Haberler

Jeolojik mirasımız var ama bakım yok

Tarih: 24 Mayıs 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Reyhan Gül


Ankara'da bulunan Türkiye'nin ilk jeoparkının korunması için hiçbir işlem yürütülmüyor. Dahası 23 milyon yıl öncesine ait kalıntıların bulunduğu jeoparktaki taşlanmış ağaç parçaları, halk tarafından ev yapımında bile kullanılıyor.

Geçen yıl Türkiye'nin ilk jeoparkı ilan edilen Ankara'daki Kızılcahamam-Çamlıdere Jeoparkı, altı yıldır koruma altında bulunuyor. Ancak tüm doğal ve kültürel miras korumaya alınırken aynı zamanda sosyoekonomik kalkınmanın da amaçlandığı jeoparkın korunmasına yönelik hiçbir önlem bulunmamakta. 23 milyon yıllık jeolojik mirasımız, dünyanın farklı ülkelerinden toplam 43 jeoparkın bulunduğu Avrupa Jeopark Ağı'na da üye değil. Jeoparklarla ilgili araştırma yapan Midilli Ege Üniversitesi Coğrafya Fakültesi doktora öğrencisi Erdal Gümüş, bir sahanın bu ağda yer alabilmesi için öncelikle şartlara uygun bir şekilde jeoparkın beşeri ve fiziki araştırmasının tamamlanması gerektiğini söylüyor. Sahada yürütülebilecek sürdürülebilir kalkınma planının da hazırlanmasının zorunlu olduğuna değinen Gümüş, "Sahamızın Avrupa Jeopark Ağı'na girme potansiyeli çok yüksek; ama ağın prestiji gittikçe yükseliyor. Kurum da doğal olarak üye olma standartlarını yükseltiyor. Dolayısıyla Türkiye'nin gerekli aşamaları tamamlamadan bu ağa üye olması imkânsız." diyor.

Jeoparktaki ağaç parçalarını halk, ev yaparken kullanıyor

Dünyada benzerine çok az rastlanan bu alan ilk olarak 2003 yılında bilimsel araştırmaya tabi tutuldu. 2004 yılında da medyanın desteğiyle gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında tanıtıldı. 2005'te Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararınca birinci dereceden doğal sit alanı olarak ilan edilmesiyle koruma altına alındı ve geçtiğimiz yıl mayıs ayında Türkiye'nin ilk jeoparkı olarak kamuoyuna duyuruldu. Ancak uzmanlar, jeoparkın korunmasının sadece kâğıt üzerinde olduğunu söylüyor. Dahası 23 milyon yıl öncesine ait kalıntıların bulunduğu sahada taşlaşmış ağaç parçalarının çevre halkı tarafından çeşme ve ev yapımında kullanıldığı kaydediliyor.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.