Haberler

Çin'in Mimari Eserleri Şian'da

Tarih: 27 Mayıs 2011 Kaynak: Milliyet Emlak
Çin tarihinin tüm mimari eserleri Şian'da! Çin'in en eski kentlerinden biri olarak bilinen, 11 hanedanlığın başkenti olmuş Şian şehri, sadece dev yer altı ordusu (terra kotta) ya da farklı etnik unsurlarıyla değil, tarihte oynadığı kilit rol ve stratejik yönüyle de adından hala söz ettiren Çin şehirlerinin başında geliyor.

Çin'in 1000 yılı aşkın bir süre başkentlik yapan bu antik şehri, dokusundaki birçok özelliğiyle gerçek bir kültür ve tarih şehri. Şian; İstanbul, Kahire ve Bağdat gibi dünyada bilinen en eski şehirler arasında yer alıyor.

Şehir, tarihi İpek Yolu'nun kara hattının başladığı yer olarak, Asya ve dünya tarihinde medeniyetlerin geçiş noktalarından biri olarak da göze çarpıyor. Şehrin geçmişini ve geleceğini etkileyen tarihi İpek Yolu'nun aynı zamanda eski adı Çang An olan kente Şian adını da verdiği sanılıyor.

Zira bu kentten başlayan İpek Yolu İstanbul'a ve Avrupa'ya doğru devam ediyordu. Çincede "Şi" Batı, "An" ise huzur anlamına geliyordu. Şehrin adının o dönemde "Batıya açılan huzur" şeklinde bir anlam taşıdığı iddia ediliyor.

-DOĞUNUN LALE DEVRİ-

Kent birçok hanedanlığın başkenti olduğu için her hanedanlığın kendine has mimari üslup ve kültürüne de sahip. Şehir ve civarında aynı anda Asya tarihinin en önemli medeniyetlerinin kültür ve mimari eserleri de görülebiliyor.

Bunlardan en önemlilerinden biri, Tang Hanedanlığı döneminde yaptırılan İmparatorların Hamamı.

Kentin en büyük özelliklerinden olan İmparator Çin Şı Huang'ın dev yer altı ordusuna yakın bir mesafede bulunan İmparator Hamamı, edebiyat, sanat, mimari ve estetiğin doruğa ulaştığı Tang Hanedanlığı döneminde imparatorlar için hamam ve sayfiye yeri olarak inşa edilmiş.

Hamam, Osmanlı Devletindeki Lale Devrini anımsatan Tang Hanedanlığı döneminde yapılmasına rağmen, hem Tang, hem de Çin hanedanlığının mimari yapılarının bir arada görülebildiği bir yer olarak dikkati çekiyor.

-ŞEHİR SURLARI-

Şehir merkezi ise modern yapısının yanı sıra Ming Hanedanlığı döneminde yapılmış dev surlarla çevrili.

Tarih boyunca çok az tahribata uğradığı belirtilen dev surlar hala modern Şian'ın günümüzdeki şehir merkezini çepeçevre sarıyor.


Şehir surlarının uzunluğu 13,8 kilometre iken, duvarlar 12 metre yüksekliğinde ve 12-14 metre genişliğinde yapılmış. Surların etrafında da o dönem yapılan yapay bir nehir dikkati çekiyor.

Surların her noktasından görülebilen şehir merkezindeki tarihi davul ve saat kuleleri de mimariye farklı bir estetik katıyor. Tarihi saat kulesinin hemen çaprazında duran dev davul kulesi ise ilginç bir özelliğe sahip. Kule kullanıldığı dönemde mevsim ve hava değişimlerini bildiriyor.

Yapıldığı dönemlerde her mevsim ve hava değişimi, halka, farklı tonlarda davul çalınmak suretiyle duyuruluyor.

Çin tarihini ve geleneksel kültürünü neredeyse tüm özellikleriyle yansıtan kent her yıl yerli ve yabancı milyonlarca turisti ağırlıyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.