Haberler

Siirt'te baraj açan Limak ikincisinin de temelini attı

Tarih: 23 Mayıs 2011 Kaynak: Dünya Yazan: Serap Güneş Aydın
Limak Yatırım'ın, Siirt Botan Çayı üzerinde 465 milyon dolara inşa ettiği Alkumru Barajı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

Enerji üretim, dağıtım, ticaret, havalimanı ve liman yatırımları gibi alt yapı alanlarında faaliyet gösteren Limak Yatırım, Siirt Botan Çayı üzerinde 465 milyon dolara inşa ettiği ‘Alkumru Barajı‘nı hizmete açtı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen törende, Kirazlık Barajı‘nın temelleri atılırken, aynı bölgedeki Statkraft'ın inşa edeceği Çetin HES'in de yapımına yönelik başlangıç töreni düzenlendi.

Açılış töreninde konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, bu projelerin bölge ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkıya dikkat çekerek, "İnşaat döneminde 2 bin kişiye doğrudan, 10 bin kişiye dolaylı olarak istihdam sağlandı. 265 MW kurulu gücüyle yılda yaklaşık 1 milyar kwh elektrik üretecek Alkumru Barajı ve HES, Türkiye'nin özel sektör tarafından gerçekleştirilen ikinci en büyük hidroelektirik santrali olma özelliğini taşıyor" dedi. özdemir, tam kapasite ile çalışmaya başlayan Alkumru HES'in Siirt ilinin yıllık elektrik tüketimin 3 katı kadar enerji üreteceğini kaydetti.

Yılda 70 milyon dolar tasarruf

Özdemir, konuya yönelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Projemizin yılda üreticeği 1 milyar kwh'i ülkemiz doğalgaz santralinden karşılaması gerekseydi, her yıl yurtdışından yaklaşık 200 milyon metreküp gaz ithal edecek ve bunun için her yıl 70 milyon dolar para ödeyecekti. Santralin 50 yıllık işletme süresi dikkate alındığında doğalgazdan yapılacak toplam tasarruf 3.5 milyar dolara ulaşacak.

Bu projenin 5 kilometre aşağısında bir projemiz daha var, Kirazlık Barajı ve HES. Biz Limak olarak onun da yapımına niyetlendik. FB Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yıldırım'ı ve arkadaşlarımızı bu tesisi yapmaya ve Güneydoğu'ya katkıda bulunmaya davet ettim. Kabul ettiler.

Hep birlikte elimizi taşın altına koyduk ve onun da yatırımına başladık. 45 MW kurulu gücü olan ve 2012 yılı sonunda işletmeye alacağımız Kirazlık HES'te yılda 165 milyon kwh elektrik üreteceğiz. Ayrıca Çetin Barajı ve diğer HES yatırımlarının da bir an önce tamamlanmasını arzu ediyoruz."

"Akenerji ile ilgileniyoruz"

Statkraft AS Güneydoğu Avrupa Müdürü Tina Iyer, Türkiye'de böyle bir yatırım yapmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, "Türkiye'deki HES'leri kendi tecrübe ve bilgi birikimimizle harmanlayarak geliştirmek istiyoruz. Statkraft şirketinin arzusu Türkiye'deki enerji piyasasında önemli bir oyuncu ve uzun vadeli bir yatırımcı olmaktır. Bu manada Akenerji ile de ilgileniyoruz" açıklamasında bulundu.

Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, baraj ve HES santrallerinin tamamlanması ile birlikte 2012 sonunda hidroelektrikte Türkiye'nin en büyük gruplarından biri olacaklarını ifade ederek, "Hedefimiz enerjide kurulu güç kapasitemizi 3 bin-3 bin 500 MW seviyesine çıkarmak. Bugüne kadar enerjiye 1 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Bütün yatırımlarımızı 2015'e kadar tamamladığımızda bu rakam 3 milyar doları aşacak" diye konuştu.

Özdemir, enerji şirketlerinin gündeminde olan Akenerji'ye yönelik olarak ise, "Akenerji ile esasen toptan ilgileniyoruz. Ama onlar bize parça parça da ilgilenebileceğimizi söylediler. Olursa öyle de olur" dedi. 1 milyar kwh elektrik üretecek Alkumru Barajı ve HES, Türkiye'de özel sektör tarafından inşa edilen ikinci en büyük hidroelektrik santrali. Limak Yatırım'ın, Siirt Botan Çayı üzerinde 465 milyon dolara inşa ettiği Alkumru Barajı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

Kemal Derviş‘in IMF Başkanı olmasını destekleriz

Bakan Mehmet Şimşek, Siirt'te gündem oluşturan IMF Başkanlığı ile ilgili olarak basında çıkan ‘Hükümet Kemal Derviş‘i IMF Başkanlığı için desteklemez' şeklindeki haberlerin doğruyu yansıtmadığını söyledi. Kemal Derviş ile ilgili olarak ise böyle bir talebin olup olmadığını bilmediğini söyleyen Şimşek, hükümet olarak Kemal Derviş'i Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı için de ciddi şekilde desteklediklerini fakat bunun kamuya yansımadığını belirterek, "Bir Türk'ün IMF Başkanlığı'na gelmesi önemli bir kazanım olur. Ayrı bir gurur kaynağı olur" dedi. Bunun aksi şeklinde yansıtılanların ise bir dedikodu olduğunu söyledi.

IMF Başkanı seçimi ile ilgili Avrupa'nın tarz değiştirmesi gerektiğini söyleyen Şimşek, "Kuruluşundan bu yana IMF Başkanı'nı Avrupa atıyor. Bir anlamda dünyanın geçmiş ekonomik dinamiklerini yansıtan bir yaklaşımla atanıyor. Değişmesi lazım. Çünkü Türkiye, Rusya, Hindistan, Çin artık dünya ekonomisinden daha fazla pay alıyor. Uluslararası finansal kuruluşlarda daha fazla söz sahibi olmaları gerekiyor. Çünkü ağırlık merkezi doğuya kaydı" diye konuştu.

Rakamlarla Alkumru Barajı ve HES

- Toplam yatırım miktarı 465 milyon dolar
- Sağlanan dolaylı istihdam 10 bin
- Elektrik üretim kapasitesi 1 milyar kwh
- Tamamlanma süresi 36 ay

Sektörde konsodilasyon şart

Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, Türkiye'de gereğinden fazla enerji şirketi bulunduğunu ve bunların küçük olduğunu belirterek, "Umarım Türkiye'de daha fazla yabancı enerji firması yatırım yapar ve sektör konsolidasyona uğrar" dedi. Limak Yatırım'ım sektörde yol gösterici gibi olduğunu belirten Özdemir, "Enerji sektöründe büyük oyuncular olmalı. Piyasada binlerce oyuncu olacağını düşünmüyoruz. Ferbund'un Saban ile gerçekleştirdiği ortaklığı bu anlamda olumlu buluyoruz" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.