Haberler

Ruslar 'çılgın proje'ye engel değil destek olur

Tarih: 20 Mayıs 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Faruk Akkan, Abdurrahman Kamburoğlu


Rusya'nın turizm başkenti St. Petersburg'da Crowne Plaza otelinin açılışını gerçekleştiren Rönesans Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'çılgın proje' Kanal İstanbul'un ve yeni kentlerin kendisini heyecanlandırdığını söyledi.

Türkiye'nin tarih boyunca çılgın işler yaptığını belirten Ilıcak, "Halk olarak en çok yapılması zor olan işleri başarmayı seviyoruz. Ben bu projelere inanıyorum ve İstanbul için büyük açılım sağlayacak." dedi. İstanbul'un bu tür projelere ihtiyacı olduğuna değinen Ilıcak, "Kentin planlı bir şekilde gelişmesine imkan sağlanacak. Boğazlar'da tanker trafiğinin azaltılması ve can güvenliği de çok önemli. Karadeniz kıyısı ve kanal boyunca kurulacak şehirler yeni imkanlar oluşturacak. Ekonomi de büyüyecek." tespitinde bulundu. Rusya'nın yeni kanal projesine Montrö Anlaşması gerekçesiyle karşı çıkabileceği yönündeki iddiaları da cevaplayan Ilıcak, "Rusya açısından projenin kesinlikle sorun oluşturmayacağından eminim. Biz Ruslar için, Ruslar da bizim için her zaman en iyisini ister. Cumhuriyet'in ilk yıllarında, sonra sanayi devrimi sürecinde Rusya'nın katkısı büyük olmuştur. Ruslar açısından Boğaz'ı geçmek artık daha kolay hale gelecek. Sorun çıkarmak değil, Rusya'nın projeye katkı sağlayacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ'nin halka arzı için 12-13 Mayıs'ta gerçekleştirilen talep toplama sürecinde yurtiçi yatırımcılardan tahsisatın üzerinde talep gelmiş olmasına rağmen, yurtdışı yatırımcılardan beklenen talebin gelmemesi üzerine sürecin ertelenmesini de değerlendiren Ilıcak, yabancı fonların cari açığın yüksek olması ve seçim sonuçlarını bekleyip görmek istemeleri sebebiyle gecikme yaşadıklarını belirtti. Halkı zarara uğratacak başka çözüm yolları içinde olmak istemediklerini kaydeden Ilıcak, "350 milyon dolarlık bir arz öngörmüştük. Burada yabancı fonlara yüzde 70 ayrılmıştı. Ancak yabancı fonlar cari açığın yüksek olmasının faiz artışına neden olabileceğinden endişe ediyor. Bir de Parlamento seçimleri sonunda oluşacak ekonomik paketi beklemek istediler." dedi.

Rusya'da inşaat şirketi olarak bir numara olduklarını ifade eden Rönesans Holding'in patronu Ilıcak, geçen yıl bu ülkede 12 bin kişiye istihdam sağladıklarını ve 750 milyon dolarlık ciro yaptıklarını söyledi. Türkiye'den Rusya'ya gelen 16 bin kayıtlı işçiden 3.500'ünün Rönesans'ta istihdam edildiğini kaydeden Türk işadamı, bu ülkedeki yatırımlarının 460 milyon Euro'ya ulaştığını aktardı. Rönesans Gayrimenkul, Inter Continental Hotels Group ile birlikte St. Petersburg'un ilk Crowne Plaza otelini açtı. Rönesans, otel ve iş merkezi için 60 milyon Euro'luk yatırım gerçekleştirdi.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.