Haberler

Depremden daha tehlikeli

Tarih: 20 Mayıs 2011 Kaynak: Sabah
Kütahya merkeze bağlı Gümüş Köy yakınlarında bulunan Eti Gümüş A.Ş'ye ait sulama barajında meydana gelen göçüğün ardından siyanür tehlikesi yaşanmıştı.

Yıldızlar Holding Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Grup Başkanı Sertaç Nuri Gücüyener, Simav ilçesinde meydana gelen deprem sonucunda Kütahya merkeze bağlı Gümüş köyü yakınındaki siyanürlü su bulunan atık barajlarında herhangi bir sızma, çatlak ya da benzeri bir sorun bulunmadığını söyledi.

Gücüyener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ 34. Şube Şefliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin, depremin hemen ardından baraj ve çevresinde inceleme yaptığını bildirdi.

Kendisinin de katıldığı inceleme kapsamında atık barajlarının tümünün gezildiğini belirten Gücüyener, şöyle konuştu:

''Atık barajlarımızda herhangi bir sızma, çatlak ya da herhangi bir sorun yok. Bir problemimiz yok. Uzman heyet de yerinde tespitler yaptı. Buradaki koordinasyondan sorumlu Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu'na da Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Ergün Kılıç tarafından telefonla gerekli bilgiler verildi. Devletin ilgili makamları bu konuda bilgilendirildi. Ancak duyduğumuza göre, medyada 'siyanür barajına ekipler gönderiliyor' diye haberler çıkmış. Sanki burada bir olumsuzluk varmış gibi bir hava oluşturuldu. Burada herhangi bir sıkıntımız yok. Çalışmalarımız normal süreçte devam ediyor.''

Gücüyener, Simav'daki depremin şiddetli olduğunu, buna rağmen barajlar üzerinde kılcal çatlaklar bile gerçekleşmediğini, bunu rahatlıkla ve net bir şekilde ifade ettiğini kaydetti.

"FELAKET OLUR!"
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, siyanür barajının son setinin yıkılması halinde oluşacak durumun "felaket" olacağını ancak barajın bulunduğu Gümüş köyü mevkiinin depremin merkez üssü Simav'a çok yakın olmadığını ifade etti.

Geçtiğimiz hafta çöken siyanür barajı Kütahya'da yağan yağmur nedeniyle siyanürün içme suyuna karışma ihtimalini gündeme getirmişti.

"KORKULACAK BİR ŞEY YOK"
Aliköy Belde Belediye Başkanı Kemal Tunç, Kütahya'nın Simav ilçesindeki depreminin siyanür barajına etki edip etmediği konusunda, ''Burada bir problem olmadığını, korkulacak bir durum olmadığını söyleyebilirim. Şu anda korkulacak bir problemimiz yok'' dedi.

Tunç, NTV'de, depremin ardından yaşananları değerlendirdi.
Bir süre önce siyanür sızıntısı tehdidiyle gündeme gelen gümüş barajının bulunduğu yerin depremin merkez üssü Simav'a 100-120 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Tunç, şunları kaydetti:

''Burada bir problem olmadığını, korkulacak bir durum olmadığını söyleyebilirim. Barajda önceden de bir risk yoktu. Biraz medyanın abartısı vardı. Şu anda korkulacak bir problemimiz yok. Buralarda deprem fazla hissedilmedi zaten. Artçı gibi geldi. Bizde problem yok. Deprem bu bölgede, fabrika bölgesinde fazla hissedilmedi. Bizde bir problem olmadığını açıkça söyleyebilirim. Bölgemizde deprem fazla hissedilmediği için bizde herhangi bir panik olmadı. Her şey sakin, hayat devam ediyor.''

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.