Haberler

Valiliğin siyanür testi

Tarih: 20 Mayıs 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Kütahya'da, setlerinden birinde çökme oluşan barajından çevredeki içme ve kullanma sularına siyanür karıştığı iddiası üzerine tesisi işleten Eti Gümüş A.Ş görevlileri, basın mensuplarının katılımıyla çevreden numune alıp laboratuvarda test yaptırdı.

Analiz sonucuna göre, sudaki siyanür oranının normalin çok altında olduğu belirlendi.

Eti Gümüş A.Ş. laboratuvarı görevlileri, içme suyunda yüksek siyanür oranı çıktığı ileri sürülen Köprüören köyünden aldıkları içme suyu numunelerinin yanı sıra piyasadan satın alınan kaynak suyunu analiz etti. Testte özellikle ağır metaller üzerine insan sağlığını tehdit edecek miktar bulunup bulunmadığı araştırıldı.

Laboratuvar Müdürü Metin Altunseven, hem Köprüören'den aldıkları içme suyunda hem de piyasadan temin ettikleri kaynak suyunda siyanür miktarlarının çok düşük olduğunu tespit ettiklerini söyleyerek, ''Türk Gıda Kodeksine göre insan sağlığını tehdit eden oran 0.050 ppm'dir. Siyanür oranı, çevredeki içme suyundan aldığımız numunelerde 0.005, piyasada satılan kaynak içme suyunda ise 0.004 ppm çıktı'' dedi.

Laboratuvar Şefi Hasan Aydın ise bu laboratuvarda uluslararası kabul görmüş siyanür testi sisteminin kullanıldığını kaydetti.

Köprüören'den alınan numunelerin ölçümünde siyanür miktarının insan sağlığı için tehdit oluşturmadığını belirlendiklerini ifade eden Aydın, ''Türkiye'de içme suyu standardında siyanür oranı 0.050, ABD'de 0.020 ppm'dir. Köprüören ve çevredeki diğer yerlerden alınan numunelerde çıkan siyanür oranı bunun çok altında'' diye konuştu.


İçme suyunda siyanür var mı?
Eti Gümüş A.Ş'yi bünyesinde bulunduran Yıldızlar SSS Holdingin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vahip Yıldız da barajdaki çökme sonrası çevreye siyanür sızdığı iddialarının gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

Çevreye ve insan sağlığına önem verdiklerini belirten Yıldız, ''basın mensuplarının her aşamasını görüntülediği su analiz işlemiyle çevreye siyanür sızmadığının kanıtlandığını'' ifade etti.

Yıldız, kendilerinin yanı sıra Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Bakanlığı gezici ekiplerinin sürekli tesisten ve çevre köylerden su ve toprak numuneleri alıp ölçümler yaptırdığını anlatarak, ''Dışarıdan yapılan açıklamaların hiçbir bilimsel temeli yok. Biz de alıyoruz, İl Sağlık Müdürlüğü de alıyor, Bakanlığımızın gezici ekipleri de alıyor. Devamlı siyanür oranı 0.00 civarında dolaşmaktadır. Hiçbir şekilde bunun çevreye zararı olmamaktadır. Ayrıca barajımızda hiçbir sızıntı, hiçbir kaçak yoktur'' dedi.

Barajın sağlam ve sızıntısız olduğunu öne süren Yıldız, geçen yıl yapımına başlanan 5,5 milyon ton kapasiteli, tabanı jeomembran ile kaplanan havuzun 10 günde tamamlanacağını, atıkların tamamının burada depolanarak rehabilite edileceğini sözlerine ekledi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.