaki dev otoparkı semt merkezine dönüştüreceklerini belirtmişti ancak herhangi bir değişiklik yapılmadı. Kapısına kilit vurulan otoparkı, tek bir esnaf depo olarak kullanıyor ve aracını park ediyor. Otoparkın atıl durduğunu belirten Kocaoğlu, "İnşa edilirken hesap yanlış yapılmış, araba çıkmıyor. Altındaki mülkiyet sadece bizim değil ki, yıkıp yeniden yapalım. Üstü bizim, altı ve yanları özel şahsın. Projede hata var. Düzeltmemiz mümkün değil. Genişletseniz adamın arazisine, dükkanına giriyorsunuz. Biz burayı camekanla kapatıp arşiv olarak kullanmak istedik. Ancak, otopark olarak tahsis edildiği için onu da yapamıyoruz. Öyle metruk kalıyor" dedi.

Panelvan aracı var

Otopark yapıldığı ilk yıllarda kapısı açıktı. Ancak tinercilerin mekanı haline gelen bina ile ilgili polis, asayiş yönünden tehlike yarattığı uyarısında bulununca kapısı kilitlendi. Otoparkı, bölgede esnaflık yapan Osman Çetinler depo olarak kullanıyor. Çetinler, panelvan tipi aracını da otoparka koyuyor.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.