Haberler

5.9 paniği

Tarih: 20 Mayıs 2011 Kaynak: Yeni Şafak
12 il, merkezi Kütahya'nın Simav ilçesi olan 5,9'luk depremle sarsıldı. Kütahya'da bazı binaların zarar gördüğü, depremin kırsal bölgelerdeki etkisi konusunda sağlıklı bilgi alınamadığı belirtildi. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte vatandaşlar sokaklarda sabahladı.

5.9 paniği
Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgesi, merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesi olan 5.9 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, deprem saat 23.15'te yaşandı. Yerin 7 km altında meydana gelen deprem İstanbul, Ankara, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Yalova, Edirne, Uşak, İzmir, Manisa, Eskişehir ve Afyonkarahisar'da da hissedildi. Bu depremden hemen sonrada en büyüğü 4,5 olan 50'ye yakın artçı sarsıntı kaydedildi. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu ise sarsıntının büyüklüğünü 6.0 olarak açıkladı. Kurum, Türkiye'nin batı kesiminde meydana gelen depremin merkez üssünün, Kütahya'ya 77, Bursa'ya 121 ve Balıkesir'e 123 kilometre mesafede olduğunu belirtti. Art arda yaşanan sarsıntılardan sonra Simav ilçesine, Kütahya ve çevre ilçelerden ambulanslarla sağlık ekipleri gönderildi. Dumlupınar Üniversitesine bağlı bir binanın yıkıldığı, ancak binada kimsenin bulunmadığı, bazı binaların camlarının kırıldığı öğrenildi. Depremin etkili olduğu kırsal bölgelerde can ve mal kaybına ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. İlçe genelinde telefonların çalışmadığı, elektriklerin de kesildiği belirtildi.

EVİNİZE GİRMEYİN UYARISI
Bir çok ilde depremin hemen ardından vatandaşlar korku ve panikle sokaklara çıktı. Aşırı yüklenmeden dolayı telefon ve internet gibi iletişim araçları bir süre çalışmadı. Vatandaşlara evlerine girmemeleri konusunda uyarılar yapıldı. Kütahya'da bir kişinin kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiği, Bursa'da ise korkuya kapılan bir kişinin camdan atlayarak yaralandığı açıklandı.

Kırsalda hasar olabilir
Deprem uzmanları böldü. Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, depremin kırsal bölgelerde yıkama neden olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Görür ise "Orta büyüklükte bir deprem Can ve mal kaybının olmaması gerekir"dedi

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan: "Ciddi hasar yapabilecek bir deprem. Bölgede kırsal yapılarda ciddi hasarlara neden olabilir. Yerel yöneticilerin hasar tespiti yapması gerekir. Yardıma ihtiyaç olan yerleşimler olabilir. Konuşmamız gereken yer şu an için Simav'dır. Bu depremin Marmara ile ilişkisini kurmaya vaktimiz yok. Bu büyüklükteki depremlerde bazen ciddi hasar oluşabiliyor."

İTÜ Öğretim Üyesi Naci Görür: "Son aldığımız haberlere göre depremin odağı Simav. Bu bölgede Simav fayı var. Daha önce de deprem üretmiş. Bu deprem orta büyüklükte. Normalda bunun fazla can ve mal kaybının olmaması gerekir. Ancak kırsal alanda bu depremin hiç de beklenmedik can ve mal kaybına mal olduğunu biliyoruz. Bir de orada siyanür sızıntısı vardı. Umarım bu siyanür havuzuna olumsuz etkisi olmasın.

Prof. Dr. Orhan Tatar: Olağan bir deprem. Özellikle Ege Bölgesi'nde normal fay diye nitelendirdiğimiz Simav fayı ve buna benzer aktif faylar üzerinde 6 ve üzeri büyüklükte bu tür depremleri gelecekte de yaşamak sürpriz olmayacaktır.

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: 5.9 büyüklüğündeki deprem tetikleyici yapıda değil. Orta büyüklükte bir deprem, çok uzak alanlardan duyulması son derece normal. Simav'da 1970'de 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. 'Ama o deprem Simav merkezde değil, denize yakın bir yerde olmuştu. Bir yıl kadar önce de aynı yerde 4'ü geçen depremler meydana gelmişti. Peş peşe bir yırtılmayı ifade ediyor bu durum. Öncü-artçı meselesine girmek şu an için yanlış.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.