Haberler

Neyi saklıyorsunuz

Tarih: 23 Mayıs 2011 Kaynak: Birgün
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası'nın, Eti Gümüş A.Ş.'nin siyanür dolu havuzlarında Kütahya'daki 5.9 şiddetinde yaşanan depremin etkisini gözlemlemek için yaptığı ziyaret şirketin engeline takıldı.

Kapıdan içeri sokmadılar

Çevre mühendislerinin, Kütahya Simav'da yaşanan 5,9 şiddetli depremin Eti Gümüş'ün siyanür barajına zarar verip vermediğini inceleme girişimi şirket tarafından engellendi. Oda'nın teknik ekibiyle birlikte Oda Yönetim Kurulu Başkanı Murat Taşdemir ve Oda Yönetim Kurulu 2'nci Başkanı Baran Bozoğlu, tesis kapısında güvenlik görevlileri tarafından durdurularak içeri alınmadı.

Görüşmelerden sonuç çıkmadı

Engellemenin ardından Kütahya Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, İl Çevre ve Orman Müdürü ve Eti Gümüş yetkilileriyle görüşüldüğü belirtilen Oda açıklamasında sonuç alınamadığı belirtildi. Açıklamada, "Ziyaretin engellenmesi kafamızdaki soru işaretlerinin sayısını artırdı. Geçen iki hafta boyunca da Kütahya'da yaşanan şey tek kelime ile felakettir" denildi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası'nın Kütahya Simav'da yaşanan 5,9 şiddetli depremin ardından Eti Gümüş A.Ş.'nin siyanürlü atık barajında, depremin etkisini gözlemlemek için yaptığı ziyaret engellendi.

Çevre Mühendisleri Odası yayınladığı yazılı açıklamada, Oda'nın teknik ekibi ile birlikte Oda Yönetim Kurulu Başkanı Murat Taşdemir ve Oda Yönetim Kurulu 2'nci Başkanı Baran Bozoğlu'nun tesis kapısında güvenlik görevlileri tarafından durdurularak içeri alınmadıklarını açıkladı. Bunun ardından Kütahya Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, İl Çevre ve Orman Müdürü ve Eti Gümüş A.Ş. yetkilileri ile görüşüldüğü belirtilen açıklamada görüşmelere rağmen bir sonuç alınamadığı ifade edildi.

Soru işaretleri artıyor

Uygulamanın kaygı verici olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: "Toplum yararı gözeten Odamızın kamuoyunu bilgilendirmek ve alınacak önlemlere dair öneriler sunmak amacıyla gerçekleştirmek istediği ziyaretin engellenmesi kafamızdaki soru işaretlerinin sayısını arttırmıştır. Siyanür gittiği her yere ölümü, sefaleti ve felaketi götürmüştür. Geçtiğimiz iki hafta boyunca da Kütahya'da yaşanan şey tek kelime ile felakettir. Bir an evvel siyanür ile madencilik faaliyetlerine son verilmesi gerekmektedir. "

Süreç şeffaf yürütülmeli

Sürecin şeffaf yürütülmesi, sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri ile tüm gelişmelerin detaylı olarak paylaşılması çağrısı yapılan açıklama "bu toplumdaki endişeleri azaltacak ve çözüme dönük tüm çabaların vücut bulmasını sağlayacaktır" ifadeleriyle son buldu.

"Gerekçesiz geri çevirdiler"

BirGün'e konuşan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir, "Baraja girmek istediğimizde hiçbir gerekçe dahi gösterilmeden geri çevrildi. Biz burada kesinlikle bir siyanür sızıntısı olduğunu biliyoruz, bunun araştırmasını daha önce yayınladık. Araştırmalarımızı devam ettireceğiz" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.