Haberler

'Kaçkarlar senin sahip çık'

Tarih: 23 Mayıs 2011 Kaynak: Radikal Yazan: Muhammet Kaçar
Tema Vakfı, HES'lerin ve madenlerin tahdidi altında bulunan Kaçkar Dağları'nın korunması için kampanya başlattı.

TEMA'DAN KAÇKARLARIN KORUNMASI İÇİN KAMPANYA
TEMA Vakfı, yarın kutlanacak 'Dünya Biyolojik Çeşitlilik' günü nedeniyle, hidroelektrik santralleri (HES) ve madencilik tehdidi altına giren Kaçkar Dağları'nın kuzey ve güney yamaçlarındaki vadiler için, 'Kaçkarlar senin sahip çık, koruyarak kalkınmak mümkün' sloganı ile kampanya başlattı. Tema Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, ilgili tüm kurumları yanlışladan vazgeçmeye ve proje ile ortaya konan plana sahip çıkmaya davet etti.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Nevzat Özer, herkesi, doğal yaşlı ormanları, bitki çeşitliliği, yaban hayatı, görsel güzelliği ve bozulmamış bütüncül doğası ile Kaçkarlar' a sahip çıkmaya çağırdı. Özer, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"TEMA Vakfı, ODTÜ, Doğa Koruma Merkezi ve birçok kamu ve sivil toplum kuruluşu ile birlikte, 'Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesini' yürütüyor. Proje sahası Kaçkar Dağları Milli Parkı'nın Rize bölümünden Borçka'ya dek uzanan ve Çoruh Vadisi'nin önemli bir kısmını içine alan, bin 800 kilometre karelik bölgeden oluşuyor. Proje kapsamında bölgede, koruma ve planlama için bilimsel yaklaşım, kırsal kalkınma, yaban hayatı zenginleştirme, sürdürülebilir turizm ana başlıklarında çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar sonucunda Kaçkarları korumaya değer kılan özellikler belirlendi. Bu değerleri koruyarak kalkınmanın yöntemleri proje süresince alanda sergilendi. Ve proje kapsamında tüm ilgili tarafların aktif katılımlarıyla hazırlanan ve geleceğe uzanan çok sektörlü plan model olarak ortaya kondu."

KAÇKARLAR'IN ZENGİNLİĞİ
Türkiye'nin keşfedilmemiş cenneti olan Kaçkarlar'da insanların, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, su samuru, 200 kelebek, 118 kuş türü ile 22 sürüngen ve amfibi ile birlikte, zaman zaman küçük çatışmalar olsa da yüzyıllardır uyum içinde yaşadığını ifade eden Nevzat Özer, açıklamasını söyle sürdürdü:

"Avrupa-Sibirya ve İran-Turan bitki coğrafyalarının kesişim noktası olan Kaçkar Dağları, Türkiye'de Akdeniz, Karadeniz ve Bozkır bitki türlerinin hepsinin birada görülebildiği neredeyse tek yerdir. Tespit edilen 200 kelebek türü ile 27 Avrupa ülkesinin toplamından daha fazla varlığa sahiptir. Ancak, bu olağanüstü tür çeşitliliği ve genetik zenginlik, HES projeleri ve madencilik faaliyetlerinin tehdidi altına girmiştir. Kaçkar Dağları'nın kuzeye bakan yamaçlarındaki Fırtına, Hemşin, Çağlayan, Arılı gibi çok sayıda vadideki bu tehdide, güney yamaçlarında Yusufeli ve Altıparmak'ta yapılmak istenen 30'un üzerindeki HES projesi eklenmiştir. Bölgede 32 yıldır yapılacağı söylenen Yusufeli Barajı da bir diğer tehdit olarak durmaktadır. Bu baraj yapıldığında ise Yusufeli İlçe merkezi ve 3 köy haritadan silinecek, 16 köy tarım arazilerini kaybedecektir. Ana konusu 'Ormanların Biyolojik Çeşitliliği' olarak belirlenen Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü'nde ilgili tüm kurumları bu yanlışlardan vazgeçmeye, proje ile ortaya konan plana sahip çıkmaya, planı uygulamaya davet ediyoruz."

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.