Haberler

Sinemacılardan Munzur özgür aksın yürüyüşü

Tarih: 27 Mayıs 2011 Kaynak: Birgün
Dersim Belediyesi tarafından düzenlenen İnsan Hakları Film Festivali kapsamında kente gelen çok sayıda sanatçı, doğayı yok edecek olan barajlara karşı yürüdü.

Festival kapsamında gerçekleşen Gölgeler ve Suretler filminin gösteriminin ardından 'Sinema 62' önünde bir araya gelen aralarında yönetmenler Derviş Zaim, Ümit Kıvanç, Saklı Haluk Ünal, Shiar Abdi'nin de bulunduğu sanatçılar, "Dersim'e baraj değil sinema istiyoruz" pankartı açarak meşaleler eşliğinde baraj suları altında kalan Gola Çeto'ya kadar yürüdü. Yürüyüşte, "Dersim'de baraj istemiyoruz", "Barajlara hayır Munzur özgür akacak", "Baraj değil sinema istiyoruz" sloganları atıldı.

'Yaşananlar tam bir doğa felaketi"
Yürüyüşün ardından konuşan Yönetmen Ümit Kıvanç, "Bazı insanlar vardır suya bakarlar ve sadece su görürler, bazıları kayaya bakıp sadece kaya görürler, ama bazıları suya bakıp, bundan nasıl baraj yaparsak daha çok para kazanırız şeklinde bakarlar. Burada yaşanan tam bir doğa felaketidir. Baraj yapımlarının durdurulması için daha etkili bir çalışma gerekmekte" dedi.

Kıvanç'ın ardından söz alan Belediye Başkanı Edibe Şahin de, Alliaoni, Karadeniz, Hasankeyf ve Türkiye'nin diğer birçok yerinde yapımları süren HES'leri hatırlatarak, aynı kaderin Munzur ve Dersim'e de biçildiğini ifade etti. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Dersim Bağımsız Milletvekili Adayı Ferhat Tunç ise "Biz burada barajların yapımının durdurulması için 20 bin kişinin katıldığı eylemler yaptık. Bu kentte herkes baraj yapımlarına karşı, ama buna rağmen kenti ve doğayı boğacak olan barajların yapımı devam ediyor. İktidar baraj yapımlarını ısrarla sürdürerek doğa ve tarihin yanı sıra inanç anlamında da buraya ağır bedeller ödettirmeye çalışıyor ki bu 37-38 Dersim katliamının bir başka versiyonudur. Bizler özellikle önümüzdeki süreçte Dersim'de ortaya çıkan bu direngenliği uluslararası kamuoyunun da gündemine taşıyıp, baraj yapımlarını durdurmak için bütün gücümüzle çabalayacağız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından baraj altında kalan ziyaretleri konu alan 17 dakikalık 'Ziyaret' isimli belgeselin gösterimi yapıldı. Belgesel gösteriminin ardından ise müzik dinletisi yapıldı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.