Haberler

İznik Müzesi'nde yine skandal

Tarih: 25 Mayıs 2011 Kaynak: Olay Yazan: Hayri Şen
Türkiye`nin önemli turizm merkezlerinden İznik`te skandalların ardı arkası kesilmiyor. Bir süre önce İznik Müzesi'nin bahçesinden çalınan 500 kiloluk lahitle birlikte, Roma dönemine ait 100 kilo ağırlığında bir başka lahit parçasının da çalındığı 10 gün sonra anlaşıldı.

Güvenlik yönünden tam donanımlı olan İznik Nilüfer Hatun Müzesi'nde şok gelişmeler yaşanıyor. Yerleşim düzeni yetersiz olmasına karşın bünyesinde bulundurduğu eserler ile dikkat çeken İznik Müzesi'nde akıl almaz lahit hırsızlığından sonra, yeni bir hırsızlık olayı daha ortaya çıktı.

Müzeden 10 gün önce çalınan ve M.S. 2. yüzyıla ait olduğu belirtilen 500 kilogram ağırlığındaki Herkül figürlü tarihi eserle birlikte, bir başka lahit parçasının daha çalındığı tespit edildi. 10 güvenlik kamerası bulunan, özel güvenlik görevlilerinin koruduğu çevresi demir parmaklıklarla çevrili İznik Müzesi yetkilileri, lahitin çalınmasından sonra başlattıkları envanter çalışması sorasında, hırsızlığın boyutunun daha büyüyebileceğine dikkat çektiler.

ESERLER TEK TEK SAYILIYOR...
Daha önceki tarihlerde müzedeki güvenlik eksiklikleri nedeniyle sık sık basında yer alan İznik Müzesi, 10 adet kamera ile korunmasına rağmen, bahçesindeki tarihi eserleri koruyamıyor. Yarım ton ağırlığındaki lahitin çalınmasından sonra müzede sayım yapan görevliler, lahitin çalındığı gece ayrıca 100 kiloluk Roma devrine ait tarihi eserin de çalındığını anlayınca şaşkınlığını gizleyemediler. Müzede sergilenen lahit parçasının, kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce çalındığının ortaya çıkmasının ardından müze görevlileri, polise haber verdi. Görevlilerin polise verdikleri ifadelerde, zaman zaman kamera sistemlerinin fişinin çekildiğini iddia ettikleri öğrenildi.

Müze idari binasının hemen önünde bulunan, M.S. 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Herkül ve Zeus kabartmalarının bulunduğu tarihi eserin 11 gün önce çalınması ilçede şok etkisi yaratmıştı. Güvenlik kameralarında hırsızlık olayının görünmemesinin nedeni ise kameraların gece görüş sisteminin olmayışı olarak yetkililerce açıklanmıştı. Olay hakkında emniyet birimlerince soruşturma hala devam ediyor.

MÜZENİN SAHİBİ YOK
İznik Müzesi'nin bundan önceki müdürü Yusuf Demirci (55), geçen yıl ağustos ayında, görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Demirci'nin yerine 8 ay önce ise Mehmet Yıldız müdür olarak atandı. Ancak Yıldız'ın sürekli izin kullandığı ve İznik dışında kaldığı iddia edildi.

Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.