Haberler

Ormanın katledilmesi davasına baro da müdahil oldu

Tarih: 23 Mayıs 2011 Kaynak: Evrensel
İZMİR'in şehir merkezinde son yeşil kalan alanlarından birisi olan Atatürk Ormanı içinde bulunan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hatıra Ormanı'ndaki ağaçların kesilerek, gözetleme kulesi yapılmasına izin veren İl Özel İdaresi, inşaatı mühürleyen Bayraklı Belediyesine dava açtı.

İzmir Barosu, İzmir İl Özel İdaresi'nin bu davada ileri sürdüğü gerekçelerin, planlama ilkelerine, şehircilik esaslarına, yerinden yönetim ilkesine, çevre koruma standartlarına ve kamu yararına aykırı olduğunu belirterek, Bayraklı Belediyesinin yanında davaya taraf oldu.

İGC 50. Yıl Hatıra Ormanı Alanı'nda Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yapılmak istenilen, Gemi Trafik Hizmetleri Merkez Binası ve Trafik Gözleme İstasyonları inşaatı nedeniyle, ağaç kesimi yapılmış, başta İGC olmak üzere çeşitli kuruluşlar ve çevrede yaşayan halk tepki göstermişti. Bayraklı Belediyesi, söz konusu alanda yapılacak inşaat için Belediyeye herhangi bir başvuru olmadığını belirtmiş ve bunlara rağmen başlayan inşaatı 28 Şubat 2011 tarihinde mühürlemişti.

‘İL ÖZEL İDARESİ YETKİLİ DEĞİL'
İzmir İl Özel İdaresi, yaklaşık 4 bin 119 metre karelik 1.derece doğal SİT alanında Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığına 49 yıllığına tahsis edilen ve yapımına başlanan Gemi Trafik Hizmetleri Binası ve Trafik Gözetleme İstasyonu inşaatının mühürlenmesi işleminin iptali amacıyla Belediyeye dava açtı. Tapuda "Atatürk Orman Alanı" olarak tescil edilen dava konusu alan, 1/5000 ölçekli İzmir Karşıyaka Atatürk Ormanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı kapsamında bulunuyor.

İzmir İl Özel İdaresi, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı tarafından bu yatırımı gerçekleştirmekle görevlendirildiğini ve ihale makamı olarak görevlendirildiğini belirtiyor. İzmir Barosunun yaptığı açıklamada ise, "Valilik İl Özel İdaresi her şeyden önce İzmir'li yurttaşlar tarafından yerel seçimle iş başına getirilen ve üst karar organı olan İl Genel Meclisinin emri altında bulunan bir kurumdur. İl Genel Meclisinin bu konuda kararı olmadan yetki devir alınması ve ihale başlatılması mümkün değildir" denildi.

İzmir Barosu konu ile ilgili olarak, İzmir 2. İdare Mahkemesine başvurdu ve Bayraklı Belediyesi yanında davaya katılacağını bildirdi.

Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.